Yabancılar Kazanıyor Futbolumuz Kaybediyor

 


TFF billindiği gibi sınırsız yabancı sözleşmesi ile ilgili kararın alındığını belirten bir açıklama yaptı. Bu alınan kararın Türk futboluna kârı zararı nedir tartışılır oldu. Futbolumuz dün neredeydi ? Bugün nerede ? Yarın nerede olacak ?  Bundan yirmi, yirmibeş yıl öncesini hatırlarsak yani seksenli doksanlı yıllarda sanırım iki yabancı oynatma hakkı vardı. Bu sayı ilerleyen yıllarda arttırıldı.
Ülkemizde futbolun geneline bakıldığında hep yerinde saymıştır. Çıtanın yükseldiğini 1999 yılında Galatasaray ın UEFA kupasını alması ile, 2002 Dünya Kupasında elde ettiğimiz üçüncülük ve son olarak 2008 Avrupa Şampiyonasında oynadığımız yarı final ile anlayabildik. Milli şampiyonalar da başka kaydedeğer bir başarımız yok. Hatta milli takım olarak gruplardan çıkmak için adeta ecel terleri döküyoruz. Futbolda hiçbir başarısı olmayan Estonya, Ermenistan, Azerbeycan vb. gibi takımlara puanlar kaptırarak komik bir şekilde gruplara takılıp kalıyoruz.
Bugün oluşturulan milli takıma bakıldığında ya gurbetçi oyuncular ya kendi ülkesinde milli olamayıp burada Türk vatandaşlığına geçerek kadroda yer alan yabancılar yada sözde üç büyükler diye söylenen takımların kulübede ki yani kendi takımında kadroya giremeyen isimleri milli takım aday kadrosunda gördük. Böyle bir durum nasıl milli başarı getirir söyler misiniz?
Biraz önce milli başarılarımızdan söz ettik. Bakınız bu başarıları kimler ile elde etmişiz: 1999 UEFA kupasını Galatasay Fatih Terim ile, 2002 Dünya kupası üçüncülüğü Şenol Güneş ile, 2008 Avrupa Şampiyonasında yine Fatih Terim ile elde ettiğimiz başarılar var. Peki bugün milli takımın başına ısrarla yabancı hoca aranması doğru muydu acaba ve nitekim de Hollandalı çalıştırıcı Hiddink getirildi. Nedir bizde ki bu yabancı hastalığı? Tabi ki de hiç getirilmesin demiyoruz, fakat bu konularda ısrarcı olup gerek Türk hocalarımızın gerekse Türk futbolcularımızın önüne takoz konularak bir noktadan sonra bitirilmesin. Ülkemize gelen yabancılar eğitici ve öğretici olmalı ki bizim gençlerimizde onlardan birşeyler kapmalı.
Türk futboluna birşeyler kazandıran dört yabancı isimden söz etmek istiyorum. Alman çalıştırıcı Derwall ile futbolumuz nerdeyse çağ atlamıştır; Gordon Millne'nin futbolumuza faydalı olduğunu ve birşeyler kattığını söyleyebiliriz. Futbolcu olarak ise ülkemize gelen en iyi yabancı oyuncular arasında bana göre iki isim ön planda, Georgi Hagi ve ve Alex De Souza. Bunların haricinde ki gelmiş geçmiş bütün yabancılar düzeyinde elimizde malzeme zaten var sen yeter ki o malzemeyi kullanmasını bil. Bana göre yabancı sayıları arttıkça milli başarıda geriye gidiyor. Alt yapılarında bir önemi kalmıyor. Ne oluyor? 16-17 yaş sonrası yetiştirmiş olduğumuz oyuncular kaybolup gidiyor. Bu aldığınız kararlar ile türk futbolunu baltalıyorsunuz. İşte o balta birgün ayağınıza kaçtığında nasıl sakat kalıyorsanız futbolumuzda farkında olmadan öyle sakatlanıyor işte. Sonuç olarak yabancılar kazanıyor futbolumuz kaybediyor.Bunlar sadece benim fikirlerim ve okurlarım ile paylaşıyorum. Sağlıcakla kalınız…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selamet Atlı Arşivi
SON YAZILAR