VEZİR KINA YAKSIN

Gerek ticarette gerekse siyasette emeği kendiniz vermez iseniz kaybedecek de bir şeyiniz olmaz. Kaybedecek bir şeyiniz olmayınca da elinizdeki sermayeyi hoyratça harcarsınız. Bizim Vezir Hazretleri de ömrü boyunca hiçbir emek vermeden yıllarca birilerinin desteğiyle siyaset yaptı. Önce bacanağı merhum Orhan Atılgan’ın sermayesine kondu, adamcağız bin bir emek vererek SHP’den milletvekili adayı olup partisi Samsun’da il barajını aşamayınca seçilemedi. Ardından DYP-SHP koalisyonu oldu. Bayındırlık Bakanlığı SHP’ye verilince Orhan Atılgan, Vezir Hazretlerini Karayolları Bölge Müdürü yaptı. Daha sonra 1999 yerel seçimlerinde Kamuran Çörtük’ün ve ANAP’lıların desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Ne zaman ki ANAP erimeye başladı, Mesut Yılmaz Samsun mitingine gelirken havadayken bizim Vezir Hazretleri anında AK Parti’ye geçti, zavallı adam büyük bir şok yaşadı. Daha sonraki süreçte üç dönem daha belediye başkanı oldu, bu arada hemşehricilik ayağını çok iyi kullanarak AK Partili belediye başkanları ve üst düzey yetkilileriyle çok iyi münasebetler kurdu. AK Parti’deki metal yorgunluğu istifalarından nasibini alıp belediye başkanlığından istifa etse de diğerleri gibi kenara atılmadı. Eski Kayseri Belediye Başkanı Özhaseki’nin desteği sayesinde önce vekil yapıldı, ardından da Özhaseki bakan olunca yine onun desteğiyle genel başkan yardımcısı oldu.

Belediye başkan adaylarını tespit noktasında ırkçılığı ön plana aldığından şehirde çok büyük bir tepki aldı. İnsanlar ona olan tepkileri nedeniyle dünkü mitinge katılmadılar, meydanın yarısı boştu. AK Parti ilk kurulduğunda Erdoğan’ın Samsun mitingi o kadar kalabalıktı ki resmi yıllarca genel merkezin duvarında asılıydı, hala asılı mı bilemiyorum. Dünkü mitinge bakınca emin olun üzüldüm. Normalde Vezirin başarısızlığı nedeniyle sevinmem lazımdı ama Cumhurbaşkanı bunu hak etmemişti. Diyeceksiniz ki Cumhurbaşkanı buna bu görevi vermeseydi. Onun da bu sonuçları görmesinde yarar var doğru ama insan yine de üzülüyor. Vezir Hazretleri yaptıklarının karşılığını bu mitingde görmüş olmalı, şimdi kına yaksın. Bu miting 31 Mart’ta sandığa yansırsa yandı keten helva. Benim umurumda değil, diğer adaylar da güzel insanlar. CHP’sinden İYİ Parti’sine hepsi sevdiğimiz insanlar ama gerçekleri görmezlikten gelemeyiz. Diyeceksiniz ki vatandaşın tepkisi sadece buna mı? Elbette hayır. AK Parti’nin veya yetkililerinin ısrarla görmek istemediği konu emeklilerin perişanlığıdır. 7500 lira maaş alan emekli yüzde 37 zam aldı. Maaşı 7500 lira, yüzde 42 zam aldı maaşı yine 7500 lira. Yüzde 49 zam aldı yine maaşı 7500 lira. En düşük maaş 10 bin lira olunca maaşı 10 bin lira oldu. Allah aşkına soruyorum böyle bir saçmalık olabilir mi? Bırakın tek emekliyi iki emekli maaşıyla geçinmek mümkün mü? En düşük memura 30 bin liranın üzerinde maaş veriyorsun, işverenin ödediği asgari ücreti 17 bin lira olarak tespit ediyorsun ama emekliye 10 bin lira veriyorsun. Adalet bunun neresinde diye insana sormazlar mı?

Her siyasi partinin bir ömrü vardır. AK Parti, Cumhuriyet tarihinde iktidarda en çok kalan partidir, bunun nedeni de toplumun Erdoğan’a sevgisidir. Ancak toplumun da bir yere kadar tahammülü vardır. Normalde Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplum tepkisini vermişti, ilk turda seçilemedi ancak ikinci turda vatandaş yine reise kıyamayıp oy verdi. Ama şimdi durum çok farklı. Dayatma adaylar bir tarafta, ırkçılık bir tarafta, dışlamalar bir tarafta, ekonomik sıkıntılar bir tarafta olunca mitinge katılım çok düşük oldu. Umarım bundan gerekli dersi çıkartıp kendilerine çeki düzen verirler ama hiç sanmıyorum. Meydandaki kalabalığın büyük bir kısmı teşkilat mensuplarıydı. Heyecan yok, şevk yok, beklenti yoktu. İnsanlar Cumhurbaşkanını dinlemiyor, kendi aralarında sohbet ediyorlardı. Vezir Hazretlerine olan tepkileri de konuşuyorlardı. Bu kadar sıkıntılı bir miting görmedim. Reis eski siyasetçidir, bunu affedeceğini sanmıyorum.

Peki, nasıl toparlanır derseniz; öncelikli olarak meclis üyeleri çok iyi yapılmalı. Vezirin adamları listelerde olursa bu toplum asla affetmez. Ardından emeklilerin kök maaşında ciddi bir iyileştirme yapılmalı. Ardından da adaylar ve teşkilatlar canla başla çalışırlarsa toparlanır. Aksi halde bu güne kadar alınmamış bir seçim sonucu alınırsa kimse şaşırmasın. Sanırım matlup hasıl oldu, bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR