Türk Dili Onur Dili!

 

Bilgi yarışmalarını bilirsiniz ekranlarda. Her soruya verilen doğru cevap, kazanılan ve kazanıldıkça artan yeni bir miktar haline geliyor. Biraz düşünelim! Tarihle, sağlıkla, felsefe ve edebiyatla ilgili çeşitli sorular sorulur ve doğru cevabı verebilmeniz için size 4 harf sıralarlar; "A, B, C, D".
Bu şıklara dikkatle baktığımız oldu mu? Anladığım şu ki, soruların cevaplarını türkçemizle arayıp veremiyoruz. Çünkü bizim alfabemizde "C" harfinden sonra "Ç" harfi gelir. Yani yanıt verme usulü Amerika'da yapılanın aynısı. Yine Amerika bir adım önde anlayacağınız. Yani türkçemizde sorulan soruların şık sıralaması "A, B, C, Ç" olmalıydı.
Bizim insanımızın konuşma şekli, kopya markalar gibi kopya olmamalı. Çünkü insanların alfabe bilgisi konuşabilmenin dışında sınırlı olabiliyor. Birileri bu yanlışın farkına varmış olsa bile bildirmeleri ve uyarlamaları yapmıyorlar. Türk dil kurumu da bu işe sesini çıkarmıyor. Ama işbilir insanlar susturuluyor ya da görmezden geliniyor. Yani kendi sorularımızın cevaplarını kendimiz veremiyoruz.
Cevap "A" harfinde de olabilir "C" harfinde de. Önemli olan bunların nasıl bir sıralamanın önünden geçtiği ve kontrol edildiği. Ama bu sıralama türkçemizle yapılmıyor maalesef. Cevaplarımızı Amerika'nın vermiş olduğu şıklarla kontrol eder gibiyiz. Yani bilgi yarışmalarında verdiğimiz her doğru cevap bile bizim olmuyor bu nedenden. Bir de yarışmaların katılımcılarına verdikleri paraya gelelim. O aslında daha şaşırtıcı!
Kimisi "yarışmanın sponsoru yapıyor ödemeyi" derken, diğeri de "memlekette kriz yaşamayan sadece sponsorlar mı" deyip tepki gösteriyor. Biz buna "kriz parası" diyelim. Ya da 'krize girmek için elimizde ne varsa saçıyoruzki daha güzel ve derin batalım'da olur. Ama o kriz bile bize ait değil gibi. Şıklara bakılırsa bir "Ç" harfinin olmayışı nelere yol açmış bulunuyor. Yani bu durum sadece harflerde mevcut değil! Bizde neler neler var daha! Ama hepsi bu "Ç" harfi gibi örtülmekte!
Eksik bir harf, eksik bir dil gibidir. Gereksiz yere saçılmış para da, çöpe atılmış emek gibir. Ben şahsen C'den sonra D'yi görmek istemem. Türkçemizin suyu mu çıktı? Çıkarın D harfini, koyun Ç'yi. Doğru sıralamayı gösterelim ki işbilir insanlar dertlere doğru yaklaşabilsin. O programların bu sıralaması halkın da beynini yıkıyor. Halk ne görse "doğrudur" gözüyle bakıyor. Yani halk sıralamayı bilmeliki, derdini veya bir olayı anlattığında sırasına göre konuşabilsin. Yoksa o yarışmaların insan zekasını ölçtüğünü ve halkı eğlendirmek için yapıldığını biliyorum. Kafaları dağıttığını da biliyorum.
Ama durum şunu gösteriyor: "bizi harf harf yok etmeye çalışıyorlar!" Buna müsade vermek olmaz!
Türkçe'nin yerini Amerika alıyor diye tek bir soru kalıyor geriye: Yarışmacıya ödemeyi Türk Lirasıyla mı yapıyorlar, yoksa Dolarla mı?

Barış ve Sevgi dileklerimle


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR