Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Sporda giyim ve elbiseler

         Uygun bir spor elbisesinin özelliği giyenin yaptığı spor  türüne uygun olmasıdır. Örneğin; kayak sporunda giyilen kıyafetlerin özelliği düşme sırasındaki ivme kuvvetini engelleyici olmasıdır. Yüzmede sürtünme kaybını azaltıcı elbiseler kullanılır. Yüzücüler bu sebeple saçlarını toplarlar yada kısa tutarlar. Atletizm ve bir çok spor disiplininde giyecekler çok önem arz etmektedir. Burada önemli olan giyeceklerin hareketleri engelleyici etkisinin olmamasıdır.

         Soğuk havada sıcak tutan bir elbise vücut enerjisini dışarı vermez ve deri üzerinde sirkülasyon sağladığından vücut sıcaklığı sabit tutulur. Çünkü yaşamda önemli olan metabolizma olayları ve iskelet kaslarının faaliyeti sırasında vücut sıcaklığının 37 derece olması ekonomik çalışmayı sağlamaktadır. Spor elbiseleri daima bilinen şekillerde ve izole edici özellikler taşımalıdır. Gözenekler çok iri yapılarak hava geçirgenliği taşımamalıdır. Bu açıdan kalın ve yünlü tekstil ürünleri vücut sıcaklığını düzenleme  açısından kalın ve yünlü tekstil ürünleri vücut sıcaklığını düzenleme açısından önemlidirler. Antrenman elbisesi geniş ve gevşek olmalıdır. Sıcaklığın bir kısmının dışarı verilmesi ile vücut sıcaklığını belli bir derecede sabit tutmak mümkün olmaktadır.        Elbiselerin bir diğer özelliği de ter emici oluşlarıdır. Bundan dolayı sentetik ve naylon kumaşlardan yapılan spor giysileri problem meydana getirmektedir. Soğuk havalarda yapılan sportif faaliyetler sırasında içe giyilen  elbiseler ise ter tutucu olmamalıdır. Çünkü elbisenin soğuk havalardaki ıslaklığı sağlık açısından  önemli bir riski de beraberinde taşır.

         Uygun antrenman elbisesi ısınmış kasları soğuktan korur.Sıcaklığın ayarlanmaması durumunda aşırı sıcak kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etkide bulunur. Amaca uygun seçilen spor giysileri sadece performansın yükselmesinde katkıda bulunmaz, aynı zamanda sakatlıkları önleyici bir fonksiyonda icra ederler.

Özetle; hafif, sağlam, eğilir-bükülür, yapışmayan, deriyi tahriş etmeyen  ve elektrostatik olmayan, sıcaklığı 300 üzerinde koruyabilen, 400 yıkama sıcaklığı bulunan elbiseler tercih edilmelidir.

Giysiler tam anlamıyla rahat olmalı, hareketleri kısıtlamamalıdır. Erkekler süspansuvarlı şort yada spor şortları süspansuvarlı değilse içlerine slip şort giymeli; kadınlar hem rahat etmek, hem de  göğüslerini taşıyan bağcıkların fazla zorlanmaması için özel olarak dikilmiş sutyen takmalıdırlar. Hava şartlarına uygun olarak da değişik giysilere gerek duyulabilir: kapüşon, yün eldiven, yün atkı, havlu, rüzgarlık gibi. Karlı havalarda kar gözlüğü de takılabilir. Ancak rüzgarlık türünden hava geçirmeyen giysiler aşırı rüzgar olmadığı zaman  terlemeyi artırmak amacıyla kullanılmamalıdır. Terleyerek kilo vermeye çalışmak, bu amaçla vücuduna naylon sarmak,buharlaşmayı önlemek çok yanlış, ayrıca sağlığa aykırı uygulamalardır. Vücudun ısısını giyim yoluyla fazla yükseltmek buharlaşmayı önleyerek terden sırılsıklam olmak insanı zayıflatmaz. Yitirilen su çalışmadan sonra vücuda nasıl olsa alınacaktır.Spor yaparken kullanılan iç giysiler her çalışma sonrası mutlaka yıkanmalı, havalandırılıp tekrar giyinme yoluna sapılmamalıdır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR