Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Atatürk ve Güreş

        Çocukluk yıllarında kuvvetli cesaretli insanlara hayranlık duyardı.Güreşi çok severdi. Mahalle çocuklarını sık sık güreştirir,seyrine doyamazdı. Hatta kendisini o an tanımayan Kastamonulu bir işçi ile güreşmiştir. Atatürk 19 Eylül 1933 İstanbul da Maksim Gazinosu salonunda Türkiye – İtalya milli güreş karşılaşmasını izlemeye gitmiştir.  Yine Ankara halk evinde güreş müsabakalarını takip etmiştir. Cumhurbaşkanlığı köşkünde  Çoban Mehmet"e  “Sen herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet” diyerek kendisi ile güreş tutmasını isteyince Çoban Mehmet"in “Sizi bütün cihan yenemedi Paşam,ben nasıl yenebilirim?..” sözleri karşısında bu güreşçiyi alnından öpmüştür. Güreşçi olur umuduyla huzurunda bakırları yırtan Salih pehlivanı Paşabahçe Şişe  ve Cam fabrikasına yerleştirilmesini  emretmiştir. Köşke pehlivanları çağırarak uzun uzun sohbetler eder,yemek yedirir ve ayrılırken de ceplerine zarf içinde para koydururdu.Atatürk, 9 mart  1930 da Antalya  gezisi sırasında tarihi Aspendos  tiyatro anfisini gezdikten sonra  müze müdürüne “Bu tiyatro binasını restore ediniz ama kapısına kilit vurmayınız.Burada temsiller verin,güreşler tertipleyiniz...”  emrini vermiştir.

          Güreş ile ilgili  olarak “Türk milleti anadan doğma sporcudur.Henüz yürümeye başlayan köy çocuklarını bile harman yerinde güreşirken görürsünüz”. “Türk erleri bütün kuvvetleri ile birbirine saldırmalı, candan güreşmeli”. İfadelerini kullanmıştır.

           1936 Berlin olimpiyatları altın adamımız Yaşar Erkan"a telgrafı;  “Kendin küçüksün ama memleket için çok büyük iş yaptın; artık ismin Türk spor tarihine geçti.Çok yaşa Yaşar”. K. ATATÜRK

Kurtdereli Mehmet Pehlivana telgrafı; ”Seni, cihana ün salmış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin sırrını şu sözlerinle izah ettiğini öğrendim: “Ben her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm”. Bu dediğini, en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın”

                                                                                 Gazi M. KEMAL


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR