Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Aşırı iş yükü ve sorumluluk taşıyan insanlar spora zaman ayırabilir mi?


 Ülkemizde çoğu iş adamları ve çalışanlar " bu kadar sorumluluk ve iş yükünü bir yana bırakarak yaşam boyu spora nasıl zaman ayırabiliriz" diyerek yavaş yaşam alışkanlıklarına güzel bir mazeret bulduklarına inanırlar.
 İnsan bedeninin iş yaşamının güçlükleri baskı ve gerginlikleri ile çok hızlı yıprandığı, beden güç ve dinamiğinin kaybedildiği genç yaşlarda pek fark edilemez. Ancak orta yaşlarda iş ortakları ve dostların ani kalp krizleri ile hayatını kaybetmesi ya da ağır hastalıklar nedeniyle işini yüzüstü bırakmak zorunda kalması, gerçekten önemli bir tehlikenin çan sesleridir. İş hayatında, aşırı hırs nedeni ile işlerin kölesi haline gelenler hem kendilerine ve hem de çevrelerine önemli sorunlar yaratırlar.
 Yaşam boyu spor insanlara ölümsüzlük umudu vermez fakat erken ölümleri, erken yaşlanmayı ve bedensel ve ruhsal çöküntüleri önler. Aşırı iş stresleri ile boğuşan insanlar ise psiko somatik rahatsızlıklar, kalp damar hastalıkları, sinirsel gerginlikler, migren tipi baş ağrıları gibi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. İşlerinizin sizi zorladığı, iş ve aile çevrenizdeki sorunların çoğaldığı bir dönemde girmişseniz, bunların olumsuz etkileri ile oluşacak sağlık sakıncalarını önleyebilmek ve ruhsal sağlığınızı koruyabilmek için aeorobik antrenmanlara (düşük tempoda koşu ve hızlı yürüyüşler gibi) zaman ayırmalısınız.
 Yapılan bilimsel değerlendirmeler iş adamlarının ve tüm çalışanların haftada üç-beş saatini sağlıklı yaşam için spor yapmaya ayırabilmelerini onları dinlendirdiğini, bezginlik duygularını azalttığını, beden gücü ve ruhsal dengeyi desteklediğini ve en önemlisi de çalışma saatlerinde insan ilişkilerini ve kişisel verimliliklerini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.
 İnsanlar ne gibi bahanelerle kendilerini hareketsiz bir yaşantıya mahkûm ederse etsinler sonunda kaybeden önceleri kendileri olur. “Mezarlığın en genç ve ölümden önce en zengin ve başarılı iş adamı olmak size, ailenize ve topluma bir şey kazandırmaz”.
Spora başlamanız için tavsiyeler: Tıbbi ve fiziksel problemleriniz nedeniyle egzersiz veya spor yapmaktan kaçınıyorsanız öncelikle doktorla ve daha sonra spor bilimcisi biri ile görüşün. Çalışmalara düşük yoğunluktaki egzersizlerle başlayın. Yorulduğunuzu hissetince dinlenin. Ağrı ve baş dönmesi hissettiğinizde hemen çalışmayı kesin. Ayak-bacak problemleriniz varsa yüzme, bisiklet, kano ve yelken gibi ağırlığın taşınmadığı sporları seçin. Yoga türü egzersizler, yürüyüş, bowling, masa tenisi, merdiven tırmanma, hafif tempolu koşu, hafif yüzme ve germe hareketleri yapabilirsiniz. 35 yaş üzerinde iseniz, düzenli egzersiz yapmamışsanız, sağlığınızda belirsizlik varsa, kalp riski, astım, sara nöbetleri gibi tıbbi problemleriniz varsa ve aşırı kilolu iseniz mutlaka doktorunuza tanışın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR