Zarife Köksal Taşova

Zarife Köksal Taşova

ŞİMDİ YÜREKLER KONUŞSUN…

Nasıl olsa yemek yemekle meşgul olamıyoruz. Tabi buna mukabil aç karnına gezme tozma da yok. Tamam işte şimdi tam zamanı değil mi? Aynaya bakmanın, kendimizi daha yakından tanımanın şimdi tam zamanı… şu koşuşturmayla dolu gürültüden kimsenin kimseyi duyamadığı, burnumuzun dibindeki ihtiyaç sahiplerini bile göremediğiniz o hummalı yaşantımız şu anda yok. Hani her zaman yaptığımız gibi, hani bir mutfak robotu gibi… hani aynaya bakıp saçımızı taramaya zamanımızın olmadığı gibi… hani takvim yaprakları kendiliğinden kopar gibi… işte büyüklerimizden duyarız ya; yıllar su gibi akıp geçti. Her şey daha dün gibiydi. Gibi cümlelerle elimizden kayıp giden hayatımızı böyle özetleriz ya. Ama durun işte o yaşantıya bir teneffüs veriyoruz şu günlerde.

         Şimdi orucun ne kadar faydalı olduğunu anlatacak değilim. Eminim ki hepiniz bunları ezbere biliyorsunuzdur. İşte oruç olan kişinin şunları şunları yapması gerekir gibi cümlelerle yazıyı bitirmeyi düşünmüyorum. Diyorum ki; kaç gündür ağzın bağlı oruçsun.

Soruyorum şimdi ben sana: apartmanda adını bile bilmediğin komşularının kaç tanesinin ismini öğrenebildin?

Soruyorum ben şimdi sana: beğenmediğin sıradan gördüğün zeytinin kilosunun kaç para olduğunu öğrenebildin mi? Ay başında kapısına dayandığın kiracının bu zeytini almayarak kira parasını denkleştirdiğini anlayabildin mi?

Makam odasının dışında varlığından bile habersiz olduğun çaycıyla aynı anda iftar vaktini beklediğini anladın mı?

Ayak üstü içtiğin bir bardak suyun ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anladın mı?

Evde eşinin dışarıda birçok arkadaşının kalbini kırmıştın. Bu arada kaç tane kalbi tamir edebildin. Saydın mı?

Hani miras yüzünden kız kardeşi ve eşiyle kavga etmiştin ya; aslında sana gerekli olanın üç tane hurma ve bir bardak su olduğunu şimdi anladın mı?

Sahi bu arada aynaya bakmak için çok zamanın olmuştur. Saçında ki tek bir beyaz telin sayısının on ikiye çıktığını görebildin mi?

Değerli okuyucu, oruç insanın kendisini nefsi-muhasebeye çekebilme fırsatıdır. Hatalarını görüp düzeltme vaktidir. Yoksa sabahtan akşama kadar sadece aç kalman artık kimsenin işine yaramaz. Sadece aç kalmış olursun. Oysa seher vakitlerinde zifiri karanlık geceyi siyah bir karton kağıdı parçalar gibi parçalayıp altından gündüzü çıkaranı kavraman için fırsat günleridir oruç. Şimdi yürekler konuşsun. Zaten aç karnına dilin konuşmak istemiyordur. Bırak yüreğin konuşsun sen dinle. Bir beyaz kağıda not etmeyi de sakın unutma. Değerli okurlar size kendinizi hatırlatacak nice oruçlu günler temenni ediyorum. Saygılarımla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zarife Köksal Taşova Arşivi
SON YAZILAR