Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

Seçim sonucu

Son köşemdeki yazımın ilk bölümünde, “Bay Kemal geliyor.” demiştim. Devamında da gerekçelerini açıklarken, geliyor görünmenin yetmediğini işin sandıkta biteceğini detaylarıyla yazmıştım.
Yani yazımın son bölümünde de seçimin sandıkta nasıl kazanılacağına yer verdim.

Evet bütün anketlere ve kamuoyunun çoğunluğuna göre Kılıçdaroğlu hep önde görünüyordu. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki 5 puanlık fark Kılıçdaroğlu lehine görülüyordu. Seçime girerken durum böyle iken sandıklardan tam tersi çıktı.

Öncesinde kararlı olan seçmenin kararını her zaman bellidir, sandığa gider, oyunu atar. Ama kararsız seçmenin ne yapacağı belirsizdir. Vicdanı ile aklı arasında kalan bu seçmen kararını son anda verir. Yani oy kullanacağı an içinde son tercihini yapar.

İşte burada herkesin atladığı sandık hakimiyeti devreye girer. Oy kullanma alanına ve sandıklara hakim olan parti karasız seçmeni etkiler. Ama nedense bu işi yıllardır muhalefet bir türlü beceremiyor. Bu alana son vuruşu her zaman AK Parti yapıyor.

Muhalefet bugüne kadar ilk kez İstanbul seçimlerinde hakimiyet sağladı ve başarılı oldu.
Ekrem İmamoğlu ekibi bu konuda oldukça tecrübe kazandı. Ben aktif siyaset yaptığım süreçte yıllarca seçim yönettim, bu anlattıklarımı birebir yaşadım. Bu konuda 2004 yılında “Doğru siyasetle mazbataya giden yol” adlı bir kitap dahi yazdım.

Yazılarımda da belirttiğim gibi sandık konularındaki bütün tespitlerim çıktı. Ama anlayanlar hep seçim sonrası anladı. Bu seçimlerde de aynısı oldu. Sandık hakimiyetini muhalefet beceremiyor dedim. Bu güne kadar muhalefette en iyi beceren Ekrem İmamoğlu ekibi dedim. Şimdi 2. tur için bu yetkiyi muhalefet, Ekrem İmamoğlu ekibine verdi. Ama atı alan Üsküdar'ı geçti.

Size çok basit olarak konunu hassasiyetini kendi oy kullandığım sandıktan anlatayım. Ben oyumu kullanacağım okula girdiğimde, okulun bahçesinde AK Partili görevliler gelenleri karşılıyordu. Oy kullanmaya gelenlere hangi sandıkta oy kullanacaklarsa yardımcı olmaya çalışıyorlardı.

Oy kullanılacak sandık sınıfında yine AK Partili müşahitler ve parti temsilcilerinin hakimiyeti net olarak hissediliyordu. Yani sandığında oy kullanacak seçmen AK Partinin hakimiyetini oy kullanma ortamında görüyordu. Kararlı muhalefet seçmeni bu durumdan rahatsız olurken, kararsız seçmen üzerinde bu durum büyük bir etki oluşturuyor.

Burada gücünü hissettiren parti kararsız seçmeni etkiliyor. Yani seçimlerde ne yaparsanız yapın sandık hakimiyeti sizde değilse, sahalarda aldığınız seçimi sandıkta verirsiniz. Sandık hakimiyeti seçimi kazanmanın en önemli yeridir.

Şimdi 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi yapılacak. Aynı şekilde hakimiyet kimde ise seçimde mutlaka avantajlı olacak. Türkiye genelinde AK Parti oyları düşse de yine cumhur ittifakı mecliste çoğunluğu aldı. Samsun da milletvekilleri dağılımına baktığımızda yazılarımda belirttiğim her şey çıktı.
AK Parti 4, CHP 2, İYİ Parti 1, MHP 1 demiştim. Kalan biri de adayların çalışmasına bağlı, ortada hepsine gidebilir olarak değerlendirmiştim.

CHP 3. milletvekilini bin oyun altında bir oy ile AK Parti ye verdi. İYİ Parti seçim sürecinde her yazımda belirttiğim gibi Erhan Usta yı 1. sıraya koyarak büyük hata yaptı. 2. ve 3. sıradaki adaylar çalıştı.Ama Erhan Usta ya tepkiden İYİ Parti oy kaybetti. 2. milletvekilinden oldu.

MHP 1.sıra adayı girişini iyi yaptı, ama seçim çalışmalarında MHP oyları daha da ileri gideceğine geri gitti. 2. sıra adayı Abdullah Karapıçak işi ne kadar toparlamaya çalışsa da kendini çıkarabilecek kadar oyu MHP alamadı.

AK Parti nin listesinde tepki almayan tek milletvekili adayı 4. sıra adayı Orhan Kırcalı ydı. Orhan Kırcalı ulaşabildiği her yere ulaşmaya çalıştı. AK Partinin Ticaret Bakanı 1.sıra adayı Mehmet Muş a başlarda tepki oluştu, fakat Mehmet Muş bu tepkileri göğüsledi. Samsunun yıllardır duran sorunlarından bir çoğunu neticelendirdi. AK Parti listelerindeki 1.sıra adayı Mehmet Muş ve 4.sıra adayı Orhan Kırcalı sayesinde 5. milletvekili AK Partiden çıktı.

Seçimin net sonuçları çıktığında rakamları ile değerlendirme yapacağım. Ama Samsun un 17 ilçesinde CHP ve İYİ Partinin oylarını artırdığı tek ilçe olarak Atakum görünüyor. Erhan Usta nın ilçesi Havza da İYİ Parti tam bir hezimete uğramış, MHP % 23 ün üstüne çıkarken, İYİ Parti 10 u zor bulmuş. Siyaset böyle bir şey, umut verip devamında vefalı olmazsan, doğup büyüdüğün yerden bile oy alamazsın.

Ne ekersen, onu biçersin boşuna dememişler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR