SAMSUNLULAR ONU ÇOK SEVİYOR

ROMATEM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Ağrı Tedavi Kliniği'nde görevli Akupunktur Uzmanı Dr. Darecan Harazişvili, Pazar Sohbeti bölümümüzün bu haftaki konuğu. Akupunktur hakkında oldukça geniş bilgiler veren Dr. Harazişvili, "Samsun'a Akupunktur'u kabul ettirdiğimi düşünüyorum. Şehirdeki insanların beni çok seviyor olması da sanırım bundan kaynaklanıyor" dedi

Denge Gazetesi olarak yürüttüğümüz Pazar Sohbeti bölümünde bu hafta ROMATEM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Ağrı Tedavi Kliniği'nde görevli Akupunktur Uzmanı Dr. Darecan Harazişvili'yi ağırlıyoruz. Akupunktur'un tarihi ve tedavi yöntemleri ile ilgili gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Berat Doğan Özkabadayı'ya oldukça önemli açıklamalarda bulunan Harazişvili, bu yazı dizisi ile birçok insanın sorununa çare bulacak.

Berat Doğan ÖZKABADAYI: Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz? Samsun'a gelişiniz nasıl oldu?

Darecan HARAZİŞVİLİ: Uzmanlığım için gerekli eğitimlerimi tamamladıktan sonra 18 yıl önce Samsun'a geldim. 1993 yılında Samsun'da muayenehane açtım. 2006 yılından bu yana Romatem'de görev yapıyorum. Evliyim ve 2 çocuk sahibiyim. Burada görev yaptığım süre içerisinde Samsunlulara Akupunktur'u kabul ettirdim. Samsunlular da beni seviyorlar ve umarım bundan sonra da bu şekilde devam eder.

ÖZKABADAYI: Akupunktur nedir nasıl yapılır?

HARAZİŞVİLİ: Akupunktur deri, doku ve organlardaki patolajiyi (Ağrıyı fonksiyon bozukluğunu) ortadan kaldırma amacıyla deri üzerinden belirli noktalara altın, gümüş veya çelik iğneler sokularak yapılan tedavi şeklidir. Bu yaklaşık 6000 yıldır Çin'de uygulanan bir tedavi metodudur. Vücut Akupunktur'un yanı sıra yaygın olarak kullanılan ve bilinen diğer bir yöntem kulak Akupunktur'udur.

ÖZKABADAYI: Akupunktur'un tedavi türleri nelerdir?

HARAZİŞVİLİ: Vücut, kulak, baş, el, ayak, ağız ve diz Akupunktur'u gibi pek çok alt grubu vardır. Bunlar ayrı ayrı uygulanacağı gibi kombine edilerek de uygulanabilir. Vücut Akupunktur'un etki mekanizması, meridianlar üzerinde bulunan 365 noktanın uyarılmasıdır. Akupunktur'a yaklaşım ve tanı konulurken köken, Çin'lilerin TAO felsefelerini dünyada bulunan tüm madde, organ ve canlıların belli enerjiler içerdiği ve bu enerjilerin sürekli olarak belli bir denge bazında dönüşümlü olarak değiştiğidir.

ÖZKABADAYI: Akupunktur'un Türkiye'ye geliş sürecini değerlendirebilir misiniz?

HARAZİŞVİLİ: Akupunktur ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nca 29 Mayıs 1991 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Akupunktur yönetmeliği ile uygulama alanı ve uygulama kuralları belirlenen bilimsel bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir. Yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Akupunktur üst komisyonun tıp fakülteleri ve diğer hastanelerde Akupunktur uygulama birimlerinin kurulması önerileri çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucunda İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'na bağlı Akupunktur Araştırma ve Uygulama Birimi oluşturulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü yayınlanmakta olduğu derginin 1979 Aralık sayısını, Akupunktur özel sayısı olarak çıkarmış ve birçok araştırma sonucunda saptanmış Akupunktur ile tedavi edilebilen hastalık listesini yayınlamıştır. Bu semptomlar ve hastalıklar şunlardır: Stres, obezite (Şişmalık), aşırı zayıflık, bağımlılıklar (Sigara, alkol), baş ağrıları, boyun fıtığı, bel fıtığı, kas ağrıları, alerjik astım, sinüzit spastik kolit, kronik kabızlık, ishal, gece işemesi, yüz felci, trigeminal nevraljı (Yüz ağrısı), intercostal nevralji, zona, ürtiker, histeri, impotans, cinsel soğukluk, adet düzensizliği, lokal saç dökülmesi, gastrit, hıçkırık, esansiyel hipertansiyon, hipotansiyon, dirsek, boyun, omuz, kol ağrıları ve eklem kireçlenmeleri.

ÖZKABADAYI: Akupunktur ile stres tedavisi mümkün müdür?

HARAZİŞVİLİ: Stres çağımızın en temel problemlerinden biri olup, birçok sağlık problemine de sebep olmaktadır. Yaşadığımız koşulları göz önüne koyduğumuzda strese neden olan yapıları ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı kolayca anlaşılabilir. Bununla birlikte haftada bir kez uygulanan Akupunktur'la kişi strese daha dayanıklı hale getirebilir. Yoğun stresin neden olduğu problemlerden biri sık yaşanan baş ağrısı krizleridir. Baş ağrısı nedeni ile ortaya yoğun bir işgücü kaybı çıkmaktadır. Akupunktur ile bu şikayetler büyük oranda ortadan kaldırılmakta hastanın yaşam kalitesi yükseltilmektedir. Böylece iş gücü kaybının da önüne geçilmektedir.

ÖZKABADAYI: Akupunktur hakkında biraz daha detaylı bilgi verir misiniz?

HARAZİŞVİLİ: Özellikle kadınların büyük çoğunlunun sorunu olan kronik kabızlık Akupunktur ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde yeterli eğitimin yapılmaması konuşulması bile yakın zaman kadar tabu olan cinsel problemler oldukça yaygın sağlık problemlerinin arasında yer almaktadır. Cinsel davranış limbik sistemimizin kontrolünde olan önemli bir fonksiyonumuzdur. Sürekli olumsuz uyaranlara limbik sistemde oluşacak düzensizlik bu problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tedavi etme mantığının temelinde limbik sistemin düzene sokulması bulunan Akupunktur'un cinsel problemlerin giderilmesinde de önemli rol üstlenmektedir.

ÖZKABADAYI: Akupunktur'un obezite tedavisinde kullanılması mümkün mü?

HARAZİŞVİLİ: Obezite (Şişmanlık) Akupunktur'un en yaygın kullanıldığı problemlerin başında gelmektedir. Zayıflamak için kimi zaman mucize bir yöntem olarak sunulan Akupunktur'a kimi zaman da bu listelere uyarsam ben zaten kilo veririm Akupunktur'a ne gerek var? şeklinde yaklaşılmaktadır. Her iki yaklaşımda önemli hatalar içermektedir. Bir yandan Akupunktur bir mucize değildir. Öte yandan ise obezite ile boğuşmak zorunda olan hastaya davranış değişikliğinin yerleşmesi gereken başlangıç aşamasında Akupunktur'un katkıları göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir. Akupunktur, her şeyden önce sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlayacak örneğin kabızlık probleminiz varsa bunu giderecek midenizde ekşime yanma ve hazımsızlık varsa bunları ortadan kaldıracaktır. Akupunktur, yaşamınızda halen var olan böyle ciddi bir davranış değişikliği sırasında oluşacak olan stresi giderecek, kendinizi her zaman olduğundan daha sakin ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Bu da sizin bazı davranışlarınızı yeniden gözden geçirip değiştirebilmeniz için imkan verecektir. Akupunktur, bu süreçte doğal olarak aldığınız gıda miktarı düşeceğinden beklenen açlık duygusu, mide kazıntısı ve halsizlik şikayetlerini giderecektir. Akupunktur, sıkça rastlanılan hekim kontrolü dışında yapılan sıkı diyetlerle kilo alıp vermeler sonucunda veya başka nedenle yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır. Akupunktur bu problemleri giderirken hastanın yapacağı; haftada bir sefer Akupunktur tedavisine düzenli gitmek ve hekiminin önerilerine uyarak sağlıklı bir şekilde kilo verirken beslenme ile ilgili yanlış davranışlarını kalıcı bir şekilde değiştirerek yaşam boyu sürecek doğru alışkanlıkları edinmekten başka bir şey olmayacaktır.

ÖZKABADAYI: Akupunktur ile sigara bırakılabilir mi?

HARAZİŞVİLİ: Akupunktur ile sigara bırakma tedavisinde amaç hastanın sigara içmediği sürecin başlangıcında ortaya çıkan yoksunluk sendromu ortadan kaldırmaktır. Sigarayı bırakan kişi yemeğe saldırabilir, baş ağrıları çekebilir, işine konsantre olamayabilir. Aşırı stresli olup en küçük uyarılara aşırı tepkiler verebilir veya bunlara benzer değişik durumlar ortaya çıkabilir. İşte Akupunktur tüm bu problemlerin ortaya çıkanları giderecektir. Hastaya düşende sigara almamak, Akupunktur etkisini sınamaya kalkmamak, Akupunktur'un yardımını kabul etmektir. Çünkü Akupunktur'un asıl etkisi sigara içilmediğinde ortaya çıkacaktır. Hasta kendini daha huzurlu hissedecek yemeğe saldırmayacak, boşluk hissi rahatsız edici olmayacaktır. Akupunktur tedavisinden sonra sigarayı bırakmış kişinin tekrar sigara içmeye başlaması riski ise hiç sigara içmemiş bir insanın sigaraya başlama riski ile eşittir.

ÖZKABADAYI: Akupunktur ile bel ağrısı (Bel fıtığı) tedavisi nasıl yapılır?

HARAZİŞVİLİ: Bel ağrısı ağır kaldırma ve doğrudan tramvaya bağlıdır. Başlangıçta ağrı hafiftir. Daha çok kez spazmına bağlı sertlik vardır. Hasta geçer düşüncesiyle işine devam eder. Ağrı gittikçe artar, çoğu kez taraflıdır, bir bölgede sınırlıdır. Sırt muayenesinde lumbosakral kaslarda tek veya çift taraflı spazm vardır. Hasta öne doğru eğilemez. Omuriliğin yan tarafındaki kasların spazmı tek taraflı ise hasta ağrılı bölgeye eğildiği zaman biraz rahatlar. Aksi yönde şiddetlenir. Bazı tek taraflı vakalarda konkavitesi ağrılı tarafta olmak üzere skolyoz gelişir. Spazm geniş bir alana yayılmışsa bacaklar hareketle ağrılıdır. Refleks ve duysal bulgular normaldir. Radyolojik muayenede bel kalça bölgesinde patoloji yoktur. Bel eğimi düzleşmiş olabilir. Hasta mutlak yatak istirahatı yapmalıdır. Orta yaş hastalığıdır. Diğer bel ağrıları şiddetli değildir. Buna karşın tedavisi zordur. Ağrı geniş bir bölgeyi tutar. Genellikle orta şiddetlidir. Hasta uzun süre ayakta kaldığı zaman ağrı artar. Dinlenince azalır. Kas spazmı yoktur. Yetersiz beslenme, kabızlık, dinlenmeme, topuklu ayakkabı giyme nedenler arasındadır. Hastaya uzun süre ayakta durmaması şişmansa kilo vermesi öğütlenir. Akut ve kronik bel ağrılarında ameliyat endikasyonu olmayan tüm durumlarda Akupunktur kullanabilecek bir tedavi yöntemidir. Akupunktur kas gevşetici etki oluşturarak kısa sürede gerilmiş kasların gevşemesini sağlar. Enderfinlerin salınımı da ağrının ortan kalkınmasını sağlamaktır. Günümüzün çalışma meslek hastalık insanları gittikçe daha hareketsizleştirmektedir. Bilgisayarının başında bankacılar, bilgisayarcılar, mimarlar, tasarımcılar vb. küçük parmak hareketleri eşliğinde saatlerce çalışmaktadırlar. Gelişen teknoloji ve yoğunlaşan iletişim imkanları insana katkılarının yanı sıra kendi çelişkisini de yaratarak bireyin bu yoğun iletişim ağı içinde yalnızlaşmasına neden olmakta ve bu da strese bağlı ortaya çıkan baş, boyun, sırt ve bel ağrıları, kronik kabızlık, spastik kolon, gastrit, cinsel problemler gibi sorunların ortaya çıkmasına, yalnızlaşmanın fark edilmeyen sonucu olarak aşırı besin, alkol ve sigara tüketimine neden olmaktadır.

SORUNLARLA BOĞUŞMAKTAN VAZGEÇİN

Bütün bunlara şimdiye kadar Akupunktur uygulamasının ürettiği ciddi hiçbir yan etkinin tanımlanmamış olması da eklenirse, ortaya yaşadığımız çağın koşulları ile iyice yoğunlaşan ve hayatla kuracağımız ilişki için gereksindiğimiz zamanı elimizden alan bu gibi problemlerle boğuşmak yerine haftada 20'şer dakikalık bir veya iki seans (Ortalama 15 seans) Akupunktur tedavisi olarak daha nitelikli bir hayat yaşamak mümkündür.

Fotoğraflar: Minel KARAKUL

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR