Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SAMSUN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

28. Dönem milletvekili listeleri açıklandı.

İlk açıklamayı yapan MHP oldu.

MHP’ nin Samsun listesine baktığımız da önceki yazımda belirttiğim gibi genel başkan Devlet Bahçeli’ye yakın olan Prof. Dr. İlyas Topsakal 1. sırayı aldı. 2. sıra İl Başkanı Abdullah Karapıçak, siyasette listenin okunuşu, Abdullah Karapıçak çalışacak, İlyas Topsakal milletvekili olacak.

AK Parti’ye baktığımızda, 1. sıra da Sürmene’li Mehmet Muş’u görüyoruz. Mehmet Muş, 4 dönem, (T.B.M.M. 24.25.26.27. dönemleri) İstanbul milletvekilliği yapmış, 21 Nisan 2021 de Ticaret Bakanı olarak atanmış, şimdi ise AK Parti Samsun listesinde 1. sıra adayı olarak karşımıza çıktı. 2. sıra Çiğdem Karaaslan, 3.sıra Yusuf Ziya Yılmaz, 4. sıra Orhan Kırcalı 5. sıra ise İl Başkanı Ersan AKSU, siyasette bu listenin okunuşu Ersan Aksu ya yükü vermişler, Ersan Aksu çalışacak, Orhan Kırcalı yı seçtirecek, sonrada kendisini meclise atabilirse atacak.

CHP tam bir sürpriz oldu. Sürpriz kısmı listeye koyduğu ittifak partilerindeki seçimi ve sıralama şekli, önceki yazımda belirttiğim gibi aynı düşüncedeyim. CHP, Samsun da ittifak partisi olarak Demokrat Parti ve DEVA Partisi seçseydi. CHP Samsun da daha iddialı olacaktı. Çünkü bu 2 parti tabanları ve partilerden aday olacak isimler CHP ye uyum sağlayacağı gibi seçim çalışmalarında da etkin olacak isimlerdi. Şimdi ise yükü CHP örgütlerine bırakmışlar. CHP örgütleri çalışacak bu listeden milletvekilleri seçilecek. Liste benim dediğim gibi 1.sıra CHP 2.sıra CHP, 3.sıra DP, 4.sıra DEVA adayları şeklinde olsaydı, durum çok daha farklı olurdu.

İYİ Parti listesi için görüşlerimi söylemiştim, Erhan Usta nın İYİ Partiye yerel seçimlerde verdiği zarar görmezden gelindi. Demirel in dediği gibi dün dündür, bugün bugündür denildi. Listenin 1. sırası verildi. Ama tepkiler hiç öyle değil.

Bu seçim çok farklı gelişiyor, gerek ittifak yapıları, gerekse milletvekili aday listeleri çok farklı bir tablo çıkardı.

Listelerde seçilecek yerlerden mutlaka parti tabanlarını, parti teşkilat ve örgütlerini yakın birer aday olmalıdır. Çünkü bu adaylar seçimlerde çalışmayı sürükleyen adaylar olur. Parti teşkilatları, örgütleri ile uyum içinde çalışarak, en etkin seçim sonuçlarına ulaşır.

Ama partilerin listelerini incelediğimiz de bu tür adaylar ya bıçak sırtı ya da seçilemeyecek sıralarda görülüyor.

MHP ye baktığımızda, 1.sıra Genel Başkandan İlyas Topsakal , 2.sıra parti teşkilatından Abdullah Karapıçak var. Samsun da MHP 2 çıkarabilir mi?

AK Parti’ ye baktığımızda, 1.sıra Trabzon dan Sürmene’li Mehmet Muş, 2.sıra Genel Başkandan Çiğdem Karaaslan, 3.sıra Yusuf Ziya Yılmaz, 4.sıra Orhan Kırcalı, 5.sıra teşkilattan İl Başkanı Ersan Aksu. AK Parti bu liste ile 5 çıkarabilir mi?

CHP ye baktığımızda, 1. sıra Genel Merkezden Murat Çan, 2.sıra Saadet Partisi’nden Mehmet Karaman, 3. sıra Gelecek Partisi’nden Mustafa Yeşilyurt , 4. sıra parti örgütünden kadın kolları il başkanı Nazan Güneysu. CHP bu liste ile 2. milletvekili ni çıkarmak için zorlanmaz mı? Bu liste ile seçim çalışma yükü tamamen CHP örgütlerine verilmiş.

İYİ Parti Samsun’u 1. sırayı verdiği Erhan Usta’ya teslim etmiş. Bakalım Erhan Usta ne kadar çalışacak, listelerde seçilme garantisi olan bir aday hele de 1. sıra da ise sizce ne kadar çalışır? Burada da seçim çalışma yükü İYİ Parti teşkilatlarına bırakılmış.

Daha öncede belirtmiştim, ön seçim, temayül yoklaması hepsi sadece parti teşkilat ve örgütleri için sözde yapılan, sonucu dikkate alınmayan uygulamalar, sonrası her zaman ki gibi, listelerdeki isim ve sıralamalardan anlaşılacağı gibi ortada.

İşin sonunda genel başkanlar, genel başkanlara yakın karar vericiler ne derse o oluyor.

Siyasette ne vefa, ne kıymet, ne değer var. Günün şartlarında işlerine ne geliyorsa o var.

Bu sistemde yapacak bir şey de yok.

Demokrasi diye bağıran siyasiler, kendi içlerinde demokrasiyi sağlayamadıkça millet için nasıl sağlayacaklar.

Yine fatura millete kesiliyor.

Milletin istediği milletvekili adaylarını değil de, sistemin istediği milletvekili adaylarını seçin diye millet önüne koyan siyasetçilere bu millet nasıl güvenecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR