RAMAZAN VE SEÇİM

Allah’a Hamdü senalar olsun yeni bir Ramazan ayına ulaşmış bulunmaktayız. Oruç ibadeti Hazret-i Adem’den itibaren tüm insanlığa farz kılınmış bir ibadettir ancak her ümmetin oruç tutma şekli aynı değildir. Örneğin gece sahuru bizim orucumuzda var, diğerlerinde yoktu. Orucu açtıktan sonra eşlerin birlikteliği bizim dinimizde var, diğerlerinde yok. Ayet-i Kerime’de “Kütibe aleykümüssıyamu kema kütibe alellezine min kabliküm” yani ‘Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılınmıştır.’ bunu açıklamaktadır. Oruç tutan insanlar sağlık ve sıhhat bulurlar, oruç ibadeti madden ve manen insanı temizler. Sakinleştirdikleri olduğu gibi sigara içenlerin agresifleşmesi de olabilir ama sabırlı olup kazananlara selam olsun. Ramazan ayına denk gelen seçimlerde çalışma temposu biraz daha düşer, sabah kahvaltıları ile başlayan çalışmalar öğle sonrasına sarkar, akşam iftar, teravihle birlikte sona erer.

Daha önceki yazılarımızda şehrin doğu bölgesini yazmıştık, bugün diğer bölgeleri değerlendirmek istiyorum. Güney bölgesinden, en sondaki Vezirköprü ilçesinden başlayalım. Vezirköprü’de Yeniden Refah’ın adayı olan Havva Hanım güçlü bir aday. AK Parti’den aday adayı olup aday olamayanların tamamına yakını onun yanında yer almış durumda. Ancak AK Parti’nin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın her yerde olduğu gibi Vezirköprü’de de güçlü bir ağırlığı var. Her şeye rağmen AK Parti adayının seçimi alması daha kolay gibi duruyor. Şehir merkezinde durum farklı olsa da köylerde AK Parti’nin ağırlığı dengeleri değiştirir. Havza’da AK Parti adayı Murat İkiz seçimi zorlanmadan alır, karşısında güçlü bir aday yok. Lâdik’te işler karışık. Adaşım Belediye Başkanı eski ilçe Başkanı Fikret Baştan’ı meclis listesinin birinci sırasına koyarak ciddi bir kazanım elde etti. Bunun dışında da başkan olduktan sonra her yere hizmet getirme noktasında çalışmalar yaptı. AK Parti adayı Dr. Gürkan Bey de ilçede sevilen bir isim. Uzun zamandan beri ilçede hekimlik yapmakta, köylüsünden şehirlisine herkesin gönlüne girmiş bir isim. Lâdik’te seçim çekişmeli geçecek, son on gün durum daha da netleşir.

Kavak’ta durum nedir derseniz; doğrusunu ararsanız İbrahim Sarıcaoğlu o kadar ismi nasıl karşı tarafa geçirmeyi becermiş çok merak ettim. Eski AK Parti ilçe başkanlarından CHP ilçe başkanına kadar ne kadar kafa adam varsa tamamının İbrahim Sarıcaoğlu’nun karşısında olması çok enteresan bir durum. Üzeyir Başkaya’sından Osman Atlı’sına, Şakir Altun’undan Bahri Kesici’sine, hatta Salih Çelik dahi başka partiye destek vermese bile İbrahim Başkan’ın yanında değil. Bu kadar insanı nasıl küstürmüş, nasıl bu işi becermiş çok merak ettim. Belediye başkanlığı yapanlar her zaman yıpranırlar, tepki alırlar, küstürdükleri olur ama bu kadar çok insanı küstürmek de doğru değil. CHP’lisinden MHP’lisine, AK Partilisinden Deva Partilisine pek çok ismin karşısında olması kendisi için sıkıntılı bir durum. Bir de satın aldığı bir binadan ve farklı ticari işlerinden bahsedilmekte, doğru mu bilmiyorum ama İbrahim Başkan’ı kurtaracaksa köyler kurtaracak yoksa işi zor.

Asarcık’ta da sıkıntı var. Mevcut Başkan iki dönemdir başkanlık yapmanın tepkisini almış durumda ama Kavak kadar sıkıntılı olmasa da işi çok da kolay değil. Yola çıktığı arkadaşlarının büyük bir kısmının Yeniden Refah adayının yanında yer almış olması sıkıntılı bir durum. Eski AK Parti İlçe Başkanı Hami Başkan’ı yanına almalıydı. Adam başkan yardımcılığı beklemiş ver gitsin ne olacak. Güney bölgesinden geçelim Batı bölgesine. Yakakent ilçesinde İYİ Parti adayı bir doktordan bahsetmekteler, sevilen bir isim denilmekte ama Yakakent’in on bir köyünde AK Parti güçlü olduğundan mevcut başkan daha şanslı gözükmekte. Alaçam’da CHP adayı güçlü denilmekte ancak köylerde CHP yok gibi. MHP adayı yıpranmamış bir isim, seçimi alma şansı daha fazla. Bafra’ya gelince Eski Başkan Şükrü Neiş Yeniden Refah’ın adayı ve Bafra’daki bazı işadamları onun yanında yer almış olsalar da Hamit Başkan seçimi alır. Şükrü Neiş’in yanında bulunan bazı isimlere toplumun tepkisi var, onların derdi belediyeyi yönetmek şeklinde bir kamuoyu var, bu da Şükrü Neiş’in işini zora sokuyor. Şükrü Neiş’le ilgili başka sıkıntılar da var ama onlara girmeyi etik bulmuyorum. Ondokuzmayıs ilçesine gelince; Osman Topaloğu seçimi alır. Yeniden Refah’ın adayı olan Şenocak Hoca da sevilen bir isim ama seçimi alması mümkün gözükmüyor. An itibarı ile güneydeki ve batıdaki ilçelerde durum bu. Önümüzdeki günlerde değişiklik olursa tekrar yazmak üzere bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR