Mahalli idareler yasası

Mahalli idareler seçimleri yaklaştıkça, pek çok insanın uykusu kaçıyor. Nasıl kaçmasın? Hükümet çıkardığı yeni yasa gereği birçok belediye kapanıyor. Önümüzdeki seçimlerde bu belediyeler artık olmayacak.
Söz konusu yeni yasa kapsamında, Samsun il merkezinde de yedi belediye kapatılıyor. Ancak yine aynı bölgeler belediye olarak kalıyor. En yakın belediye ile birleştiriliyor. İşte sorun burada. Belediyeler lağvedilmiyor birleştiriliyor. Birleşen belediyelerin tümü belde statüsünde idiler. Şimdi ilçe statüsüne kavuştular. Yani tüm alt kademe belediye başkanları aynı statüde idiler. Birleşme kimsenin ne hakkını elinden alıyor ne de kimseye bir hak veriyor. Hal böyle olunca da mevcut başkanların aynı ilçeye talip olmaları çok normal bir durum. Başka insanların çıkıp aday olmak için başvuruda bulunmasına da kimsenin itirazı olamaz.
Bugün biraz Atakum"u yeni adıyla Atakum ilçesini ele alalım. Aatakum Belediyesi Akpartili ve başkan Adam BEKTAŞ. Aatakum "la birleşen Kurupelit Belediyesi de Akpartili. Orada da başkan Turan ÇAKIR var. Ne olacak şimdi? Sıkıntı büyük, ateşler yükselebilir, Allah korusun! İki başkan da arkadaşımız. Hiç birini kaybetmeye gönlümüz razı değil.
Yeni oluşan ilçelerin parti yönetim atamalarındaki uygulama kafaları iyice karıştırdı. Ne oldu ilçe başkanları atamalarına da bir bakalım. Merkez ilçe başkanı İbrahim SANDIKÇI değil de Gazi belde başkanı İhsan KURNAZ İlkadım ilçe başkanlığına atandı. Hem de il başkanı SANDIKÇI "yı istiyordu. Yani büyük makam tercih edilmedi. Burada pilavın altı yandı. Sıkıntı da heyecan da büyüdü. Siyasette bir kapı açıldı mı yol olur. Hukukta da verilen bir karar örnek alınır ve dayanak gösterilir. Peki, parti teşkilatları ve de genel merkez nasıl bir yol takip edecek.
Gördüğümüz kadarıyla her başkanın oluşturduğu bir lobisi var. Partinin yönetim kadrolarına baktığınızda yine aynı durum söz konusu. Yani Âdem BEKTAŞ" ın da Turan ÇAKIR" ın da belli güçleri var. Bu güçler Ankara "ya nasıl yansıtılır önemli olan orası. Burada tarafsız anketler mi yaptırılır, ya da başka bir yol mu izlenir? Bilemeyiz, İleriki günlerde adaylıklarla ilgili çok yazılar yazarız. Öyle görünüyor. Tabi ki sadece Aatakum"u değil, diğer ilçeleri de kaleme alacağız. Bu arada bir değinip geçelim İbrahim SANDIKCI bende adayım diyor. Nasıl ve nereye onu iler de açıklarız.
Başkanlara tavsiyemiz biraz sakin olmaları yönündedir. Nasipsiz asla olmuyor. Birilerini insafsızca eleştirerek de asla olmaz. Ölçülü olmak herkesin menfaatine olur. Bu aralar ilgililerin sakinleştirici ilaç almaları doktor tavsiyesidir…
Önümüzdeki yazımızda da unutulmayan çok değerli bir milletvekilimizden bahsedeceğiz.


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR