Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

İSTANBUL'DAKİ SEÇİM!

Hemen hemen herkes,İstanbul’da yenilenecek seçimler üzerine bir şeyler söyledi,yazdı ve yorumladı.Tabii ki her vatandaş gibi benimde yeniden yapılacak seçimle ilgili düşüncelerim ve olaylara bir bakış açım var.Bunları yazıya döküp,köşeme taşımama neden de yeğenimin Kırıkkale’de Makine Mühendisliği okuyan oğlu Alper KAHVECİ’nin sorusu oldu.Gençler,yanlış veya doğru demeden,yapılanları;Neden? ve Nasıl? Diyerek sorguluyor ve doğruda yapıyor.Artık,kafasını kuma sokup,ne olacak diye bekleyen genç nesil yok.Olmasın da..!

Seçimler;1961Tarih ve 298 Sayılı’’Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’’hükümlerine uyularak yapılıyor.Ve bu kanun, zaman zaman değişikliklere uğrayarak bu güne kadar gelmiştir.Son olarakta, 13.03.2018 Tarih/7102 Sayı ile kısmı değişiklikler yapılmıştır.Kanunun bizi direkt ilgilendiren maddelerini, kopyalayıp yapıştırdım.Bir bakalım.

Sandık kurulu başkanının belirlenmesi:Madde 22 –İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.

Kurullarda görev alamayacak olanlar:Madde 26 --
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun 3 üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu Kanunda gösterilen kurullara seçilemezler. 

AYRICA--648 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilere üye olamayacak kimseler; bu kurullarda üye, müşahit veya temsilci olarak, siyasi partiler tarafından görevlendirilemezler. Yasa,çok net ve açık bunu diyor da İstanbul’daki İl ve İlçe Seçim Kurulları bakalım ne yapmış.     
                          
İstanbul’daki SEÇİM KURULLARI;2015 verilerine göre,İstanbul’daki 314 Bin 500 Kayıtlı memur arasından belirlemesi gereken,31 Bin 280 sandık başkanından,6 Bin 539’nu.31 Bin 280 Sandık kurulu Memur üyesinden,13 Bin 84’nü,Yasaya aykırı olarak,memur olmayan kişilerden belirlemiş ve görev vermiştir.Yasal olmayan bu durum tespit edilince de konu yargıya taşınmış,hukuki süreç de devam etmektedir

İşte,bana göre seçimlerin yenilenmesinin en büyük dayanağı da yasalara rağmen,suç işlenerek yapılan yasal olmayan uygulamadır.Bir çok yanlışa bir neden bulunabilir.Örneğin;Tutanağı yanlış gördüm.Yazarken sırayı kaydırmışım.Rakamı yanlış yazmışım…vs.Bunların olmaması gerekir ama olduğunda,yalanda olsa mantıklı bir izahı vardır.Fakat,kanun maddesi ile belirlenmiş yasal bir uygulamayı yerine getirmemek;Neyle,nasıl ve hangi mantıkla izah edilebilir.Ayrıca yasayla belirlenmiş bir uygulamayı,yasal olmayan yollardan yapmayı anlatamazsınız.Bunun izahı olmaz,olamaz da.Bu, yasaya karşı gelinerek işlenmiş bir suçtur.

İnsanları mağdur eden ve Ülkeyi bir kaos ve şaibe ortamına sürükleyen suçlu veya suçlular,çok yönlü araştırılmalı ve bulununca da bunun hesabı en ağır bir şekilde sorulmalı. Şimdi,seçimin neden yenilenmesi gerektiğini bir örnekle izah edelim de daha iyi anlaşılsın.Hakem,bir futbol maçında sayısızca yanlış kararla;Penaltı,faul,korner,taç….vs.verebilir.Hakemin takdir kararını,neden öyle görmüştürünü günlerce tartışabiliriz ama hakemin yanlış kararlarından dolayıda,maç iptal edilmez.Hakem;Oyuncuya iki sarı kart gösterdiğini fark edemeyip kırmızı kartla oyundan atmazda,oynatmaya devam ederse.Oyuncu,kazandığı ofsayt atışını,kendi sahasından atacağına rakip sahadan atar,hakem de bunu fark etmediği için atışı yerinden tekrarlatmazsa…..vs.Bu hatalar,hakem hatası değil,kural hatası olur.Kural hatası varsada,hakem yorumlanmaz,maçın tekrarı gerekir.Kural hatası yapıldığı içinde sonuca yani skora bakılmaksızın,maç kural hatası yapılan yerden değil,hiç oynanmamış gibi yeniden oynanır.

İstanbul belediye başkanlığı seçimlerindeki,İl ve İlçe Seçim Kurullarının yaptığı yasal suç ortada.Suç ortada iken,bunun kabul edilebilir yanı da izahı da yoktur.Yapılana,Seçim kurulu Başkanlığının hatası diyemeyiz.Ortada yasal bir suç var ve seçimlerin yenilenmesi gerekir.Olayı,başka noktalara taşımaya da ve bahane aramaya da gerek yok ki.Siyasi partiler;Sandıklarda,kendi paylarına düşen hataları görmemezlikten gelemez,gelmemelide.Yapılan hataları;Hukuksuzluk ve hırsızlık var nidalarıyla,temcit pilavına çevirirseniz,birileri de çıkıp,sizlerde işin içindesin der,verecekte cevap bulamazsınız.

Benim,seçimin yenilenmesiyle ilgili anlayamadığım tek şey,bir bütün olan seçimin tümü değil de neden sadece Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı seçimi yenileniyor.YSK=Yüksek Seçim Kurulu,hukuki olarak bir gerekçe ortaya koydu.Gerekçe hukuki açıdan doğru olabilir ama bana göre mantıklı ve doğru değil.Onun içindir ki yeğen ALPER’in sorusuna,verecek mantıklı bir cevap bulamadım..!

Her şey gönlünüzce olsun.SEVGİLERİMLE..!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR