Ümmühan Koçyiğit

Ümmühan Koçyiğit

Hıçkırık

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı, Tüm Türkiye de olduğu gibi Bu kutlamaların bir örneği de ilçemde yaşandı. Belediye başkanlığının katkıları ile belediye düğün salonunda sanatçı eşliğinde yapılan coşkulu kutlamalarda doyasıya bir eğlence vardı. Biz kadınlar her şeyin en iyisine, en güzeline layığız. Ama unuttuğumuz aklımıza bile gelmeyen çilekeş, yoksul, kimsesiz, yardıma muhtaç, emektar kadınlarımız ne olacak onlar bu güzelliklere layık değiller mi? Bırakın eğlenmeyi, kutlama yapmayı, Bu soğuk kış gününde evlerinde ne yakacak odunları nede sahip çıkan kimseleri var.Köylerimizde ve mahallelerimizde genç yaşta dul kalmış bu kış gününde yakacak odunu kömürü olmayan kadınlarımız ne yapsın, onlar bizden değiller mi? Birkaç örnek vereyim dilerseniz.
İlçemde bir mahallede 4 çocuklu genç yaşta dul kalmış yakacak odunu olmayan, bu soğuk kış gününde evinde çocukları ile battaniyenin altında oturan çaresizlik içerisinde sızlanan Emine Hanım ne yapsın.Bahsi mahallesinde eşi olacak kişi sözüm ona adam Müsfettesi çekmiş gitmiş hiç ardına bakmadan, çocuklarını bile düşünmeden bu kış gününde buz gibi evde 40 yaşlarında bir kadın 3 çocuğu ile tek başına yaşam mücadelesi veren Ayşe hatun kime sığınsın,
Babasının işsiz oluşu nedeni ile parasızlıktan okutulmayan arkadaşları okuldan ellerinde defter ile güle oynaya evlerine dönerken camdan sessizce onları izleyip sonra hıçkırıklarla ağlayan kızlarımıza kim sahip çıkacak,onlara kim destek olacak…?
Bunlar gibi birçok örnek verebilirim.Bu gün bizim Günümüz Kutlamada yapalım, Eğlencede yapalım. Ama gelin arkadaşlar hep birlikte birbirimize sahip çıkalım.Bize biz sahip çıkmaz isek kim sahip çıkacak.Gücümüzün yettiğince,Dilimizin döndüğünce etrafımızdaki dul ve yetimleri kimsesizleri gözetelim, onlara destek olalım.
Eğlenmeye kurtlarımız dökmeye bir araya geliyoruz ya, bir de onlar için bir araya gelelim elimizden geldiğince gücümüzün yettiğince yardımcı olalım. Hangimizin giymediği kullanmadığı eşyamız yok, hangimizin kıyıda köşede eşlerimizden saklı gizli 3 – 5 kuruşu yok gelin birlik olalım onları mutlu edelim.
Onlarında bizden biri, kadın olduğunu unutmayalım onlarında kadınlar gününü kutlayalım, zaten kadınlar gününün özü, asıl oluşumu,
Emekçi kadınlara destek günü değimli.?Çile ve sefalet ile zor şartlarda çocuklarını büyütebilme mücadelesi veren kimsesiz emekçi kadınlarımıza destek verelim,Sıkıntılarını biraz olsun paylaşalım.
Onlar bunların fazlasını hak ediyorlar.Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ümmühan Koçyiğit Arşivi
SON YAZILAR