'Hayatımdan Nefret Ediyorum': Neden Böyle Hissediyor Olabilirsiniz?

Dr. Romanoff'a göre, bu duygu hayatınızın farklı alanlarından gelebilir ve şunları içerebilir:
Kariyeriniz ve işiniz
Mali durumunuz
Günlük rutininiz
Boş zaman aktiviteleriniz
Sağlığınız
İkamet durumunuz veya coğrafi konumunuz
Romantik partnerler, arkadaşlar, aile üyeleri ve diğerleri ile ilişkileriniz
Sosyal durumunuz

Örneğin, zor bir yöneticiniz veya işbirliği yapmayan bir iş arkadaşınız varsa işinizden memnun olmayabilirsiniz. Veya işyerinizdeki kültür ile çatışabilir veya firmanızın işi ile anlaşmazlık yaşayabilirsiniz. Bu öfke ve hayal kırıklığı birikebilir ve hayatınızın diğer bölümlerine yayılabilir.
Başka bir örnek aile çatışmasıdır. Ebeveynleriniz, kardeşleriniz, eşiniz veya kayınvalideniz gibi ailenizden biriyle bir anlaşmazlık yaşıyorsanız, bu durum hayatınızda genel bir hayal kırıklığı duygusuna yol açabilir.
Bu Şekilde Hissetmenin Zihinsel ve Fiziksel Etkisi
Dr. Romanoff'a göre, hayatınızdan nefret ettiğinizi düşünüyorsanız, bu duyguyu üretken bir duyguya veya deneyime yönlendirmek, harekete geçebilmek, bir değişiklik yapmak için motivasyon olarak kullanmak önemlidir.
“Eğer hareketsiz kalırsanız, çaresizlik ve umutsuzluk duygularını tetikleyebilir. Sıkıştığınızı ve hayatınızın olumsuz yönlerini değiştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını düşünüyorsanız, kendinizi depresyonda hissetmeye başlayabilirsiniz” diyor Dr. Romanoff.
Bu umutsuzluk hissi, ilişkilerinizde, işinizde, ailenizde ve hatta küçük günlük görevleri tamamlama şeklinizde dahil olmak üzere hayatınızın farklı alanlarında değişim yaratma ve mutluluk bulma yeteneğinizle ilgili olumsuz algılara sahip olmanıza neden olabilir, diye de ekliyor.
Ruh sağlığınıza ek olarak, hayatınızdan memnun olmamanız fiziksel sağlığınıza da zarar verebilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, uzun süreli yaşam memnuniyetsizliğinin sağlıkla ilgili daha düşük yaşam kalitesi ile ilişkili olduğunu belirtiyor
.
Bu Şekilde Hissederseniz Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Dr. Romanoff, hayatınızdan nefret ettiğinizi düşünüyorsanız, bununla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları öneriyor:
Hayatınızın önemli yönleri üzerinde düşünün: Kariyeriniz ve hayattaki amacınız, ilişkileriniz ve başkalarını sevme kapasiteniz, kendiniz gibi hayatınızın en önemli yönlerinden memnun olup olmadığınızı düşünmek yardımcı olabilir.
Tetikleyicilerinizi belirleyin: Memnun değilseniz, iç gözlem yapmak ve gerekli değişiklikleri gerçekleştirmek önemlidir. Hayatınızda en mutsuz olduğunuz anlara dikkat edin. İçinizde neyin tetiklendiğini anlamak için bunları bir pusula olarak kullanın. Yansıtıcı olun ve bu duyguyu tetikleyen temaları belirlemeye çalışın. Değişiklik yapmaya başlayın: Memnuniyetsizlik anlarını ders olarak kullanın. Bu durumlara göre büyüyebileceğiniz veya değişiklik yapabileceğiniz yolları anlamaya çalışın. Bu duygular, artık size hizmet etmeyen bir ilişkiyi veya durumu kesmek, ihtiyaçlarınızın karşılanmasını savunmak veya başka bir değişiklik yapmak gibi cesur bir şey yapmanızı gerektirebilir. Bu değişiklikleri kendiniz yapmak inanılmaz derecede tatmin edici olabilir.
Felçliliğin sizi tuzağa düşürmesine izin vermeyin: Öte yandan, korkudan felç olduysanız ve bu durumlarda değişiklik yapmıyorsanız, hayatınızdaki teslimiyet ve umutsuzluk duygularını pekiştirmekten başka bir işe yaramaz. Anahtar, kendinizi güçsüz hissetmek ve koşullarınızla yetinmek zorundaymışsınız gibi hissetmek yerine, hayatınızda daha fazla var olmak ve her an daha iyisi için küçük değişiklikler yapmaktır.
Kontrolün sizde olduğunu unutmayın: Unutmayın, nihayetinde hayatınızın kontrolü sizdedir. Beğenmediğiniz bir şey varsa, onu değiştirmek size kalmış. Başkalarının ihtiyaçlarınızı karşılamasını bekleyemezsiniz. Kendinize ihtiyacınız olanı vermek için kendinize güvenmelisiniz.
Öğrenilmiş çaresizlik kalıplarını kırın: Çoğu zaman, birçok insan kendi koşullarıyla yetinmeleri gerektiğini düşünür. Bu genellikle, yaşamlarında çaresiz oldukları ve dayanılmaz bir durumdan kaçamadıkları daha önceki bir dinamiğin tekrarıdır. Yetişkinler olarak, insanlar bu çaresizlik hissini tanıdık bulurlar ve kendilerini savunmak için tüm becerilerini ve yeteneklerini kullanmazlar. Bu kalıpları tanımak ve artık size hizmet etmeyen bir duruma hapsolmanıza izin vermemek önemlidir.
Yardım isteyin: İçinde bulunduğunuz koşullarla başa çıkamıyorsanız ve hayatınızdan nefret ediyormuş gibi hissetmeye devam ediyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanına görünmeniz yararlı olabilir. Duygularınızın kaynağını keşfetmenize, olayları perspektife koymanıza, daha sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirmenize ve yaşamınızda gerekli değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilirler.

Yazının orijinaline ‘’Verryvell Mind, ‘I Hate My Life': What to Do and How to Cope’’ başlığı
ile ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berra ALKAN Arşivi
SON YAZILAR