ANOREKSİYA NERVOZA

Bu bozukluğu yaşayanlar, kilo alma ve çarpık vücut algısı konusunda endişe duyma eğilimindedir. Yeme bozukluğu olanlarda, özellikle diğer akıl sağlığı rahatsızlıklarının aksine, tıbbi komplikasyon riski daha yüksektir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri
Yeme bozukluğu ile uğraşan tanıdığınız birini iyileştirmenin veya desteklemenin ilk adımı semptomları tespit etmektir.
Birçok akıl sağlığı bozukluğu, bir teşhisin açık fiziksel göstergelerinden yoksun olma eğilimindedir. Anoreksiyanın ise çıplak gözle görülebilen birkaç belirtisi vardır.
Anoreksinin yüksek bir ölüm oranı olduğu (hastalığın fiziksel etkileri ve intihar olasılığının artması nedeniyle) göz önüne alındığında, semptomların öğrenilmesi hayat kurtarmaya yardımcı olabilir.

Aşağıda anoreksinin bazı belirtileri yer almaktadır:
Kilo alma korkusu
Kısıtlayıcı diyet nedeniyle sürekli yetersiz beslenme
Bozulmuş beden imajı (yani, algılanan bir fiziksel kusura takıntılı olma, genellikle endişe ve
utanmaya yol açar)
Vücut görünümüne bağlı bir benlik duygusu
Yukarıdaki semptomlara ek olarak, bu rahatsızlığı uzun süre yaşamak aşağıdakilere yol
açabilir:
Osteoporoz (zayıflamış kemikler)
Anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayısı)
Kas atrofisi (azalmış kas kütlesi)
Kalp hasarı
Beyin hasarı
Kısırlık
Adet eksikliği
Herkesin her bir semptomu yaşamayacağını ve herkesin anoreksiya ile ilişkili uzun süreli rahatsızlıkları geliştirmeyeceğini hatırlamak önemlidir. Bununla birlikte, iyileşmenin mümkün olduğunu ve bu bozukluk şiddetli olsa da, destek alarak uzun vadeli sonuçların önlenebileceğini hatırlamak da aynı derecede arz eder.

Psikoterapi
Anoreksiyayı iyileştirmek için önerilen psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapidir (CBT, BDT). Bu terapi, hastaya düşüncelerinin davranışlarını nasıl etkilediğine bakması konusunda rehberlik eder. Bu terapi, bireylerin çarpık düşünceleri tanımlamasına ve daha sağlıklı düşünme yolları oluşturmasına yardımcı olabilir.
Anoreksiyası olan çocukların ebeveynleri de tedaviye sevk edilebilir. Bu, ebeveynlerin anoreksiya hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine ve çocuklarını iyileşme sürecinde nasıl destekleyeceklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Tüm aileyi dahil etmek genellikle daha yararlı olduğundan, aileler aile temelli terapiye yönlendirilebilir.
Bir ruh sağlığı uzmanı, ortaya çıkan bilişsel semptomların antidepresanlar, duygudurum düzenleyiciler veya antipsikotikler gibi ilaçlardan fayda görebileceğini belirlerse, size bunları reçete edebilir.
Yazının orijinaline ‘’Verryvell Mind, What Is Anorexia Nervosa?’’ başlığı ile ulaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berra ALKAN Arşivi
SON YAZILAR