KAFEİN

Kafein Amerikan toplumunda kullanımı o kadar yaygındır ki, bağımlılık yapan bir ilaç olduğunu kolayca unutabilirsiniz. İnsanlar kafeini sadece kahvede değil, çay, çikolata ve enerji içeceklerinde de tüketirler. İkincisi kahve dışı bu yiyecek ve içecekler kahveden çok daha fazla kafein içerebilir.
Bazı faydaları olsa da, kafein yan etkileri yaşayabileceğinizi unutmamak önemlidir. Bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, çok fazla kafein tükettiğinizin göstergesi olabilir.

Yaygın Kafein Yan Etkileri
İnsanların kafein tüketirken yaşayabileceği birkaç kısa vadeli yan etki vardır. Bu yan etkiler tipik olarak daha fazla miktarda kafein tüketildiğinde ortaya çıkar.
Bu genellikle günde 400 miligramdan (mg) veya dört ila beş fincandan fazla kahve tüketmek anlamına gelir. Ancak bu, bireye ve günlük olarak tükettikleri kafein miktarına bağlı olarak değişebilir.
Araştırmalar, birçok insanın bu yan etkilerden habersiz olduğunu göstermiştir ve kafein üzerine yapılan araştırmaların çoğu, bu sağlık etkilerini hesaba katmadan artan dikkat ve enerji gibi kısa vadeli olumlu etkileri övmüştür.
Doktorların ve ruh sağlığı uzmanlarının psikolojik durumları teşhis etmek için kullandıkları "Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, Beşinci Baskı" (DSM-5)'e göre, kafein zehirlenmesinin başlıca kısa vadeli yan etkilerinden bazıları şunlardır.

Endişe
Kafein sizi daha uyanık hissettirebilir, ancak çok fazlası endişe ve sinirlilik duygularına da yol açabilir. Kafein vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisini tetikleyebileceğinden, kendinizi yüksek alarmda gibi hissedebilirsiniz. Kafeine bağlı anksiyete bozukluğu, DSM-5'te açıklanan kafeinle ilgili bir durumdur.
Diürez
Kafein mesane üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle idrara çıkma sıklığını ve aciliyetini artırabilir. Kafein üzerine gerçekleştirilmiş olan bir çalışma, büyük miktarlarda kafein tüketmenin (günde 450 mg'dan fazla) idrar kaçırma riskini artırabileceğini buldu.
Kızarıklık
Kafein kan damarlarının genişlemesine neden olduğundan, yüzün ve vücudun diğer bölgelerinin kızarmasına neden olabilir.
Gastrointestinal Rahatsızlık
Mide ağrısı, gaz, mide ekşimesi, kabızlık, ishal, mide bulantısı ve kusma dahil olmak üzere çok fazla kafeinin yan etkileri olabilen bir dizi gastrointestinal rahatsızlık vardır. Bununla birlikte, çok kahve içtikten sonra karın ağrısı oldukça sık görülürken, kusma oldukça nadirdir ve bu reaksiyonu yaşıyorsanız, doktorunuzla bu konuyu görüşene kadar kafeinden tamamen uzak durmalısınız.
Baş ağrısı
Kafein baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Aşırı alındığında baş ağrısını tetikleyebilir ve ansızın keserseniz kafein yoksunluğu baş ağrısına neden olabilir.
Uykusuzluk hastalığı
İnsanlar genellikle uyanıklığı artırmak için kafein tüketir ve bu bazen uykuya müdahale edebilir. Bazı durumlarda, insanlar uykuya dalmakta zorluk çekebilir veya dinlendirici, onarıcı bir uyku çekmekte zorlanabilirler. Kafein sisteminizde yaklaşık beş saat kalabilir, bu nedenle öğleden sonra kafein tüketmeyi bırakmak iyi bir fikirdir.
Kas seğirmesi
İstemsiz kas seğirmeleri, bazı insanlar için kafeinin bir yan etkisi olabilir. Ancak başka sebepler de var. Bu sizin için devam eden bir sorunsa, seğirmenin azalıp azalmadığını görmek için kafeinden uzak durmayı deneyin. Olmazsa, tedavi hakkında doktorunuzla konuşun.
Huzursuzluk
Kafein tükettikten sonra, rahatlamanın veya kendinizi sakinleştirmenin zor olduğunu da görebilirsiniz. Bu yan etki arzu edilir görünse de hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var. Yeterince dinlenmek için yeterince yorulamıyorsanız, vücudunuza kendini onarması için yeterli zamanı vermeyebilirsiniz. Yorgun hissetmeyebilirsiniz, ancak vücudunuz aktiviteden düzenli olarak ara vermeden yıpranacaktır.
Kafein ayrıca psikomotor ajitasyona da yol açabilir. Bu, vücudunuzu sakinleştirmeyi zorlaştıran bir tür fiziksel uyarımdır. Kafein tükettikten sonra, insanlar da başıboş bir düşünce ve konuşma akışı yaşayabilirler. Uyarıcı ilaçların bu yaygın yan etkisi, konuşmayı ve iletişimi zorlaştırabilir.
Hızlı kalp atımı
Kafein tüketimi ayrıca taşikardi veya kardiyak aritmiye neden olabilir. Bu yan etkiler, kalp atışınızın hızı ve düzenliliğindeki değişikliklerdir ve endişeye neden olur. Kalp atışınızın anormal olduğunu düşünüyorsanız, özellikle aşırı hızlı veya düzensizse, kafein kullanmayı bırakın ve doktorunuza görünün.

Hamilelikte Kafein
Hamilelik sırasında aşırı kafein tüketimi olumsuz yan etkilere neden olabilir. Araştırmalar, günlük 200 mg'ın üzerindeki miktarların düşük yapma riskini artırabileceğini öne sürüyor. Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında kafein kullanımının düşük doğum ağırlığına katkıda bulunabileceğini öne sürmektedir. Yazının orijinaline ‘’Verryvell Mind, ‘I Hate My Life': Caffeine Side Effects’’ başlığı ile ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berra ALKAN Arşivi
SON YAZILAR