DİĞER PARTİLERİN ADAYLARI ÖNEMLİ

 

Mart ayında yapılacak olan seçim Ak Parti iktidarının vatandaşın cebine dokunarak seçime gittiği ilk seçim olacak. Bu nedenle de bu seçim çok farklı ve anlamlı bir seçim olacak. Vatandaşın cebine dokunduğunuzda durum çok değişir. Hani derler ya mal canın yongası. Vatandaş alışmış rahatlığa, az sıkıntısı olunca haklı olarak canı sıkılıyor. Bu işe bir de Mustafa Demir’in tepkisi eklenince Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda diğer partilerin koyacakları adaylar da çok önemli. Şayet toplumda karşılığı olan bir aday çıkarsa Ak Parti sıkıntı çeker.

Bu arada bir konuya açıklama yapma gereği duydum. Bazı arkadaşlar aleyhlerinde yazı yazan gazetecilerin Büyükşehir Belediyesi’nden nemalandıklarını kendilerinin seçilmeleri halinde muslukları keseceklerini söylediklerini duydum. Bu arkadaşlar bizim tam on yıl Büyükşehir Belediyesinden bir lira almadığımızı,  bırakın para almayı gazetemize abone bile olmadığını bilmeyecek kadar bilgisizler. Zihni Başkan gelince abone yaptı bizi, onun da parasını ödeyemiyorlar paraları yok. Biz günde kırk sefer “ İyyake nabudü ve iyyake nestein” diyerek Rabbimizin huzuruna çıkıyoruz. Sadece ona ibadet edip ondan yardım istediğimizi söyleriz. İşimizi kullara değil yaratana havale ederiz. Onların bu yalanları başlarına iş açar haberleri olsun.

 

Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda MHP’nin adayı belli olmadı. Şayet güçlü bir aday çıkarırsa ciddi olarak zorlar. Erhan Usta’nın aday olması mümkün gözükmüyor. Bu konuda kendisine güvendiğim MHP’yi ve Devlet Bahçeli’yi çok iyi tanıyan bir dostumla konuştum. Bana: ‘’Devlet Bahçeli bir adamı çizdikten sonra asla ona görev vermez’’ dedi. Neticede Erhan Usta’nın aday olması mümkün gözükmüyor. Bu durumda Ferhat Günaydın ve Osman Genç seçenekleri kalıyor. Daha önce de yazdığım gibi, Osman Genç’in hangi şartlarda olursa olsun Büyükşehir adayı olacağı kanaatindeyim. MHP olursa oradan girecek, MHP olmazsa İYİ partiden girer, o da olmazsa Saadet partisinden girer kanaatindeyim. Şayet Cumhur İttifakı konusunda Devlet Bahçeli Ak Parti’den transfer aday almayacağız sözünde durur ise MHP’nin adayı Ferhat Günaydın olur. Yok, durmaz ise o zaman Osman Genç MHP’nin Büyükşehir adayı olacağı kanaatindeyim.

 

Diğer tarafta Millet ittifakı olursa oradan da güçlü aday çıkabilir.  ANAP eski Milletvekili Mehmet Çakar Millet ittifakından aday olursa şanslı bir aday olacağını unutmayın. Zira Mehmet Çakar muhafazakâr kimliğiyle ön plana çıkmış dürüst bir siyasetçi. Yıllardır siyasetin içinde olmasına rağmen en ufak bir şaibesi çıkmamış, namazında niyazında düzgün bir insan. Hangi partiden aday olursa toplumda karşılığı olacağı kanaatindeyim. 1996 yılında birlikte Hac ibadeti yaptık. Otuz üç gün aynı yerde kaldık. O eşiyle bense anamla Hacca gitmiştik. Çok uyumlu bir Hac ibadeti yaptık. Daha sonraki dönemlerde de sürekli görüştük iyi bir insan ve dürüst bir siyasetçi olduğuna şahit oldum. İYİ parti ile CHP ittifak edip Mehmet Çakar gibi bir ismi aday gösterirseler seçim kafa kafaya gider. Zira MHP’den Dr. Ferhat Günaydın girer, paraya da kıyarsa o da güzel oy alır. Yok, paraya kıymaz ise benim şeyhim Ali Duran’ın yanına gidip sabaha kadar zikir çeksin. Siyaset parayla yapılır, paraya kıymayacaksa siyasete de girmeyecek. Ama onun Mustafa Demir’le arası iyidir. Mustafa Demir yardım etmeyi çok sever(!) Ona biraz yardım ederse onu da bilemem.

 

Ezcümle, önümüzdeki mart ayında yapılacak seçim öyle çok kolay bir seçim değil. Ak Parti son Genel seçimlerde yaklaşık yüz bin civarında oy kaybetti; yüzde altmış iki olan oy oranını yüzde ellilere çekti. Şayet sahada gözüktüğü gibi adaya olan tepki kırılamaz ise;  bu oy oranı bir on puan daha gerilerse yandı gülüm keten helva… Gerçi Mustafa Demir ‘yüzde seksen beş oy alacağız’ diye açıklama yaptı lakin merhum Erbakan hoca da her seçimde ‘iktidara geliyoruz’ deyip bizlere moral verirdi. Otuz yıllık çalışmanın ardından 1995 seçimlerinde yüzde yirmi bir oy alıncaya dek göbeğimiz çatlamıştı. Şimdi durum tam tersine Ak Parti’nin var olan oyunu geriletmeyecek adaylara ihtiyaç var. Bugüne kadar herkes Tayyip Erdoğan’ın sermayesinden yiyordu. Şimdi ise herkes kendi sermayesini de ortaya koymak zorunda. Şayet bu tepki kırılamaz ise Ak Parti ilçelerde de sıkıntı çeker. 2014’de 17 ilçenin sadece bir tanesini kaybeden Ak Parti 2019 Martında daha çok ilçeyi kaybedebilir. Vezir hazretleri şöyleydi, böyleydi ama kendisine göre bir ekibi vardı. İlçelere yük olmuyordu. Kendi işini görebiliyordu. Mustafa Demir’in Necati Demir’den başka kimsesi olduğunu sanmıyorum. Teşkilatlar da bu dönemki kadar hiç boşalmamıştı. Kimi İlçe Başkanı Belediye Başkanlığı için, kimi yönetim kurulu üyeleri Meclis üyelikleri için istifa etmiş durumda.

 

Hal böyle olunca da çalışacak adam bulmak çok zor. Zaten teşkilatlar hep yenilenmişti. Pek çok teşkilat yöneticisi yeni siyasete girmiş arkadaşlardan oluşmakta. Bu da sahadaki zorluğun aşılmasında sıkıntı. Dikkat ettiyseniz Mustafa Demir’e kayınçomun dışında sahip çıkan Vekil de yok. Vezir Hazretleri zaten istemiyordu onu. Hiçbir zaman da anlaşamamışlardı. Umarım önümüzdeki süreçte bu sıkıntılar aşılır. Burada süreci belirleyecek olan MHP ile Millet ittifakının adaylarıdır. Önümüzdeki günler bu suallerin cevabını verecektir. Bugünlük de bu kadar, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR