CEHALET Mİ? ART NİYET Mİ?

Beni okuyanlar yazılarımda ısrarla yazdığım bazı konuları bilirler. Bu konulardan birisi de yaptığımız iş ne olursa olsun mutlaka bilinçli ve hakkını vererek yapmamız gerektiğidir. Ben yedi tane meslek yaptım; bu yedi mesleği de iyice öğrenerek ve bilinçli olarak yaptım. Gazetecilik mesleğine başladığımda benimle dalga geçen ‘gazatacıların’ pek çoğu ya yok oldu ya sahip oldukları gazeteleri satıp başkalarının yanlarında maaşla çalışmaya başladılar ya da kurulmasına vesile olup genel yayın yönetmenliğini yaptıkları gazeteler kapanınca kıymeti harbiyesi olmayan gazetelerde çalışmaya başladılar. Biz ise hamdolsun bunca çileye, bunca eziyete, bunca sıkıntıya rağmen dimdik ayakta kaldık. Hamdolsun ekonomik bakımdan da en rahatının bizim olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunu söyleme nedenim nedir derseniz; bazı meslektaşlarımızın yaptıkları haberleri görünce emin olun onların adına üzülüyorum. İnsan kendini bu kadar zor duruma düşürmez. Araştırmadan, bilmeden, belge olmadan yazıp çizmez. Bu işler öyle oturduğunuz yerden her gelenin söylediklerini yazıp çizmeyle olmuyor. Yazdıklarınızın yasal altyapısı olacak yoksa adamı perişan ederler. 

Dün bir yerel gazetede şehit yakınına yirmi bin lira karşılığında mezar yeri verildiği haberini görünce bu haberde bir yanlışlık olmalı dedim. Zira 03/10/2016 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 5. maddesinde şehit olan kişilerin yakınları şehitlere tanınan haklara ilişkin hak sahipliliği doğurmaz hükmünü açıkça ortaya koymuştur. Bu karara göre şehit yakınlarına şehit gibi mezar yeri tahsis edilme imkânı yoktur. Bunu haberi yapanlar bilmiyorlar mı diye merak ettim. Ancak belediyecilik yapmanın da verdiği rahatlıkla acaba Büyükşehir Belediyesinin bu konuyla ilgili aldığı bir meclis kararı var mı diye baktım. 18 Haziran 2018 tarihli meclis kararında Samsun Büyükşehir Belediye meclisi, şehitlerin birinci derecedeki yakınlarına Derecik Mezarlığından ücretsiz yer tahsis edilir şeklinde bir karar almış. Yani şehidiniz ister Asri Mezarlıkta meftun olsun isterse Kıranköy Mezarlığında meftun olsun o mezarlıklarda yer olmadığından Derecik Mezarlığına ücretsiz defnetme kararı alınmış, bu gayet güzel bir karar. Ben de belediyecilik yaptım, isteseydim Asri Mezarlıktan veya Kıranköy’den mezar alabilirdim ama öyle yapmadım. Merhum babam üç yıl önce vefat edince Derecik Mezarlığından yer alıp oraya defnettim. Asri Mezarlıkta olmadığı için ahirette farklı muamele görmeyecek.

Yapılan habere ve yazılan köşe yazısına bakılınca adeta şehide saygısızlık, vefasızlık veya buna benzer bir algı yaratılması en basitinden ya cehalet ya art niyet. Şehitler hepimizin şehidi. Onlara saygı, vefa ve sadakat hepimizin olmazsa olmazıdır ama bu şehit yakınlarına VIP mezar yeri verme zarureti de doğurmaz. Kaldı ki bu işler öyle yazıp çizerek değil, yasal mevzuatla yapılacak işler. Mevzuat ortada, normalde şehit yakınlarına bedava mezar verilme konusundaki yönetmelik ortada ama Büyükşehir Belediye Meclisi, Derecik Mezarlığında bedava yer tahsis ediyor. Yok ben VIP mezarlıkta yatmak istiyorum derseniz o zaman bedelini ödeyeceksiniz. Kaldı ki evladınız şehadet şerbeti içmiş ise zaten onun ecrini Rabbim ziyadesiyle verecek. Ayrıca dünyada yaşayanlardan bir şey talep etmek de doğru değil. Burada sorun bu talepte bulunanlardan ziyade bunu haber yapanlarda. Olayın yasal boyutunu araştırmadan, elinizde belge olmadan ortalığı ayağa kaldıracak şekilde haber yapmanın anlamı var mı? Haber yapmak kolay da altını dolduracak belgeniz olmazsa biri karşınıza çıkıp belgeyi koyunca kaçacak delik ararsınız, bu işleri yaparken azıcık düşünerek yapmak lazım.
Bir de Çarşamba Belediye Başkanıyla ilgili basına demeçler veren arkadaşlar azıcık kendilerine dönüp baksınlar da ondan sonra konuşsunlar. Halit Doğan doğruluktan ayrılmayan, dürüst, kaliteli bir arkadaştır. Kimseye eyvallahı da olmaz, istikbal beklentisi de yoktur. Allah neyi takdir ederse o olur inancında bir arkadaşımız. Benim bayramlık ağzımı açtırmasınlar. Bu toplumda herkes neyin ne olduğunun farkında, kimin de kimin yanında neden durduğunu çok iyi biliyor. Yazıma son vermeden dün vefat eden Samsunspor ikinci başkanı Mustafa Erkanat’a Allah’tan rahmet diliyorum. Hastanede yatmakta olan Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım’a da Allah’tan şifalar diliyorum. Kalın sağlıcakla.

NOT: Bu bilgileri kamuoyuna ben değil de Büyükşehir Belediyesi basın birimi vermeliydi. Ancak adamlar yatmaktan başka bir şey yapmadıklarından iş bize düştü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR