Birbirimizi Anlamak...

Değerli dostumuz Atakum Kent Konseyi Başkanı DR. Murat Erkan'ın 12.07.2013 tarihinde Başkan ve belediye meclis üyelerine yazdığı yazının nekadar önemli ve anlamlı olduğu anlatmak adına tüm kamuoyunun beğenisine sunuyorum.

Atakum'a camii yapılmasına değil, protokol caminin yerinin yanlış yere yapılmasına karşı çıkan  Murat Erkan'ın yazdığı yazının metnini aynen yayınlıyorum;

Değerli Belediye Meclis Üyesi,

Atakum Kent Konseyi olarak daha öncesinde yaptığımız çalışmalarda ve açıklamalarda, Atakum'un çevre ve doğal güzellikleri bakımından değer taşıyan, önem arz eden alanlarına ilişkin değerlendirmelerde; doğa, insan faktörünün ve çağdaş bir kent yaşamıyla ilgili gereksinimlerin tartışmasız en öncelikli olması gerektiğini vurgulamıştık.

Bu bağlamda Atakum ilçesindeki bugün Anadolu Tarım Lisesi'nin bulunduğu alana yapılması düşünülen, kamuoyuna Protokol Camisi olarak tanıtılan projeyi oylamadan önce aşağıda belirttiğimiz hususları bir kez daha gözden geçirmenizi dileriz.

Öncelikli olarak bahsi geçen alanın Atakum ve Samsun için henüz yapılaşmaya açılmamış bir alan olduğunu dikkatinize sunarız. Büyükşehir Belediyesi'nin, Samsun'un daha eski yerleşim yeri olan İlkadım bölgesinde böylesi alanları Samsun doğal ve sosyal yaşamına katabilmek için maddi ve manevi açıdan ne kadar uğraş verdiğini herkes gayet iyi biliyor. Kentin eski yöneticilerinin yaptığı yanlışları bugün İlkadım ilçesinde sizler düzeltmeye çalışıyor, çabalıyorsunuz.

Lütfen eski yöneticilerin yaptıkları hataları Atakum'da yapmayınız.

Protokol camiinin yapılması düşünülen alan Samsun merkez ilçesini Batı ilçe olan Atakum'a bağlayan nispeten dar geçişi olan bir bölgedir. Bugün itibarıyla sabah ve akşam saatlerinde daha yoğun olmak üzere bu bölgede araç trafiği neredeyse durma noktasına gelmektedir. Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu binalarıyla birlikte 15 bin kapasiteli düşünülen camiinin getireceği yoğunluk Samsun'da merkezden batıya geçişi neredeyse her saat aşırı derecede zorlaştıracak, aynı zamanda ciddi bir otopark sorunu yaratacaktır. Bunun belediyelerin en asli görevi olan “kent yaşamına olumlu katkı sunan çalışmalardan biri” olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir.

Lütfen İlkadım ilçesinde yaşanan trafik karmaşasını Atakum'a taşımayınız.

Atakum yeni bir yerleşim yeri olmasına rağmen bugün hızlı yapılaşmanın olumsuzluklarını yaşamaktadır. Bu olumsuzlukların en başında Atatürk Bulvarı ile deniz arasında kalan alanda aşırı yapılaşmaya, betonlaşmaya gidilmesi gelmektedir. Atakum ilçesine yukarıdan bakıldığında görüleceği üzere Atatürk Bulvarıyla deniz arasında yeşil alan olarak bir tek bugün Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Protokol Cami yapılması düşünülen İl Özel idaresi ve Anadolu Tarım Lisesi'nin bulunduğu ada ve Karayollarına ait lojman ve dinlenme tesislerinin bulunduğu alanın kaldığını görüyoruz. Vereceğiniz kararla Atakum ilçesindeki Atatürk Bulvarı ile deniz arasında kalan son iki yeşil alandan birisinin yok edilmesine onay vereceğinizi biliniz.

Lütfen Atakum'un elinde kalan son yeşil alanların yok edilmesine izin vermeyiniz.

Bu alanın ağaçlarla, çiçeklerle bezenmiş, yaşlı genç ve çocukların gezip oynayabildiği, huzur bulduğu, dinlendiği, kuş seslerini duyabildiğimiz, denizle bütünleşebilen yemyeşil bir park haline getirilmesi kent yaşamı için yaşamsal bir gerekliliktir. Sağlıklı, doğayla dost bir gelecek nesil yetiştirmenin yolu; kentlerdeki böylesi alanların geniş tutulmasıyla mümkündür. Kamu hizmet binalarının yapılabileceği pek çok yer seçeneği ise bugün halen mevcuttur. Atakum ilçe kent planında ihtiyaca uygun şekilde cami yerleri de ayrılmıştır. Ancak Atakum'da bile insanların huzurla gezip dinlenebilecekleri İl Özel İdaresi ve Anadolu Tarım lisesi'nin bulunduğu alan benzeri yerler artık kalmamıştır.

Lütfen Atakum'dan “insanca yaşanacak bir kent” olma fırsatını esirgemeyiniz.

Protokol Camiinin yapılaması düşünülen alanda ülke ve bölge hayvancılığı ve tarımcığı için veteriner teknisyeni yetiştiren önemli bir eğitim kurumu bulunmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde olduğu gibi kentimizde de eğitim kurumlarına ayrılması gereken alanlar zorlukla üretilmektedir. Diğer taraftan Protokol Camii yapılması düşünülen alanın yakın çevresinde, yürüme mesafesinde beş tane camii bulunmaktadır. Canik bölgesinde 3 bin kişi kapasiteli oldukça büyük bir cami inşaatının temelleri de daha yeni atılmıştır. Bunlar dışında, yıllarca hak etmediği bir ilgisizliğe mahkum olan Site Camimiz, yanındaki Bulvar AVM' nin yapılmasıyla daha belirgin hale gelmiştir. Site Camimizin Bulvar AVM' nin önündeki meydandan Cumhuriyet Meydanı'na açılacak nitelikte çevre düzenlemesinin yapılması, Site Camimizin altında bulunan işyerlerinin bir ibadethaneye yakışmayan görüntüsünün düzeltilmesiyle Samsun gerçek anlamda tam da merkezde istenilen nitelikte büyük bir cami kazanmış olacaktır.

Lütfen eskileri daha atıl hale getirecek projelere onay vermek yerine elimizdeki değerleri düzenleyerek daha kullanışlı ve güzel hale getiriniz.

Allahın yarattığı doğa ve onun üzerinde yer alan gök kubbe, dünya ve insan var olduğundan beri ibadet için en muhteşem mekân olmuştur. Bugün en büyük ve en güzel ibadet mekânları inşa etsek bile bunun o güzelim doğal yapıya, o muhteşem ibadet mekânına eşdeğer ya da bundan daha üstün olduğunu söyleyebilir miyiz?

“Ne camiye ne diğer binalara karşıyız. Sadece yer seçimi yanlış.” lütfen bunu iyi biliniz.

 

Değerli Belediye Meclis Üyesi,

Vereceğiniz karar vicdanınızın, aklınızın, mantığınızın kararı olmalıdır.

Vereceğiniz karar bu kentte yaşayan sıradan bir yurttaşın kararı gibi olmalıdır.

Vereceğiniz karar başka hiçbir hesap yapmadan sizin özgür iradenizle vereceğiniz karar olmalıdır.

Demokrasilerde grup kararları olmamalıdır.

Demokrasiler tek sesli değil, tek yürekli olmalıdır.

Lütfen bu yürekliliği gösterin ve Atakum'a kıymayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünal YAVUZ Arşivi
SON YAZILAR