Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

BEN KEMAL GELİYORUM

Bu seçimde bütün partilerin listeleri gerek kendi parti tabanları, gerekse de Samsun kamuoyu tarafından iyi karşılanmadı. Zaten seçim çalışmalarında da her şey ortada, eski seçimlerde olduğu gibi yerel çalışma görülmüyor, genelde liderler ve ittifakların öne çıktığı bir seçim çalışması oldu.

Yarın hep birlikte sandıklara gideceğiz ve oy kullanacağız.

Bu yazımı yazdığım ana kadar yaptığım değerlendirme de Cumhurbaşkanlığına BAY KEMAL geliyor.
Neden derseniz, 01.Temmuz.2021 tarihinde BAY KEMAL’ in Samsun ziyaretinde kısa bir sohbet imkanımız oldu. O günkü konuşması ve tavrından çevresinde bulunan arkadaşlara Cumhurbaşkanı adayı demiştim.

Daha sonrasında CHP genel merkezinde yıllarca görev yapmış bir arkadaşım ve ortak çevremizle yaptığımız sohbetlerde CHP mensubu bir çok kişi Ekrem İmamoğlu derken ben hep BAY KEMAL dedim.
Son 20 gündür de Muharrem İnce’ nin istifa edeceğini dile getirdim. Çünkü Muharrem İnce adaylığını ilan edip çalışmalara başladığı andan itibaren her gün oyları düşmeye başladı.

Bunu kendi de her geçen gün daha net gördü ve sonunda başta seçim için sonrasında kendi için en doğru olanı yaptı. Yoksa siyaset mezarlığında yerini alacaktı. Şu anda da kendini kurtarmış değil, ama beterin beteri olmaktan kurtuldu.

BAY KEMAL aylardır millete can damarından giriyor. İşinden aşından, tenceresinden konuşuyor.
Cumhurbaşkanı ise iha,siha,köprü,baraj,okul,hastane,otoyollar,köprüler,havalimanlarını anlatıyor.

GERÇEĞİ GÖREN SEÇİMİ KAZANIR.

Gerçek evlerdeki boş dolaplar, borç içinde kıvranan insanlar, ay başı kirasını düşünenler, çocuğunu okula gönderirken harçlık veremeyenler, evine et, süt, peynir alamayanlar, eve doğalgaz faturası fazla gelmesin diye evde çoluk çocuk erken yatanlar.

Bu insanları, ne iha, ne siha, ne köprü, ne baraj, ne havaalanı ilgilendiriyor.

Tek dertleri geçim.

BAY KEMAL ve İttifak ortakları bunlara derman olacak bir seçim süreci geçirdi.
Cumhurbaşkanı ve İttifak ortakları ise bugüne kadar yaptıklarını anlatarak, devamını getireceğiz dedi.

Asıl gerçek sorunu göremedi. Ya da anlayamadı. Yani milletin sorununa ilaç olan Millet İttifakı oldu.
Bu nedenle seçim çalışmaları sonunda, Cumhurbaşkanlığı BAY KEMAL’in, meclis çoğunluğu Millet İttifakı’nın olacağı görünüyor.

SEÇİM SONUCU SANDIKTAN ÇIKAR.

Tabi seçim, seçim çalışması ile bitmiyor.

Asıl olan sandıktan çıkan oylar.

Seçimi sandıktan çıkan oylar belirliyor. Bu yüzden sandıklar çok önemli, sandıklara sahip çıkan kesin sonucu alır. Sandık hakimiyeti kararsız ve kafası karışık seçmeni etkiler. Bu işi AK Parti çok iyi yapıyor. Muhalefet bugüne kadar beceremedi.

Burada Ekrem İmamoğlu ekibi tecrübeli, birebir bu sürecin her adımını yaşadı. Yıllarca seçimlerde, seçimi saha da kazanıp sandıklarda kaybedenleri gördüm. Sandık oy kullanımı, sayımı ve inceliklerine çok dikkat edilmelidir.

Öncelikle saat en geç 06.30 da partililerin sandık görevlileri görev aldıkları sandık başında olmalıdır.
Sandık başkanı ile 07.00 a kadar en az 4 kişiden oluşacak sandık kurullarını oluşturmalıdır.
Sonrasında oy kullanımı başladığında sandık görevlisi olan görev yerini terk etmemeli, eğer etmesi gerekiyorsa partisinin müşahidini sandık başında bırakarak sandığı boş bırakmamalıdır.
Sandıklar kapanıp zarf ve oy pusula sayımına geçildiğinde birebir gözden bir şey kaçırılmamalıdır.


Parti sandık görevlisi yanlış kullanılan oy pusulalarının iptalini uygun bulmuyorsa tutanağa şer düşmelidir. Sandık sonuç tutanaklarını imzalarken herkesin kendi ismi altına kendi imzasını attığını takip etmelidir. Çünkü farklı bir imza olursa itiraz sonucu o sandık sonuç tutanağı dikkate alınmaz. Seçim kurulunda tekrar sayımı yapılır.

Oy pusulalarının ve sandık sonuç tutanağının ilgili ilçe seçim kuruluna kadar sandık başkanı yalnız bırakılmamalıdır. Sandık başkanı ile ilçe seçim kuruluna kadar gidilip bütün evrakların teslim edildiği görülmelidir.

Sandık sonuç tutanak görüntüsü her sandık görevlisi tarafından alınıp kendi partinin görevlisine verilerek bağlı olduğu parti içi seçim koordinasyon merkezine iletilmelidir. En önemli yer, yani dananın kuyruğunun koptuğu yer ilçe seçim kurullarıdır. Burada sandık sonuçları birleştirme tutanaklarına yazılarak seçim sonuçları toplanır, yani o ilçedeki seçim sonucu çıkar.

Burada partilerin seçim kurulu görevlilerine çok iş düşmektedir. 2 ayrı oy sonucu çıkacaktır. Biri Cumhurbaşkanlığı, diğeri ittifak ve parti oy sonucu, burada partilerin ilçe seçim görevlileri sonucu belirliyor. Çünkü buradan çıkan sonuç, seçim sonucudur.

Bu nedenle ilçe seçim kulunda görevli parti yetkilileri sandıklardan gelen oy sonuçları birleştirme tutanaklarına geçerken birebir takip etmeli, bu işlem bitmeden görev yerinden ayrılmamalıdır. Eğer zaruri bir ihtiyacı için ayrılması gerekiyorsa işlemi durdurup bekletmeli ya da kendi parti müşahitliği yapan bir kişiyi kendi yerine bırakmalıdır.

Sonuç olarak seçim sandıktan çıkan sonuç ile kazanılıyor.
Seçim sonuçlarının çıkacağı son nokta da bu birleştirme tutanaklarının sonucudur.
Bir seçimi daha geçirirken, seçim sonuçlarının huzur içinde vatanımıza ve milletimize hayırlı olması dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR