Ananyasa Hak Getire!

Önceki yazılarımda hatırlarsınız hep AKP ' nin temel sorunlardan kaçmak için gündeme suni maddeler getirdiğinden bahsetmiştim.Temel meselelerde  bildiğiniz gibi ekonomi ,  işsizlik , yoksulluk  ve açlıktı. Bu konuda  muhalefeti de suçlamıştım , AKP ' nin peşine takılıp gidiyorlar diye. AKP ' nin çaresizlikten kaynaklanan yeni gündem maddesi Anayasa değişikliği .  Şimdi çoğu kimse diyecek ki  , Anayasa değişikliği nasıl olurda  suni gündem maddesi olur . Bir ülkenin temel yasasının değişmesi söz konusu. Nasıl olurda buna suni gündem maddesi dersin. Derim niye mi ? Halkı perişan bir ülkenin Anayasası iyi olsa ne olur.
 

Sanayi devrimi Avrupa "sına gidelim.  İngiltere ' de  o zamanlar ne oluyordu biliyor musunuz? İnsanlar  sabah gün ağarmadan yola koyulup  saatlerce yol yürüyüp işyerlerine gidip  günde 16 saat çalışıp sonra tekrar aynı yolu yürüyüp evlerine gidiyorlardı. Ev dedikse  bildiğimiz  ev değil  aileler aynı kulübede otların üzerinde  yatıp  kalkıyorlardı. Çocukların çoğu  12 yaşını göremeden ölüyorlardı , fazla çalışmaktan. Emile Zola ' nın Germinal ' i  de bunu anlatır. ""Maden işçilerinin ölüm kalım savaşını."" Avrupa  da çalışan sınıf sonu ölümle biten mücadeleler sonucu bu hakları elde ettiler.
Bizde hiç bir hak mücadele ederek alınmadı. Amerika geç dedi çok partili rejime, geçtik.Tamam dedi Demokrasiyi rafa kaldırdık. Bu anlamda bu tartışmalar halk nezdinde bir şey ifade etmiyor  eğer olay referanduma giderse halk  Anayasa ne getiriyor ne götürüyor buna bakmayacak , kendine yakın bulduğu parti ne derse onun dediğini yapacak.
 
Psikolojide ihtiyaçlar hiyerarşisi vardır bilirsiniz önce temel ihtiyaçlar - karnını doyurmak , barınmak v.s gibi- sonra sosyal ihtiyaçlar en sonra da kültürel ihtiyaçlar gelir. Türk halkı daha temel ihtiyaçlar safhasında gerisini düşünecek durumda değil.
 
Ne Anayasası, ne reformu, aç insanın çok ta umurunda  Anayasa.Bir emekliyle konuşun bakalım aklına Anayasa deyince ne geliyor Anayasa mahkemesinde görüşülen emeklileri ilgilendiren dava  geliyor.Geçin bunları…………

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR