Hayvanlara kıymayın Efendiler!

  İnsanoğlunun ilk evcilleştirdiği canlı köpektir ve biliyorsunuz köpeğin atası da kurttur.Bugün var olan tüm köpek türleri aslında kurttan geliştirilmiştir.Koyun , keçi, inek ,kedi hepsi köpekten daha sonra evcilleştirilmiştir bizim en eski can dostlarımız köpeklerdir 11.000 yıldır onlarla kader birliği etmişizdir.
 
Türk orta sınıfının son yıllardaki  meraklarından biride evde evcil hayvan besleme modasıdır.Ama her moda  gibi bu konuda da kültürel altyapı oluşmamış , olay bir Batılılaşma ve Modernleşme özentisi şeklinde tezahür etmiştir.Evde hayvan beslemeye niyetlenenlerden ne kadarı o hayvanlar konusunda bilgilenme onları tanıma çabası içine girmişlerdir. Yoksa  eve bir eşya alırcasına parayı bastırıp Pet Shop lardan alıp eve  getiriyorlar sonra da bakmak zor gelinci yada sıkılınca sokağa mı terk ediyorlar ? Şu gerçeğin ne kadar farkındalar bunlar birer canlı ve en az 10 -15 yıl  yaşıyorlar bu uzun yıllar boyunca onların sorumluluğunu almaya hazır mıyız ?
             Hepimiz zaman zaman sevdiklerimizden ayrı kalmanın acısını çekmişizdir. Kimimiz gençken sevgilimizden ayrılmışızdır , kimimiz gurbet ele gitmişizdir, kimimizde sevdiklerimizi yitirmişizdir.O anlarımızı hatırlayalım nasıl içimiz acıyla yanıp kavrulmuştur. Şunu bilin ki o eve alıp sonra terk ettiğimiz  dostlarımız en az bizim kadar acı çekmektedirler.Hatta daha duyarlı ,  sevgi dolu  ve bağlı oldukları için acıları daha da büyük olmaktadırlar. Hepimiz duymuşuzdur zaman zaman , anlatılır , sahibi ölen köpek mezarın başından ayrılmamış ya da sahibinden ayrılınca yemeden içmeden kesilmiştir,  inanın bunların hepsinde doğruluk payı vardır . 
 
Batılılaşmak , Modern insan olma çabası iyide bu özenti düzeyinde kalırsa komik duruma düşeriz ta Osmanlıdan bu yana edebiyatımız bu komik örnekleri anlatır durur.Örneğin yine son yıllarda bizi yurt dışına çıkma merakı sardı ama diyelim Parise bir Türk kafilesi indiğinde  ilk dolan yerler alışveriş merkezleri oluyormuş bir de vazgeçilmez merakımız Eiffel Kulesinin önünde fotoğraf çektirmek . Ama eloğlu memleketimize gelince elinde kitaplar harıl harıl ders çalışıyor tarihimizi öğreniyor ve ören yerlerinden çıkmıyor; incelemedik bir sütun , taş,  ziyaret edilmedik  bir müze bırakmıyor , inanın   tatilleri bitip de geri dönerken  çoğumuzdan
daha bilgi sahibi oluyorlar ülkemiz hakkında .
 
             Onların evcil hayvan besleme merakı da böyle , besleyecekleri hayvan konusunda her şeyi araştırıp ,  öğreniyorlar o sorumluluğu almayı göze alırlarsa
gidip bir hayvan sahibi oluyorlar. Ölene kadarda birlikte yaşıyorlar artık onu ailenin bir ferdi olarak kabul edip ona göre davranıyorlar.Ve çoğunlukla evin içinde çoluk çocukla birlikte yaşıyor o hayvan,  çünkü gerekli aşılar yaptırılırsa parazit hapları düzenli verilirse beslenme ve temizliğine dikkat edilirse evde beslemenin hiç bir mahsuru yok.
 
             Gündemde o kadar mesele varken niye mi bu konuya girdim ? Gidin bir Atakum tarafına yazlıkların olduğu yerlere bakın , sokaklar terk edilmiş cins köpeklerle dolu , o kadar olmasa da arada bir kaç kedi de çıkıyor karşınıza . Sokağa atmayıp da daha insaflı davrananlar bahçeye kapatıyor artık haftada bir mi dersiniz 15 günde bir mi dersiniz  gelip yemeklerini verip gidiyorlar.O sokağa terk edilmiş zavallıcıklara bir bakın,  alışmışlar insanlarla birlikte yaşamaya onlar tarafından beslenmeye , çaresizlik içinde  etraflarına yardım beklercesine bakınıyorlar belki içlerinden bazıları insan görünce bir umut yanına geliyor kuyruk  sallıyor beni sever benle ilgilenir diye.Bahçede tutulan daha mı mutlu sanki , onlarda günlerce o bahçede tek başlarına dönüp dolaşıyorlar  bu ara sahipleri gelince sevininip umutlanıyorlar sonra gene yanlızlık.
 
            Tüm bunlar niye mi oluyor ? Okullar kapanıp yaz tatili başladığında çoğu çocuk babasını ne olur baba köpek alalım diye tutturuyor,  babalarda kıramıyor alıyor bir tane  ama 3 ay sonrasını düşünen yok yaz bitecek,  okullar açılacak,  yazlıklardan tekrar kışlıklara dönülecek . Sonrası malum ya sokağa terk edilecekler yada bahçeye bağlanıp haftada bir  yemek vermeye gelinecek.
 
           Çocuklarınızı çok mu seviyorsunuz ? Tamam gidin bisiklet alın , bilgisayar alın ve çocuğunuza da anlatın: 'Bunlar birer  süs eşyası  ya da oyuncak değil bir canlı nasıl sen benden ayrılsan çok ağlarsın değil mi ?  bunlarda ağlıyorlar, üzülüyorlar bizden ayrılınca ' İnanın çocuklar büyüklerden daha anlayışlıdırlar anlarlar ve ısrarlarından vazgeçerler.
 
           Tabi bu konuda yetkililerinde sorumluluğu var.Bu konuya bir denetim getirilmeli , herkes istediği gibi bir hayvanı  Pet Shop tan alıp sıkılıncada sokağa bırakamamalı. Ama denilecek sözü duyar gibiyim, başka derdimiz kalmadı da sıra buna mı geldi.İşte bizim Modernliğimizde bu kadar

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR