Zor maraton

 

Yeni yasa uyarınca, Samsun merkezde üç ilçe belediyesi oluşturuldu.  Önümüzdeki seçimlere böyle girilecek. Bu ilçelerde mevcut belediye başkanları Akpartili.            

Hal böyle iken, önümüzdeki seçimlerde neler olabilir kısaca değinelim; hani bir laf vardır “kızmaca darılmaca yok” diye. Biz de yazımıza öyle başlıyoruz. Bildiğimizi inandığımızı yazacağız. Lütfen kızmaca darılmaca olmasın! Bugün Atakum ilçesini kısa bir tahlil edelim.1994 Mahalli idareler seçimlerinde Akparti burada belediye seçimini kazandı. Âdem BEKTEŞ başkan oldu. Bu seçimde en büyük ikram CHP ile SHP nin seçimlere iddialı bir şekilde girmeleri oldu. Çünkü toplam oyları Akpartiyi geçiyordu. Bu seçim işler çok daha farklı olacağa benziyor. Ata kum"la birleşen beldelerde siyasi yapı Atakudan farklı. Biraz analiz edelim. Atakent Yolun altı diye tarif edilen yazlıkçılar ve çağdaş kentte sol oylar yüksek. Yolun üstü ve köy denilen Alanlı sağ ağırlıklı. Yani genel toplamda sağ oylar yüksek. Altınkum"da yolun altında yazlıkçılar azınlıkta. Köyden mahalleye dönüşen kesim sağ ağırlıklı. Kurupelit-Polis Okulu yine sağa yakın görünüyor. Bu beldelerde tek Aakprtili belediye. Üniversite burada önemli bir oya sahip. Sağ seçmen ağırlıkta. Çatalçam sağ seçmen ağırlıkta sol da yok sayılmaz. Taflan yine yazlıkçılar sol ağırlıklı diğer bölgelerde sağ çok yüksek. Atakum dışındaki 5 eski belde yeni mahalle sağa daha yakın.

 Son seçimlere bakıldığında da durum değişmiyor. Atakum ilçesinde en ciddi sıkıntı seçmen arasında olacak. Şöyle ki; Akparti iktidar ve mevcut belediyede kendilerinde. MHP de bu ilçede iddialı. 1994 Yerel seçimlerin de iyi de oy aldı. Fakülte ve Altınkum da iyi, altyapısı da var. CHP ise Metin BURMA ile şimdiden çalışmaya başlamış. CHP nin en büyük güvencesi sağdaki oyların bölünmesi.

 Burada bir konuya değinmek gerekir; 1994 Seçimlerini Akpartili adaylar değil, seçimi alan partinin rüzgârı hatta Tayyip ERDOĞAN rüzgârıdır. Bu seçimlerde yine birçok seçim bölgesinde aynı durum olma ihtimali yüksek. Atakum "da aynı şekilde seçim kazanılmıştı. Bu seçimde Atakum "da adayın oy getirmesi gerekebilir. Her zaman ve her yerde Tayyip ERDOĞAN rüzgârı yetmeyebilir. Mutlaka bir rüzgâr yine olacak ve bazı bölgeler bu rüzgârla alınacak ama Atakum"da adayın da çok önemi olacağı muhakkaktır, artık müflis müteahhitlerin Akparti rüzgârıyla tekrar seçilemeyeceğini herkes düşünüyor. Bugün itibariyle kimse Atakum ilçesine garanti gözüyle bakmasın. Sonra hayaller suya düşebilir. Ne diyelim?  Vatana, millete ve Samsunluya hayırlı olan aday kimse o kazansın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR