Taktik yarışı

Malumunuz, yerel  seçimler yaklaştı. Türkiye genelinden ziyade bugün Samsun "da mevcut olan objektif görüntüyü biraz ele alalım; Akparti tek başına iktidar, bu kimlikle seçimlere girecek, görünüşte büyük avantaj yani maça galibiyet golüyle başlamak gibi. Ancak bugün ekonomide yaşanan sıkıntılar aşılmaz ise Akparti de seçimlerde beklenen sonucu alamayabilir.
Ana muhalefet partisi CHP  son günlerde farklı bir siyaset izlemeye başladı. Tesettürlü, çerşaflı bayanları partiye üye yapıp yakalarına rozet takıyor. Ne kadar inandırıcı olacak tartışılır.
Sağın iktidar alternatifi olarak kendini gören MHP ise henüz bir atak yapmış gibi görünmüyor. Şöyle ki Samsun "da şans yakalayabileceği ilçeler var. Bir kaçına değinelim. 19 Mayıs ilçesinde belediye başkanı Yılmaz EREL, evet sayın EREL hiç seçim kaybetmedi. Bu gün bu güçlü ve kronik başkana  adaylık için sağda bir parti gerekir.Sayın EREL"in MHP" ye yakışmadığını kimse söyleyemez. Düzgün bir insan, başarılı bir belediye başkanı.
Terme"de başkan Ahmet YIRMİBEŞOĞLU O da seçim kaybetmeyen bir başka isim. Sağda herhangi bir partiden aday olmasına kimsenin itirazı olmaz. Çarşamba"nın Akpartili bir belediye başkanı var. Bu ilçede de iktidar partisi güçlü. Seçimi alır görüntüsü veriyor. Tabii ki bugün itibarıyla. Burada Akparti"yi kim zorlayabilir diye düşünülürse, akla ilk gelen isim Erkan AVCI.  Niçin AVCI? Açıklayalım; Erkan AVCI Ayvacık"ın eski belediye başkanı. Bölgede belli saygınlığı var. Bir de Çarşamba"da ikamet eden Ayvacıklı bir seçmen kitlesi var. Bu sayı azınmayacak derecededir. Ayrıca sayın AVCI birçok kesime hitap eder. Seçimi kazanamasa da en yüksek oyu alan ikinci pari olamayı sağlayabilir.
Bugün itibarıyla görüntü bu yönde. Siyasette dengelerin kısa sürede değişebileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Seçimlere 4 ay gibi bir süre var. Siyaset için bu süre oldukça uzunca bir zaman olarak kabul edilir. Bu değerlendirmeler şuan itibarıyla yaptığımız bir çalışmanın sonucudur.
 Bu meyanda Samsun milletvekili Sayın Osman ÇAKIR"ın ince hesaplar yapması gerektiğine inanıyorum. Çünkü genel başkan yardımcısıdır. Milletvekilliği ötesinde önemli bir görev ve sorumluluğu vardır. Eğer bu seçimlerde kendi ilinde başarılı sonuç alamazsa bunda payı ve sorumluluğu büyük olur. Siyasette bir kural vardır. Parti olarak güçlü olduğunuz bölgede en sağlam dava adamınızı aday gösterirsiniz. Güçsüz olduğunuz bölgelerde ise en yüksek oyu alabilecek aday tercih edilir. Nedeni ise kamuoyuna oylarınızı yükseltmenin mesajı verilir. Bu kurallara uymayan siyasi partiler iktidara destek vermiş olurlar. Siyaset kazanmanın yollarını arayıp bulma sanatıdır. Hisleri ile hareket edenler asla başarılı olamazlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR