ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALKIYOR MU?

Üçüncü Yargı Paketi Meclis kapanmadan yetiştirildi. Bu paket içerisinde en önemli düzenleme: Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerin kaldırılması kuşkusuz…

Öncelikle Özel Yetkili Mahkemelerin neden kurulduğunu mantık çerçevesinde açıklamak istiyorum: ÖYM'ler belli davalar üzerinde tahsis yapan hukukçulardan oluşan, mevcut davaların süresini kısaltmak amacıyla müspet bir kurum olarak kuruldu. Ancak şimdiye bakıldığında bunun belli bir kesim için sunulan yargı gücü amacı taşıdığı söyleniyor…

ÖYM'lerin kaldırılması konusunda neden bu kadar aceleci bir tavır takınıldı? Şimdi ne oldu da apar topar kaldırılma yönünde adım atılıyor? Bu durum karşısında şüphe teorileri kurmadan edemiyor insan…

ÖYM'lerin kaldırılmasına en büyük tepki ise cemaat tarafından geldi. Cemaatin yayın organları ve yazarlarını hiç böyle güzel muhalefet ederken görmemiştim doğrusu, tebrikler… Toplumun endişesi normaldir diyen bu kesim bana bu konuda büyük şaşkınlık yaşattı.. Şaşkınlığımın sebebi ise: İstendiğinde nasıl da halkın yanında olup muhalif dil kullanılıyormuş bunu gördüm.

Cemaat her türlü mantık ile bu mahkemelerin olması gerekliliğini dile getiriyor olsa da benim dikkatimi çeken Ak partinin tutumu oldu. Parti içinde iletişimsizlik söz konusu mikrofon uzatılan Başbakan Yardımcısı “bu konu ile ilgili henüz bilgim yok.” Diyor. Bu durumda hukukçuların endişesini aslında normal bulmak gerekir.

Tüm bunların yanı sıra Ak parti grup başkan vekili Mustafa Elitaş şöyle bir cümle kurdu:

“Bu mahkemeler işlevlerini tamamladı.”

Konuşma arasında sıkıştırılmış, üstünde durulmayan bu cümle büyük kuşku oluşturmuyor mu?

Bu mahkemelerin baktığı davalar hızla yol alıyorken önünün kesilmiş olması bu davaların zincirleme şeklinde, daha büyük ve aktif isimleri deşifre edeceği söz konusu olduğundan mı kaldırılma yönünde adım atılıyor?

Yoksa, bu mahkemeler zaten bir rövanş için kurulan ve intikamı alındığı için ileride daha fazla sorun oluşturmamak adına mı kaldırılıyor?

Bunun gibi birçok şüpheci yaklaşım söz konusu olabilir ki normaldir. Ancak burada önemli olan, şuan bu mahkemelerin hukuksuz olduğu için kaldırıldığını söylersek, o zaman bu mahkemelerde yargılananlara hukuksuzluk üzerinden bir yargı şekli uygulanmış demektir. Zaten bu mahkemelerin kapatılıyor olmasından çok yargı üzerindeki iktidar kuşatması var olacaksa adaletten uzun süre daha söz edemeyeceğiz demektir. Yetkililer aceleci tavırlarını şu konuda takınmalıdır:

ÖYM'lerin belli bir kesimin rövanşı için var edilmediğinin ispatını bu topluma göstermelilerdir.

[Umutlarımızı tüketmeyen bir sabaha uyanır ülkemiz inş….]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR