GÜLEN GÖZLER

Op.Dr.Kıymet ÇOBAN

Göz hast.uzm.

Alerjik konjonktivit , alerjen maddelere karşı gözün gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonu sonucu oluşan , özellikle çocuklarda çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, batma, yanma, çapaklanma, ışığa karşı duyarlılık, göz kapaklarında şişlik genel belirtileridir. Göz alerjisine en sık çiçek ve ağaçlardan yayılan polenler, ev tozu ve akarlar, hayvan tüyleri, kozmetik ve temizlik ürünleri gibi alerjenler neden olur. Özellikle bahar ve yaz aylarında ağaç ve çiçeklerden salınan polen miktarının artmasına bağlı olarak göz alerjileri daha fazla görülmektedir. Çevresel faktörler kadar genetik yatkınlığın da göz alerjisinin ortaya çıkmasında rolü vardır. Genetik yatkınlığı bulunan bir birey alerjenlerle karşılaştığında alerjik hastalık riski diğer bireylere göre daha fazladır.

Alerjik konjonktivit hastalığında, yakınmalara yol açan alerjenden korunmak tedavinin en önemli basamağıdır. Ancak hastada hangi alerjene karşı alerjik reaksiyon geliştiğini belirlemek oldukça güçtür. Bu yüzden yaşadığımız ortamdaki alerjen maddelerden daha az etkilenmek için bazı önlemler alınması gerekir. Havada polenlerin yoğun bulunduğu dönemlerde, evin pencereleri kapalı tutulmalı ve havalandırma için filtresi bulunan klimalar kullanılmalıdır. Evde tozları kolay barındıran halı, kilim gibi eşyalar kullanılmamalıdır. Yatak örtüleri, nevresimleri sık yıkanmalı ve ıslak bez ile düzenli toz alınmalıdır. Evde mümkünse tüylü hayvan ve bitki bulundurulmamalıdır. Eğer hayvan varsa sık banyo yaptırılmalı ve mutlaka her gün ev süpürülmelidir. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği ve polenlerin yoğun olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca güneşe çıkılmamalıdır. Bahar ve yaz aylarında, güneş gözlüğü ve şapka kullanılmalıdır. Polen uçuşma dönemlerinde araba camları kapalı halde seyahat edilmeli ve araç klima filtreleri düzenli periyotlarla değiştirilmelidir

Günlük hayatta hastayı oldukça rahatsız eden alerjik konjonktivit , soğuk kompres uygulaması ve göz doktorunun önerdiği ilaçlarla (göz damlaları) tedavi edilmelidir . Alerjik göz hastalıklarında , özellikle çocukluk döneminde, gözün çok fazla sıkça kaşınması ile oluşan küçük travmalar, gözün saydam tabakasını (kornea) şekil değişikliğine uğratarak ileri dönemlerde gözün kırma kusurlarından olan astigmata yol açabilir. Ayrıca ileri durumlarda keratokonus (korneanın incelmesi) hastalığının gelişme riskini de arttırır . Bu yüzden alerjik göz hastalığı belirtilerinin mutlaka ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.

Doktorunuza danışın:

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR