Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı

GÜLEN GÖZLER

 

Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı, genellikle gözyaşı kanalının buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden yani gözyaşı kanalı oluşumunu tamamlamadan bebeğin dünyaya gelmesi sebebi ile meydana gelen, sık görülen bir sorundur. Yeni doğmuş bebeklerin büyük bir kısmında doğuştan tıkalı olan gözyaşı kanalı genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden açılır.

Alt ve üst göz kapaklarının iç köşesinde iki küçük açıklıkla başlayan gözyaşı kanalı ile burun boşluğuna boşalan gözyaşı , gözyaşı kanalı tıkalı olduğunda burun boşluğuna boşalamaz. Bu durumda gözyaşının bir kısmı göz kapaklarından dışarıya akarken bir kısmı da gözyaşı kanalı içinde birikir. Gözlerde sulanma ve göz yaşı kanalı içinde göllenen gözyaşının yol açtığı enfeksiyon sebebiyle gözlerde sık sık çapaklanma, iltihaplı akıntı görülür. Ayrıca burun kökünün yan tarafında şişlik ve bu bölgeye bastırıldığında göze iltihap akması da görülebilir.

Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığında , tedavide geç kalınmaması önemlidir. Çünkü ilk 1 yaş içinde düzenli masaj uygulaması ile gözyaşı kanalı genellikle kendiliğinden açılır. İlk 1 yaş içinde düzenli masaj uygulaması ile gözyaşı kanalın açılma oranı %95 civarındadır. Masaj uygulamasında amaç, kanal içerisindeki hidrostatik basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Masaj, burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanmalı ve günde en az 40 defa yapılmalıdır. Ayrıca gözde çapaklanma olduğunda antibiyotikli göz damlaları kullanılmalıdır. Masaj ve damla tedavisi, bebek 12 aylık olana kadar uygulanır.

Bebek 12-18 ay arasındayken şikayetler düzelmezse genel anestezi altında gözyaşı kanalının üst ucundan ince bir sonda ile girilerek kanalın alt ucundaki tıkanıklık açılmalıdır. Sondalama tedavisinin en yüksek başarıyı sağladığı yaş 12. ve 18. aylar arasındadır. Başarı oranı ise %95 dolayındadır. %5 kadar hastada şikayetler devam edebilir, bu durumda iki ay sonra 2. bir sondalama daha yapılabilir veya gözyaşı kanalının içine silikon tüp takılabilir. Eğer yine şikayetler devam ediyorsa dakriyosistorinostomi ameliyatının yapılması gerekir.

Op.Dr.Kıymet ÇOBAN

Göz hastalıkları uzmanı

 

Doktorunuza danışın:

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR