GÜLEN GÖZLER

Güneş gözlüğü, güneşin zararlı ışınlarından gözlerin korunması için her yaş grubundan insanın mutlaka kullanması gereken bir üründür.

Güneş gözlüğünün modelinden çok işlevi ön planda olmalıdır. Güneş gözlüğü alınırken camının ultraviyole (UV) filtre özelliğini belirten sertifika ve/veya kalite belgesi olmasına dikkat edilmelidir. İdeal bir güneş gözlüğü camının, güneşin UV ışınlarından gözü en yüksek derecede koruma özelliğine sahip olması gerekir. Genellikle iyi güneş gözlükleri, zararlı ışınların %75-80ini absorbe eder, hatta bazıları neredeyse % 1 00 oranında absorbsiyon sağlar. Ucuz diye sokakta satılan güneş gözlüklerinde genellikle UV filtresi bulunmamaktadır. UV filtresi olmayan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zararı olmaktadır. İnsanın gözbebeği, normalde ışıklı ortamda küçülerek göz içine giren ışık miktarını azaltırken karanlık ortamda iyice büyüyerek göz içine giren ışık miktarını arttırır. Bu ışık refleksi, gözün ışığa karşı doğal savunma sistemidir . Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice genişleyeceğinden, UV koruması sağlamayan gelişigüzel renkli bir cam çok fazla miktarda zararlı uv ışının göz içine girmesine neden olur. Uzun süreli ve yoğun UV ışınlarına maruz kalmak gözlerde , sarı nokta hastalığına(maküler dejeneresans) ,erken yaşlarda katarakt oluşumuna, pterjium ( gözün beyaz kısmını örten tabakanın şeffaf tabakaya doğru ilerlemesi)oluşumuna sebep olabilir . Özellikle açık göz rengine sahip olan kişiler ve alerjik konjonktivit, retinitis pigmentoza (tavuk karası),albinizm gibi hastalıklara sahip olanlar, güneş ışınlarından daha fazla etkilendikleri için gözlerini daha çok korumalıdırlar.

Güneş gözlüğü alınırken yeşil, gri ve kahverengi cam renkleri çevre renklerinin algılanmasında en az hataya neden olduğu için tercih edilmelidir. Gözlük camı renginin ve koyuluğunun , UV koruması üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Güneş gözlüğü alınırken camının kalitesi kadar çerçevenin doğru seçimi de önemlidir. Yanlardan , yukarıdan veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarından da gözün korunabilmesi için gözlük çerçevesinin göze ve yüze tam oturması, göz çevresini çepeçevre sarması, mümkün olduğunca göze yakın pozisyonda durması gereklidir. Gözünde kırma kusuru olanların (numaralı gözlük kullananların) ,numaralı güneş gözlüğü kullanmaları daha uygundur. Bazı kontakt lenslerde UV koruması bulunsa da üzerine güneş gözlüğü takmak daha da faydalı olacaktır

Op.Dr.Kıymet ÇOBAN

Dünyagöz hastanesi göz hastalıkları uzmanı

Doktorunuza danışın:

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR