BİR ÜTOPYA “SAHAF”

Değişen insanlarla birlikte toplumların alışkanlıkları ve ihtiyaçları da değişiyor. Günümüzde insanlar tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları alışveriş merkezlerinden kitaplarını da temin edebiliyorlar. Bu durum akla şu soruyu getiriyor;

“Yıllardır ayakta durmaya çalışan sahafların sonu mu geldi?” 

Bunu ticari bir iş olarak görmeyip hayatını bu kültüre adamış, mesleğine aşık sahaflar büyük kitabevlerinin karşısında hala direniyor. Sahaflık, bir tür antikacılık, koleksiyonculuk ve araştırmadır aslında. Taşıdığı bu özellikler sahafları dünya kültürüne hizmette önemli kılıyor. Çünkü onlar piyasada az bulunan nadir kitapları ikinci elden alarak tekrar satışa sunuyor. Kitabı ehlinden alıp ehline satan sahafların işinin temeli kitapla dost olmaktan geçiyor.

Her kuşak, dönemin kurumlarında yozlaşmanın eşiğine gelmiştir. Eğitimin okul kurumundan ayrı tutulmadığını biliriz. Değerlerin kurumlar tarafından tanımlanışı, toplumun temel yapısı üstünde yoğunlaşmayı güçleştirir. Burada ihtiyaç duyulan kitaptır. Gelişen teknolojiyle birlikte artık bilgi sahibi olmak çok kolay. Kitapların yerini tabletler aldı. Ancak iyi bir okuyucu kitaptan asla vazgeçmeyendir. Hangi kitabı nereden alacağını bilir. . Postmodern esnaf olarak bunu yürüten sahafların varlığı yadsınamaz elbette. Ancak bu ayrımı da iyi bir okuyucu kolaylıkla yapabilir.  Kitapla dost olan sahaflar tam da burada karşımıza çıkıyor. Tarihte sahafların vazifesi sadece kitap satmak değildi. Yazar ve okuyucunun buluştuğu aynı zamanda edebiyat, kültür ve sanat sohbetlerinin yapıldığı mekanlardı. Sahaflar önemli bir bilgi birikimine sahipti. Günümüzde eskisi kadar olmasa da edebiyat, kültür sohbetleri yapılıyor. Ancak insanların çok acelesi var. Kitabı satın aldığı sahafı tanımak, onunla dost olmak insanların önceliği değil artık. Bu okuyucu ve sahaf arasındaki iletişimle ilgili bir durum. Ayrıca sahafın niteliği de etkendir. Kitabı seven insan kitabı sevdirebilir ancak.

Herkesin yaşadığı şehirde bir tane de olsa mutlaka sahaf vardır. Sahafların kentlerdeki mevcut sayısı üzücü de olsa kitap dostu bir sahaf bulduysanız bırakmamak fayda getirecektir. Sahafların ayakta kalması okuyucu lehinedir. Tüketim toplumu olma yolunda adım atan insanlığın kitaplara sığınma vaktidir.

Gerçek sahaflar iyi ki varsınız. Sizi görünmez kılan sisteme rağmen çabalayan güzel insanlar hayatımızdan eksik olmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR