NEREDE HATA YAPTIM ?

 İnsanlar bulundukları ortamlarda rahat,güzel ve huzurlu yaşamaları için ellerinden gelen bütün gayretleri göstermektedirler.Bazen bunların temini ve tesisi için başkalarının haklarını ihlal etseler bile kendileri için her şeyi mubah sayarlar.

Hiç kimse kendisi ve aile fertlerinin rahat ve huzurunu bozmak istemez. Aksine aile bireylerinin mutlu olması için büyük çaba sarf ederler. Doğal olarak herkesin mutlu,rahat,huzurlu bir şekilde hayatlarını idame ettirmeleri gerekmektedir.

Kim ister ki ailesinin içerisinde huzursuzluk çıksın, Kim ister ki ekonomik sıkıntılar yaşansın, Kim ister ki ailelere dışarıdan müdahaleler yaşansın. Kendi etrafımızı korumak için her şeyi yapıyoruz. Az önce söylediğim gibi başkalarının özlük haklarını ihlal ederek olsa da gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Daha güzel bir yaşam arzu ettiğimiz halde neden bir türlü huzuru ve rahatı bulamıyoruz? Mutluluğu yakalamak istediğimiz halde neden bir türlü mutluluğu yakalayamıyoruz.Bu nedenleri çoğaltmamız o kadar mümkün ki..saymakla bitiremeyiz.Peki huzuru,rahatı ve mutluluğu arzu etmemize rağmen bunların tesisi için neleri yapıyoruz neleri yapmıyoruz, hiç düşündünüz mü ? Rahat, Huzur ve Mutluluğumuzu biz kendimiz mi bozuyoruz yoksa başkalarımı ?

Bu yazıyı okuduğunuz günün akşamında gönül rahatlığı içerisinde evinize gidin. Koltuğunuza kanepenize yaslanın ve sessiz bir ortamda bunları düşünün. Ama kendinizi kandırmadan, aklınıza gelenleri yüreğinizdekilerle karşılaştırarak, yalansız ve riyasız bir şekilde. Yani bir öz eleştiri yapın kendi kendinize. Ve mutlaka şu soruyu da kendinize sormayı ihmal etmeyin ve cevabını da kendi kendinize de mutlaka verin.''BEN NEREDE, NE ŞEKİLDE, NASIL, NEDEN HATA YAPTIM.''

Özellikle bu sorunun cevabını en azından kendinize karşı dürüstlükle cevap verebildiğiniz takdirde inanın çok büyük bir mesafe kat etmiş olacaksınız. Nerede hangi konuda hangi işte kine karşı nasıl ne şekilde hatalı olduğunuzu açık bir şekilde göreceksiniz. Ailenizi düşünün acaba aile fertlerine karşı hep doğrumu davrandınız. Eşinize karşı, çocuklarınıza karşı, akrabalarınıza karşı nasıl davrandınız. Acaba şu anki aile yaşantınız sizin gerçekten arzu ettiğiniz bir yaşam tarzımı yoksa kendiliğinden gelişen günün şartlarına göre devam eden bir aile yaşam ortamı mı? Ailenizi olumsuz şartlardan yeterince koruyabildiniz mi ? Çocuklarınızı arzu ettiğiniz gibi yetiştirebildiniz mi? İş yaşantınız da yaşadığınız olumsuzluklar ve yanlışlar konusunda neler yapabildiniz ve neler yapmadınız ? Komşularınızla komşuluk ilişkileriniz ne kadar sağlam temeller üzerinde duruyor ? Sağlam komşuluk ilişkileri içerisinde olabilmeniz için üzerinize düşen görevlerin ne kadarını yerine getirebildiniz? Akrabalarınızla bağlarınız sağlam şekilde devam ediyor mu ?Yoksa kopukluklar mı var..Bunların sebeplerini hiç düşündünüz mü?

Hep eskiye doğru özlem duyuyorsunuz. Nerede o komşuluklar, arkadaşlıklar, insanlıklar diye hayıflanıyorsunuz? İnsanlık ölmüş, komşuluk ölmüş,oğlunun babasına hayrı yok,düzen bozulmuş diye hep konuşuyorsunuz konuşuyorsunuz..Acaba bunların neden bozulduğunu neden öldüğünü hiç düşündünüz mü?

Lütfen bunları bir düşünün ve cevabını kendinize dürüstçe verin. Bu cevapları bulduğunuzda sizin için artık yeni bir gün başlayacak demektir.Artık arkadaşınızla,komşularınızla,akrabalarınızla ve en önemlisi aile fertlerinizle biraz daha yakından ilgileneceksiniz.Ve aradaki soğukluğu uzaklığı mesafeyi kaldırıp atmaya çalışacaksınız.İnanın bunları yapmak o kadar zor değildir.Ve gerçekleştirdiğinizde ki umarım gerçekleştirirsiniz yüreğinizde görevinizi yapmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşayacaksınız.

Hayatınızı zorlaştırmayın kolaylaştırın. Hayatınızı çirkinleştirmeyin güzelleştirin.

Peki, bunları nasıl gerçekleştireceksiniz? Demesi kolay yazması kolay ama bu işin yolu nedir?

İnsanları seveceksiniz mutlak suretle aksi takdirde var oluş sebebimizi unutmuş oluruz.Ne diyoruz yaratılanı severiz yaradan dan dolayı..İşte temel bu dostlar.Şartlar ne olursa olsun etrafınızdaki insanlara ALLAH(C.C)'nın yarattığı bir kul olarak görün ve sevin.Bizler imtihan için gönderilmedik mi.Bu hayat bize bunun için verilmedimi.Ve insan canlılar arasında ALLAH(C.C)'ın yarattığı en güzel varlık değimlidir ?

Yakınlarımızı, eşimizi, dostumuzu görüp gözetmemiz ve iyi komşu olmamız iyi mümin olmanın özelliklerindendir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "ALLAH'a ve ahiret gününe inanan, misafirine ikram etsin, akrabasıyla bağını koparmasın", “Kim rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isterse akrabasıyla bağını koparmasın" buyurmaktadır. "Akraba ile ilişkisini kesen cennete giremez" Bunun için akrabalarımızı arayıp soralım. Muhtaç olanlarına yardım edelim. Ziyaretlerine gidemediklerimizin hatırlarını en azından telefonla sormayı unutmayalım.Dinimiz akrabalık ilişkilerine büyük önem vermiştir. Nitekim Cenab-ı Hak. “... ALLAH'TAN' korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının!”(Nisa suresi 4/1) buyurmaktadır.Evet dostlar akrabalarımızla bağlarımızı asla kopartmayalım..Ve şu anki akrabalık ilişkilerimizi bir kez daha gözden geçirelim.

Hatalar yanlışlar olmuş olabilir ama telafisi mümkün olmayan hiçbir hata ve yanlış yoktur.

Sevgi ve Saygılarımla..

ALLAH (C.C) YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN…






Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR