Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

NE OLDU BİZİM TERSANE?

GÜZEL SÖZ

Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.
Kızılderili Atasözü

İTFAİYECİ TEMEL
  
Cami de yangın çıkmış, imam da canını kurtarmak için minareye kendisini zor atmış. İtfaiyeci Temel'de imamı kurtarmak için ip uzatmış ve çekince imam düşüp ölmüş.
Temel de kendini savunurmuş:
“- Ula uşağım geçen gün kuyudan bir adamı böyle kurtarmıştım.”

NE OLDU BİZİM TERSANE?

"Bu soruyu Samsun halkının tamamına mı sorsam yoksa Samsun'a tersane sözü veren siyasetçilere mi bir türlü karar veremedim." diye başlamış İsmail Başaran internet sitesindeki köşe yazısına. Sonra da "Samsun'da 17 bin işçinin çalışacağı tersane yapılacağı açıklaması geldiğinde özellikle bulvarın üst kesimindeki vatandaşların büyük bölümü oylarını bile kendilerine bu sözü verenle kullanmıştı sandıkta. Aradan kaç yıl geçti? Beş mi, on mu? Dokuz mu, yedi mi? Kaç yıl geçtiyse geçti. Birileri o bölgedeki çam ormanını meşelik durumuna getiriverdi. Sonra da o meşelikten çıkarılan çam ağaçları Baruthane başta olmak üzere yolların kenarlarına dikildi. Sonrasında o çam ağaçları çürüdü, keresteleri ise dolgu maddesi olarak kullanıldı. Çam ormanını meşelik yapanlar da hesap vermedi, çam kütüklerini dolgu maddesi yapanlar da. Samsun halkını 17 bin işçi alınacağı konusunda kandıranlar da hesap vermedi. Çünkü bunun hesabı sorulmadı..." falan demiş. İlahi İsmail Ağbi, memleket elden gidiyor sen işi gücü bıraktın da gözü şikeye mi (pardon Tersaneye mi) diktin be yav.. Kimsenin tersaneyi hatırladığı yok!

İNSAN HAKLARI

Yaşama hakkını kullanan insanlar, bugün acaba her gün biraz daha zenginleşen temel hak ve özgürlüklerden ne kadarından yararlanabiliyor? Bu sorunun yanıtı bir anlamda insanlık tarihinin özeti oluyor. İnsanlık tarihi bir anlamda, insanın tarih boyunca uğradığı baskının ve buna karşı insanın başkaldırışının tarihi olarak algılanıyor. Kadın erkek, yaşlı genç, dinli dinsiz, yoksul varsıl, köle efendi, köylü kentli, zenci beyaz, işçi işveren, tüketici üretici, sağcı solcu tüm insanların bir rol üstlendiği insanlık tarihinde hak ve özgürlükler mücadelesinin özel bir anlam ve önem yükleniyor. Bu kitapta yer alan hak ve özgürlükler aynı zamanda insanlık tarihinde karşılaşılan haksızlık ve baskıya uğrayan insanların ödediği faturayı da anlatıyor.

Hak ve özgürlükler listesi konusunda temel bir sorunla daha karşılaşılıyor. İnsan hakları öğretisi bize insan haklarıyla ilgili olarak düzenlenen her listenin eksik olduğunu gösteriyor. Çünkü her liste tarihsel bir gerçeklik olarak, yeni haklar ve özgürlükler arayışından üreyecek yeni listelerin gerisinde kalıyor. Başka deyişle bir hak anlayışı somutlaştığı andan başlayarak aşılma ve zenginleşme sürecini başlatıyor. İnsanın tarih içindeki gelişimi ölçü alındığında her listenin doğal olarak eksik ve yetersiz olduğunu kabul etmek gerekiyor. Tanınıp kurumlaştırılan güvencelere bağlanan bir hakkın somutlaştığını ve kullanılabilir hak durumuna geldiğini belirten insan hakları kuramcıları, insan hakları listesinin ulaşılacak bir amaç değil bir araç olduğu görüşünde birleşiyor.

MURAT ALBAYRAK

SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak Şirket genelinde 141.724 BBS aboneye kesintisiz ve güvenli olarak hizmet sunulduğunu söyledi. Verdikleri hizmette en iyiyi yapabilmek, halkın memnuniyetini artırabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.
 

Albayrak, "Abonelerimiz; faturalarını Akbank, Alternatif Bank, Bank Asya, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Şekerbank, Tekstil Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk, Albaraka Türk Katılım Bankası'na otomatik ödeme talimatı ile ödemelerini kolayca yapabilirler ayrıca Akbank, Alternatif Bank, Bank Asya, Şekerbank, Tekstil Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Kuveyt Türk, Albaraka Türk Katılım Bankası'na gişe ödemesi olarak da gerçekleştirebilirler. Temmuz ayı itibariyle PTT işyerleri ile de anlaşma yapılmıştır. Şirketimiz, banka şubeleri ve PTT dışında ise hiçbir kurum ve kuruluş ile anlaşma yapmamıştır. Anlaşmalı banka şubeleri ve PTT dışındaki noktalara yapılan ödemelerden SAMGAZ sorumlu değildir. Son ödeme tarihi geçen faturalar ise sadece abone merkezi veznelerimizden tahsil edilmektedir" uyarısını yapıyor

CENNETİ SATANLAR!

Dün gazetelerin ve internet haber sitelerinin flaş haberiydi bu ilginç durum. Habere göre; "Antalya, Hatay, Kırıkkale, Çankırı ve Ankara'da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, dini inançları kullanarak dolandırıcılık yapan örgütün lideri olduğu öne sürülen F.K. ile eşi N.K, doktor olduğu öğrenilen A.C.Y. ile A.Y, U.T. ile F.Y. gözaltına alınmış. F.K'nin, önceki hayatında Veysel Karani olduğunu söyleyerek vatandaşları “Cennetten size yer vereceğiz” vaadiyle dolandırdığı öne sürüldü. 2 yılda çok sayıda kişiyi 5-6 milyon lira dolandırdığı iddia edilmiş. Hipnoz yöntemini de kullanan örgütün dolandırdığı kişiler arasında hakim, avukat ve öğretmenlerin de bulunduğu öğrenilmiş" Cenneti satanlar yakalanmış da, cenneti satın alanlara(!) ne demeli? Onların hiç mi suçu yok!? Cennetin satın alınamayacağını bilmeyecek kadar da mı suçsuzlar!

ÇALIŞAN KADINLAR...

Yarın 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü. Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi Kadınlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 8 Mart'ta eşitlik isteklerini daha yüksek sesle dile getiriyorlar. Şimdi yarın yine yığınla söylev dinleyeceğiz. Birleşmiş Milletler Tarafından yapılan bir araştırma Türkiye için
1. Şehirlerde evli kadınların yüzde 18'i, köylerde de yüzde 76'sı eşleri tarafından dövülüyor.
2. Kadınların yüzde 57,7'si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.
3. Aile içi suçların  yüzde 90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.
Rakamlar ortadayken biz yarın yine yarın söylev dinlemeye devam edeceğiz. Size bir sorumuz olacak. Yanda fotoğrfını gördüğünüz Samsunlu kadın sizce çalışan bir kadın mıdır? Bilirseniz Othana Organik yemek evinde ısırgan çorbanız bizden. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR