MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINA FARKLI...

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINA FARKLI AÇILARDAN BAKILMALI

Son günlerin en populer konularından veya haberlerinden birisi Milletvekili maaşlarına yapılan zamlar ve Cumhurbaşkanı'nın vetosundan duyulan memnuniyettir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da olaya farklı açıdan bakmak istiyorum. Populist politikalar üretmek, insanların canının istediğini yazmak veya kamuoyunun tepkisi doğrultusunda yazmak herkesin işidir ama olayın gerçek boyutunu ele almak er kişinin işidir. Vurun kahpeye Romanını okuyanlarınız biraz hafızalarını zorlayacak olur iseler bu işin de ona benzediğini tahmin edebilirler.

Seçilmiş kişilelerin maaşları konusunda ben farklı düşünüyorum, nedir farklı düşünceniz derseniz siyaset çok pahalı ve zor bir iştir, bu iş ya ülkeye hizmet etmek için veya cebine hizmet etmek için yapılır, bunun üçüncü alternatifi yok var diyenlere de asla inanmam. Cebine hizmet edenler maaş, oturum parası, harcırah almalarına gerek yoktur, onlar merhum Özal'ın deyimi ile işini bilen insanlar olduklarından onların maaşa, harcıraha ihtiyaçları olmaz, işlerini halletmesini bilirler. Siyaseti ülkeye hizmet amaçlı yapan insanlar ise Allah korkusu olan, helal haram mefhumuna dikkat eden, milletin parasına göz dikmeyen insanlardır.

Bu tür namuslu insanlara verilecek maaş onların ihtiyaçlarını karşılamaz ise onlarda diğerleri gibi olmak zorunda kalır iseler emin olun ki bunun sorumlusu biz oluruz. Olaya asgari ücretle geçinen kardeşlerimizin gözünden bakıldığında Milletvekillerinin aldıkları maaşlar çok yüksek gözükebilir ancak olaya onların açısından bakıldığında olayın hiç de öyle olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Adam gibi Milletvekilliği yapacak olan birisine değil ayda on bin lira emin olun yirmi bin lira dahi yetmez. Bu dediğimi kabul etmeyenlerin tepkilerini anlıyorum ancak dilerseniz bir hesap yapalım.

Ankara'da adam gibi bir evde oturacaksanız ayda 2000 liradan az kira veremezsiniz, elektriği, doğalgazı, v.s. toplamı yaklaşık 2500Tl eder. Her hafta olmasa da iki haftada bir seçildiği şehre gelerek zorunda kalan bir Milletvekilinin aylık benzin gideri en kötü şartlarda 2000TL dir, Milletvekilleri sadece TBMM lokantasında yemek yemezler gittikleri yerlerde de zaman zaman yemek parası, düğün dernek, takı giderleri olur ki bu küçümsenmeyecek kadar önemli bir rakamdır. Çeyrek altının 180-200TL civarında seyrettiğini düşündüğümüzde bir Vekil ortalama her hafta bir düğüne gitse ayda dört tane çeyrek altın takmak zorundadır bunun maliyeti de en az 1000TL dır.

Seçim bölgesinden gelen hastası, ustası, işi olanı olmayanı misafiri ağırlama gideri de en az ayda 2500Tl harcadıklarını kabul edersek toplam 10.000Tl giderleri olur. Peki hani bu insanların ailelerine yapacakları giderler çocuklarının okul masrafları,yeme içme, sosyal harcamaları, bir de seçildikleri ilde daireleri varsa oranın giderleri, genel merkez görev verirse o giderleri de eklediğinizde emin olun 20.000TL maaş alsalar ancak geçinirler. Diyeceksiniz ki tüm Milletvekilleri bu kapsama dahil midir elbette değil bitini yiyen vekiller de var, yanına kimse gitmesin diye telefonlara bakmayan, düğün derneklere takı takmamak için katılmayan, teşkilatların toplantılarına para isterler korkusuyla katılmayan nice vekiller tanıdık.

Ancak biz doğru olanı söylemek zorundayız siz bir Milletvekiline veya Belediye Başkanına geçinebileceği kadar maaş vermez iseniz onu çalmaya mecbur bırakırsınız bunun vebali de sizin olur. Verilen maaş bu milletin parası da çalınan paralar kimin parası? Bazı Belediye Başkanları göreve geldiklerinde oturacak evleri yoktu şimdi milyarlık evlerde oturuyorlar bu evler maaşla olmayacağı açıkça ortada peki nasıl bu evlere sahip oldular derseniz merak etmeyin hepsinin evrakları elimde zamanı gelince yazacağım.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse profesyonel siyasetçi olan insanların başka gelirleri olmadığına göre onların sıkıntısını giderecek kadar adam gibi maaş verilip, adam gibi de hizmet beklemek en doğal hakkımızdır. Geçim sıkıntısı çeken kim olursa olsun ondan hizmet beklenemez. Ancak emekli vekillere verilen zam çok fazla ve insafsızca bir oran olduğu muhakkak o konuda kamuoyu hassasiyetine aynen katılıyorum. Adam emekli olmuş çekilmiş köşesine ver ona ayda 8000TL maaş bu doğru değil. Zira yiyip, içip yatmaktan başka bir şey yapmadığı ortada olan bu insanların şu anki durumu normal ona ilave temek haksızlıktır. Belki farklı düşüncelerime katılmayanlarınız olacak ancak realite budur. Kalın sağlıcakla


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR