Mevlana ve Ramazan

  Mübarek Ramazan'ı başında rahmetiyle karşıladık. Ortasında mağfiret edildik inşallah. Sonlarına geldik şimdi. Cehennemden kurtuluş mücadelesi veriyoruz.

Hz. Mevlana'nın Mesnevi'si ve Divan-ı Kebir'i okunduğunda Ramazan ve oruçla ilgili çok güzel bilgilere ulaşılır. Şaban KARAKÖSE bir Mevlana âşığıdır. Onun da çalışmasından faydalanarak bir Ramazan güncellemesi yapalım.

   Oruçlar inşallah kedi orucuna benzemez. Çünkü kedi oruç tutar gibi yapar. Asıl amacı avlanmaktır, hiledir. Yağmur, pis şeyleri arıtmak için gökten yağar. Ramazan, yağmurdur. Oruç, canlara dirilik katar. Ramazan'da göklerden can sofrası sunulur saimlere. Böylece can, bedenin hantallığından kurtulur. Tabiatımızın isteklerinin eli bağlanır. Aşk ve iman ordusunun gelmesi, sapıklık ve imansızlığı ortadan kaldırır. Oruç, bir bakıma kurtuluşumuz için kurban olmuştur. O hâlde bizler de bedenlerimizi kurban etmeliyiz. Çünkü kurban, Allah'a vuslattır.

   Sabır, hoş bir buluttur; ondan, hikmet, manevi lütuflar yağar! Bu sebeptendir ki Kur'an-ı Kerim de bu sabır ayında nazil olmuştur! Bizi kötü işler, günahlar işlemeye teşvik eden kirli nefsimiz, arınmaya, temizlenmeye muhtaçtı! Ramazan gelince günah zindanının kapısı kırıldı. Can, nefsin esaretinden kurtuldu, miraca çıktı, sevgiliye kavuştu! Bu mübarek ayda gönül de boş durmadı. Ümitsizlik perdesini yırttı, göklere uçtu! Can, zaten bu kirli dünyaya mensup değildi, meleklerdendi. Onlara ulaştı!

   Ramazan günlerinde sarkıtılan merhamet ipine sarıl da şu beden kuyusundaki hapisten kendini kurtar! Yusuf (AS) kuyunun ağzına geldi, seni çağırıyor; çabuk ol, vakit geçirme! İsa (AS) isteklerden, beden eşeğinin arzularından kurtulunca duası kabul edildi! Sen de nefsani isteklerden temizlen, elini yıka! Çünkü gökyüzünden manevi yemeklerle dolu sofra geldi! Haydi, elini ağzını yıka; ne yemek ye, ne iç, ne de söyle! Hakikate erdikleri, Hakk'ı buldukları için susup duran ermişlere gelen mana sözlerini, mana lokmalarını ancak Şems-i Tebrîzî'nin himmeti ile bulabilirsin!

   Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur (Deylemi). Allah oruçlarımızı kabul etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR