Adem-I-

  Âdem'in yaratılışını Mevlana'nın bakış açısıyla aktaracağım sizlere. Yaratıcı, insanı hayır ve şerle imtihan etmek için yaratmak istediğinde sadık Cebrail'e “Git, yeryüzünden bir avuç toprak emanet al.” diye emir verir. Cebrail, Âlemlerin Rabbi'nin buyruğunu yerine getirmek üzere yeryüzüne geldi. Toprağa elini uzattı, toprak kendini çekti ve sakındı. Sonra dile gelip yakardı: “Tek yaratıcı Hakk'a hürmet için, beni bırak ve git, canımı bağışla. Git ak atının dizginini benden çevir. Allah için sorumluluk ve tehlike çekişmelerine götürme, bırak beni. Şu lütufların hakkı için, Hak seni seçti, Levh-i kül bilgisini sana gösterdi. Meleklerin öğreticisi oldun. Sürekli Hakk'la konuşan oldun.

   Peygamberlere elçi olacaksın. Vahyin canına hayatsın, bedene değil. Sen İsrafil'e göre üstünsün. Çünkü bedenin dirliğidir o. Sense cansın. Onun Sûr'unun sesi bedenleri diriltir, senin bedenin biricik gönlü yeşertir. Bedenin canın canı, gönlün diriliğidir. Öyleyse sana verilen, ona verilenden üstündür. Mikail de bedene rızık verir. Senin çalışman, aydın gönle rızık verir. O, eteğini kile -miktarı- bağışla doldurmuştur. Senin rızık bağışın kileye sığmaz. Sen mahvedici ve öldürücü Azrail'den de daha iyisin. Çünkü rahmet, gazaptan öndedir.

   Arş'ı taşıyan bu dördüdür ve sen padişahsın. Uyanıklık açısından dördün en iyisisin. Mahşer günü Arş'ı taşıyanları sekiz görürsün. O zaman yine sen, sekizin daha üstünü olursun.”

   Böylece sayıyor ve ağlıyordu yeryüzü. O, bundan amacın ne olduğunu seziyordu. Cebrail utanma ve hayâ madeniydi. O yeminler, ona yolu kapattı. Ona yalvarıp o kadar yemin etti ki Cebrail dönüp dedi: “Ey kulların Rabbi! Ben senin işinde düşüncesiz değildim. Ancak olanı sen daha iyi bilirsin. Ey her şeyi gören! Korkusuyla yedi semanın dönüşünden geri kalacağı adını söyledi. Utandım, adından hayâ ettim yoksa bir avuç toprağı getirmek kolaydır. Çünkü sen meleklere bu felekleri yırtacak güç verdin.”

   Cebrail, Allah'ın emrine uymak için yola çıktı yalnız toprağın gözyaşı dökmesi onu engelledi. Cebrail de Rabbine sığındı. Hakk'ın halifesi, meleklerin secde ettiği ve onların öğreticisi insanların babası Âdem (as)'in kutlu bedenini, düzenleyip birleştirmek için Hakk melekleri görevlendirdi. Bunlardan birincisi olan Cebrail (as), görevi tamamlayamadı. Bundan sonraki meleklerin hikâyelerini diğer yazılarımızda bulacaksınız. Allah'a emanet olunuz ey Âdemoğulları!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR