Süleyman SALUR

Süleyman SALUR

MERT IRMAĞI PROJESİ RAFAMI KALKTI

SÜLEYMAN SALUR

SALURUN PENCERESİNDEN

 

MERT IRMAĞI PROJESİ RAFAMI KALKTI

Kenti yönetenlerin seçimler arafesinde yaptıkları propogandalarda sundukları vaatler işsizliği önlemekte, kent uzay kenti profiline girmekte, ve sosyal anlamda ortaya güllük gülistanlık bir profil çıkmaktadır. Canik beldemizde bilindiği üzere gerek kentsel dönüşüm çalışmaları ve gerekse yeni düzenlemeler ile varoş olan bölgemizi nispeten belirli bir düzeye getirmiştir. Ancak belediye başkanlığı seçim sürecinde Belediye Başkanı Osman Genç  meydanlarda“Şehr-i Samsun” projesini gündeme getirerek 2,5 milyon kapasiteli 100 dönümlük bir meydan alanı 10 bin kişi kapasiteli bir cami

75 bin metrekarelik bir Büyükşehir Belediye Binası ile Ticaret ve Sanayi Odası Binaları Doğupark”da her türlü sporun yapılacağı tesisler entin simgesi olabilecek 330 metrelik bir kule  üzerinde tüm kentin görünümü manzarasına hakim bir restoran, 3500 kişilikkongre ve tiyatro salanlarıöngörülmekte idi.

Şehr-i Samsun projesinde en dikkat çekici ayrıntı ve vaat. Mert Irmağı Projesi idi.Söz konusu ırmakta

80 metre genişliğinde bir kanalda insanlar gondollarla gezmenin keyfini sürecek Tıpkı Rusya”nanSt.Petersburg gibi ortasından kanal geçen modern bir yapılanmaya gidilecekti. Ayrıca kesinlikle betonlaşmaya ruhsat verilmeyecekti. Bugün ise Mert Irmağı bizlere kenarında yükselen beton yığınlarını konut ve işyerlerini hatta toplu konutların yerleştirildiği bir  fotoğraf sunmaktadır. AslındaOsmanGenç”in Mert Irmagı için sunduğu şablon arzu edilendir. Ancak ırmak kenarındaki yapılanmaları görünce Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu misali düşünceler oluşmaktadır.

 İçinden kanal geçen şehirler dünyanın her yerinde ilgi çekicidir. Almanyada Köln. Rusyada St. Petersburg Çekoslovakyada Prag Bulgaristanda Filibe şehirleri üzerindeki köprüler dahi zamanla bir turizm potansiyeline kavuşmaktadır. İnsanlar temsili olarak köprü üzerlerine monte edilen çelik halatlara kilitler asarak sözde dileklerde bulunmaktadır. Ayrıca kilit astıkları yerleri bir anı olarak hayatı boyunca anmakta ve o kentin reklamını yapmaktadır.Dünkü yazımızda ifade ettiğimiz gibi Terme Çayı ile ilgili tespitlerimiz Mert Irmağı içinde aynen geçerlidir. Ancak bir göz bu avantajı görmüş ve hayalide olsa bir proje üretmiş ve seçmenleri ile paylaşmıştır.  Şehri Samsun projesi içinde Mert Irmağı ile ilgili projeyi gündeme getirilmesi çok önemlidir. Gerçekten Samsunu Karadenizin cazibe merkezi yapabilir. Belediye imkanları müsait olmasada bu tür projeler için Dünya Bankası veya uluslararası kuruluşlar ile kredi konusunda temasa geçilebilir.

Mert Irmağının temizlik çalışmalarının başlatılması olumlu bir gelişmedir. Mert Irmağı çevresinde oluşturulabilecek olan Yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, cafe ve restoranlar ile olağanüstü katma değer yaratılabilir.Dolaysıyla Şehri Samsun projesi kapsamında olan ve kenti yönetenlerin seçilme taahhütleri arasında yer alan Mert Irmağı projesinin yakın takipçisi olacağız , yapılanları ve yapılmayanları köşemizden kamuoyunun bilgisine sunarak ve gündemde tutarak projenin tıpkı Tersane projesi gibi rafa kaldırılmasına izin vermeyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Süleyman SALUR Arşivi
SON YAZILAR