Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Herkese kafa lazım

İlk baskısı Sovyetler Birliği'nde yapılan ve ardından İspanyolca, Almanca İngilizce gibi pek çok dile çevrilen "Herkese Kafa Lazım" zeka soruları kitabı şimdi 1. Kitabıyla Türkçe'de. Gördüğü ilgiyle kısa zamanda 2. Baskısıyla karşınızda

ÜNİVERSİTE öğrencisi üç genç "kullanılmayan uzuvlar körelir" felsefesinden hareketle, sözsüz bulmaca kitaplarının en çok okunan yazarı Boris Kordemski'nin kitabını "Herkese Kafa Lazım" adıyla Türkçe'ye kazandırdı. Almanca'dan çevirisini İstanbul Üniversitesi Almanca Çeviri Bölümü öğrencisi Bilge Aybudak'ın, editörlüğünü aynı üniversitenin Fransızca bölümünden Mehmet Bölükbaşı'nın yaptığı kitabın kapak tasarımı ve yayın hazırlığını  Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım öğrencisi Aytek Yıldırım gerçekleştirdi. Gençler, "Düşünmenin, pratik zekânın, bilimin, felsefenin hayatın her alanına uygulanabileceğinin bir kanıtı da olan "Herkese Kafa Lazım" kitabının ulaşabildiğimiz her insanın hayatında bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyoruz hatta biliyoruz" diyor.

'Herkese Kafa Lazım' sürükleyici ve öğretici sorular, matematik oyunları, bulmacalar ve küçük "sihirlerden" oluşan bir derleme. Okuyucu, öğrenim durumuna bağlı olarak kolay veya zor sorulara yönelebilir. Her bölümün zorluk derecesi birbirinden farklı. Kitapta matematik bilgisine güvenenler için olduğu kadar, fazla güvenmeyenler için de yaratıcı düşünmeye teşvik edecek eğlenceli sorular bulunuyor. Yazar, kaynağını günlük yaşamdan veya karmaşık zeka sorularının çözümünden alan bir dizi problem sunuyor. Bize aklımızı, mantığımızı ve yeteneğimizi eğitip geliştiren aynı zamanda aile ve arkadaş çevresinde oynanabilecek binlerce oyun ve düzenlenecek yarışma için ilham veren bir eser sunuyor. Okuyucu, çözüm bölümü sayesinde bir sorunun çözümünde doğru yolda olup olmadığını kontrol edebiliYOr.

Kaldıraç Yayınevi bu yeni dizisiyle; " Çağımız büyük bir karanlık, kirlenme ve Horkheimer'ın da dediği gibi bir "Akıl Tutulması" çağı." fikrinden yola çıkıyor.

Doğrusu şu ki, herkese adım atma cesareti lazım. "Herkese Kafa Lazım" işte bu cesaretle sizi labirentlerde yeni bir düşünce tarzına ulaşmaya davet ediyor; kendinizi yeniden keşfedeceğiniz. Benden söylemesi. Kitabı bulamazsanız bana ulaşın. Ederi 15 Tl. Posta Çeki: 5514979 nolu hesaba da bedelini yatırabilirsiniz.

Günün Fotoğrafı


GAZETECİLİK İŞTE BUDUR

"Şevki bey ben ilkay. Öncelikle size sonrasında gazetenize çok ama çok
teşekkür ederim (ederiz). Sizin bizlere ses olmanız sayesinde yollarımız yapıldı çok az bir kısmı kaldı. Çok şükür en büyük sorunumuz halledilmiş oldu.İlgilendiğiniz için size şükranlarımızı iletiyoruz. Doğru haber halkın yanında olan yayınlarınızla başarılarınızın devamını diliyorum."
İlkay Çarşamba Ordubaşı köyü'nde yollarının olmadığını bana bildiren kişi. Arka Oda Okurlarının artık ezberlediği Ordubaşı köyü'nün yol sorunu giderilmiş. İlkay da bana bunun için teşekkür ediyor. Hepsi bu. Sonra biz dün İlkayla telefonda konuştuk. Bugün yollarının fotoğrafını çekip bana gönderecekmiş. Sizinle paylaşırız.

AYMAN SAMSUN'DAYDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler dün Samsun'daydı. "Kadın ve Siyaset" konulu konferansa katılan CHP İzmir milletvekili Ayman'ın konferansını dinlemek için gelenler arasında İl Başkanı Avukat Ersoy Üstay, İl Başkan Yardımcıları vardı. Eski İl Başkanlarından Yılmaz Türkoğlu, Naci Altuncu da konferansı izledi. OMÜ eski rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, CHP milletvekili adaylarından Nacile Çokay, Müşfik Veysel Erdoğan, Mehmet Atalay da oradaydı. Önceden çiçeği gelen Atakum Belediye Başkanı Metin Burma da sonradan konferansa katılarak 3'üncü sırada boş bulduğu bir koltukta izlemeyiyeğledi. Başkan Ersoy Üstay konferans öncesi bana, bizim gazeteyi ziyaret sırasında Ankara'da olduğunu bir cenaze ve duruşmaya katılmak zorunda bulunduğunu anlattı. Manşetimizdeki "Kimden Korktu?" sorusunun yanlış olduğunu dile getirmek istedi. Mustafa Polat da o meşhuuurrr köstebek konusundaki sitemlerini sürdürdü. 30 yıllık arkadaşımın kim olduğunu bulduklarını söylemeyi de ihmal etmedi. Kimmiş acaba ben de merak ettim? Kadınlar kendilerinni ilgilendiren konferansta CHP'de nelerin değişebeliceği konularını merak eden sorular yöneltti Prof. Dr. Birgül Ayman Güler'e. tatmin oldular mı, aldıkları yanıtlardan derseniz. Kesinlikle olmadılar. Ayman Samsunluları İzmir'e davet etti bolca. Ve, bir partili bu davete son noktayı "Siz ordaysanız biz de ordayızdır" diyerek koydu. Haa unutmayalım önceki gün Kayınvalidesini kaybeden milletvekili İhsan kalkavan da Basın Danışmanı Umut İnci aracılığı ile Ayman'a mazeretlerini bildirdi. Ayman "Yaa evet, ben de başsağlığı dilemeliyim" karşılığını verdi.

Tanıdınız mı?

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamıza  tüm hızımızla devam ediyoruz. Ta ki siz balık-ekmekten bıktık diyene kadar da devam edeceğiz. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. dünkü fotoğrafımızdaki kişi Bundan 2 yıl önce 18 gün boyunca 450 km'lik Samsun-Ankara yolunu yaya olarak katedip, Ankara'ya girdiği gün… Bacakları tutmaz olmuş artık. Kramplar ardı ardına patlıyor. Omuzlarında acı birikmiş. Psikolojisi darmadağın bir engelli. Demiştik İsmi Hüseyin Kılınç idi. Doğru cevabı veren Samet Özköse blık-ekmek kazandı. Bugünkü fotoğrafımızı tanıdınızsa bildirin. Fotoğraf için size yardımcı olalım: Cevaplarınız için adresimiz [email protected] veya [email protected]. Tel: 420 04 28 Emir Balıkçılık Market Tel: 435 50 51

GÜZEL SÖZ

Hayvanlar en anlayışlı  dostlardır. Ne soru sorarlar, ne de kusur, suç bulurlar.
George Eliot

Şevki Yıldırım'ın Objektifi

BABASINI AÇIKLARIM
Meşhur bir şarap üreticisinin “çeşnicibaşı” vefat edince yeni bir çeşnicibaşı bulmak için ilan verirler. Kirli görünümlü, saç baş dağınık bir ayyaş, ilan için fabrikaya başvurur. Patron bu adamı başından nasıl defedeceğini düşünürken onu denemeye karar verir. Ona içmesi için bir bardak şarap verirler. Sarhoş adam bardağı kafasına diker ve;

- Muscatel kırmızı üzüm, güney yamaçlarda büyümüş, 3 yıllık ve çelik kaplarda olgunlaştırılmış, Fabrika müdürü şaşkınlıkla "doğru" der ve ikinci bardağı uzatır. Bizimki yine bardağı kafasına diker, dilini şapırdatır;

- Bu da güneybatı eğimli yamaçlarda yetişmiş Cabarnet kırmızı üzümden, 8 yıllık ve meşe varillerde saklanmış,

Müdür daha da büyük bir şaşkınlıkla "doğru" demiş. Sekreterine göz kırparak bir şeyler ima etmiş. Patronunun ne dediğini anlayan sekreter doğru tuvalete gider ve beyaz şaraba çok benzeyen bir bardak dolusu idrar ile geri döner.
Bizim sarhoş düşünmeden bardağı kafasına diker ve,

- Bu bayan, 26 yaşında, üç aylık hamile sarışın bir bayan, ve bu işi bana vermezseniz aynı zamanda babasının da adını açıklarım …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR