HAKİKAT SONRASI SİYASET

Siyaset güncel sözlükte açıklandığı şekliyle; Devlet İşlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili görüş veya anlayışıdır. Arapça kökenli olan bu kavramın anlamı devleti yönetme ve yönetim anlamlarına geliyor. Politika sözlük anlamıyla devletin etkinliklerini amaç, yöntem ve içerik olarak düzenleme ve gerçekleştirme esasının bütünüdür.

Mecaz anlamda ise bir hedefe varmak için karşısındakilerin duygularını okşama, zayıf noktalarından veya aralarındaki uyuşmazlıklardan yararlanma ve bu yolla işini yürütmek anlamına gelir.

Bugün dünya genelinde birçok siyasetçi siyasi stratejisini gerçek olmayan kavramlar üzerine kurgulamaktadır. Seçmenlerin gerçek hissedeceği ve duygularını coşturacağına inandığı şeyleri hiçbir dayanağı olmamasına karşın söylemekten çekinmemekte ve başarıyı da bu sayede yakalamaktadır.

Bugün seçmenler politikacıların ne söylediklerinden çok, söyledikleri şeyin onları nasıl hissettirdiklerini hatırlatmakta bu yüzden politikacılar da gerçek üzerine değil duygular üzerine giderek çıkarlarını korumaktadır.

Yönetenlerin ve politikacıların yalan söylemesi, uydurma açıklamalar, propaganda üretilmesi, örtbas veya suçlamalar konusunda yeni bir şey yok. Makyavelizm,siyasi söylemin ortak bir terimi hâline geldi çünkü. Makyavel'i  tüm liderlerin bir noktada yalan söylemesine ihtiyaç duyabileceğine olan inancını somutlaştırdı.

Siyasette yalan söylemek sapkınlık olarak algılanmaz. Bir de buna siyaset kuramcısı Leo Strauss, seçkin bir elit tarafından kasıtlı olarak yayılan yalanı ifade etmek için kullandığı "asıl yalan" terimini litaratüre kazandırdı. Ama, hakikat sonrası, üretim alanında bulunmaz ;tepki alanına bulunur. Eğer yalanlar örtbas, uydurma açıklama, propaganda ve saçmalık yaratma her zaman kamuoyunun onlara nasıl karşılık verdiğidir.

Hakikat sonrası siyaset (post factual,siyaset olarak da adlandırılıyor bazen) tartışmanın büyük ölçüde, politikanın detaylarından kopuk şekilde duygulara yöneldiği ve hakikatlere yönelik argümanların yok sayıldığı bir politik kültür olarak tanımlanıyor. 

Bu politikanın belirleyici özelliği olarak da şaşırtıcı bir şekilde seçim kampanyası yürüten profesyonellerin, medyanın veya bağımsız uzmanların yanlış oldukları tespit edilse bile, konuşma noktalarını tekrarlamaya devam etmeleri olduğu belirtiliyor.

Hakikati kendi çıkarları için "çeviren" siyasetçi alavereciler, ne yaptıklarının tamamen farkında oldukları için, bunlar saçmalama olarak görülmez, çünkü başkalarına tesir etme gibi açık bir kasıtları vardır .Bu durum kötücül bir biçimde de görülür. 

Kendini aldatma ve hezeyanın işin içine karıştığı ve hemen hemen tüm geçerli saygın kaynaklara karşı çıktığı safsataya inanıldığı zaman yaşanan şeydir bu .Hakikat sonrası en saf halini kalabalığın gösterdiği tepkinin bir yalan hakkındaki gerçekleri sahiden değiştireceğine inandığımızda alır.

Hakikat sonrası,hakikat diye bir şey olmadığı iddiasından çok, olguların siyasi bakış açımıza tabii olduğu iddasına dayanır. "Hislerimiz bazen olgulardan daha çok önem taşıyor" düşüncesi üstünde yükseliyor.  
    
Siyasi ve politik olmayan gerçek sevgi ve saygı temelinde yaşam dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfi Özkan Arşivi
SON YAZILAR