GERÇEK REHBERLER

20 Mayısta Türk PDR Der Samsun Şube Bşk. Prof. Dr. Kurtman ERSANLI başkanlığında rehber öğretmenler için bir hak isteme etkinliği düzenlendi. Kurtman Bey'in konuşmasını gençler, çakma rehber öğretmen istemiyoruz, sloganlarıyla kestiler. Etraftaki kalabalık da gençlere alkışlarla tempo tuttu.

   Burada bir işi ehline vermek için mücadele veriliyordu. Çıkan sesin gür ve kararlı çıkması tek tonda olmasına bağlıydı. Burada ses gerçekten tekti ve gürdü. Çünkü burada gözler tüm sendikacıları bir arada kol kola gördü. Benim için bu, sevindirici bir fotoğraftı. Eğitim Birsen, Eğitim Sen ve Eğitim İş sendika başkanları kol kola vermiş, aynı afişleri tutmuş, bir yanlışlığa karşı birlik olmuşlardı. Böyle fotoğrafları en güzel albümlerimizde saklarız.

   Onur Anıtı'nın önünde “Rehber Öğretmen Ataması” ile ilgili yapılması planlanan bir yanlışlığın doğurabileceği kötü sonuçlar konusunda kamuoyu bilgilendirildi.

   PDR hizmetleri, kendine özgü yardım ve müdahale becerilerine sahip olmayı gerektiren bilimsel ve profesyonel bir psikolojik yardım alanıdır. Bu hizmetleri; bu işin eğitimini almayan, bu işi yapmayı düşünmeyenlerin yapması imkânsızdır.

   ERSANLI kalabalığa konuşuyordu: “Biz psikolojik danışmanlar, bireyin kişisel gelişimi ve ruh sağlığı alanında hizmet sunmak üzere 4 yıl süreyle eğitim aldık. Eğitimimiz kapsamında psikolojik danışma becerileri, psikolojik danışma kuramları, psikolojik danışma müdahaleleri, bireyi tanıma ve değerlendirme gibi konularda süpervizyon hizmeti altında uygulama ve staj deneyimi geçirerek yetişmekteyiz. Dört yıl süren yoğun bir eğitim sonunda psikolojik danışman olarak mezun olup okullarda “Rehber Öğretmen” kadrolarında görev yapmaktayız.”

   Kısa süreli kurslarla Rehber Öğretmen yetiştirmenin dünyada örneği olmadığı, bilimselliğe, evrensel hukuka ve hak hukuk ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı. 18. Millî Eğitim Şurası'nda psikolojik danışma ve rehberlik mesleğinin ciddi bir eğitim gerektirdiği, son bir yılı uygulama olmak üzere 5 yıla çıkarılması gerektiği vurgulanmıştır. Farklı alanlardan rehber öğretmen ataması hem bu hizmetten yararlanan öğrencileri olumsuz etkilemekte hem de öğrencilerin psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerine zarar verebilecek bir uygulamanın önünü açmaktadır. Bu uygulama, geniş anlamda toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyecektir.

   Veteriner hekim nasıl doktor olamıyorsa rehber öğretmen donanımından ve eğitiminden geçmeyen birisinin de rehber öğretmen olmaması gerekir.

   “Haziran 2011 atamasında alan dışı mezunlarla bu kadroların doldurulması, bu atamadan yaklaşık bir ay sonra mezun olacak olan 2000 rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı mezunun işini elinden almak demektir. Ayrıca bu 1300 civarındaki kadro, alanında yetişmiş uzman personel yerine hiçbir mesleki yeterliliği olmayan kişilerle doldurulacağından hem devlet kadroları israf edilmiş olacak hem de bu kişilerin hizmet sunduğu kitle mağdur edilmiş olacaktır.” dendi.

   Toplantıdan yansıyan son istek de şu oldu: “MEB Rehber Öğretmenlik kadrolarına alan dışı atamalar yapmaya yönelik bu yanlış uygulama girişiminden mutlaka vazgeçmelidir. Sayın Bakanımızın bu sesi dikkate almasını diliyor, yanlış ve tehlikeli olan bu uygulamadan vazgeçeceğini umuyoruz.” (Prof. Dr. Kurtman ERSANLI, Türk PDR Der Samsun Şube Bşk.)

   Ben de SAYDER Başkan Yardımcısı olarak kendilerine destek verdim. Umudumuz işlerin ehline verilmesi, gelecek nesillerin donanımlı ve sağlıklı yetiştirilmesidir. Kalın sağlıcakla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR