Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

ETİK Mİ DEĞİLMİŞ?!!

GÜZEL SÖZ

ÇAY KAŞIĞI Gibi Ortalığı Karıştıran İnsanların, UNUTTUKLARI BİR ŞEY VAR, ORTAM DURULDUĞU ZAMAN BİR KENARA KONULURLAR...!

ETİK Mİ DEĞİLMİŞ?!!

"Komşu böbreği verdi, devlet izin vermedi" işte haberin başlığı bu.
Okumaya devam ediyoruz "Samsun'un Canik İlçesi'nde 10 yıldan bu yana şeker hastalığı ile mücadele eden 4 çocuk annesi Saliha Karatosun, geçen yıl böbrek yetmezliği teşhisi ile tedavi görmeye başladı. 8 aydır diyalize giren Karatosun'un 2 böbreği de iflas etti. Doktorlar nakil yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine çocukları, eşi ve yakın akrabalarından doku örnekleri alındı. Ancak, hiçbirinin dokusu uyum sağlamadı. Annesini böbrek yetmezliğinden kaybeden komşusu Şeref Yeşilbaş, 'Siz de benim bir annemsiniz. Uyum sağlarsa ben size böbreğimi veririm' dedi. Yapılan tetkiklerde Yeşilbaş'ın dokusu uyum sağladı. Ancak, bu kez de bakanlık bu nakile onay vermedi."

Nakil için Karatosun ailesinin Antalya'da gittikleri özel hastane durumunu Ankara'ya bildirerek, "Olur raporu" istedi. Fakat buradaki etik kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yaklaşık 2 ay önce bakanlığın yönergesi gerekçe gösterilerek olumsuz yanıt verildi. Saliha Karatosun, 'Akrabalık bağım olmadığı için bakanlık bu nakile izin vermedi. Nakil yapılmazsa öleceğim. Hiçbir aile ferdimin böbeği uyum sağlamadı. Bakanlığın talimatı doğrultusunda komşumun vermek istediği böbreği alamıyorum. Böbrek sırası bekleyeceğim. Tabii bu sıra bana gelinceye kadar ölmezsem. Bakanlıktan bu konuda yardım bekliyorum' demiş. Eşi Reşit Karatosun ise, kimseden parayla organ almadıklarını, kimseyi de bunun için zorlamadıklarını anlatırken, "Annesi böbrek yetmezliğinden öldüğü için ve Şeref bize de çok yakın bir aile dostu olması sebebiyle böbreğini vermek istedi. Bakanlık akrabalık bağı olmadığı için izin vermiyor. Eşim şimdi göz göre göre ölecek. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuşmuş.

Şimdi buyrun bakalım. Türkiye'de, yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak, bu hastaların yılda sadece 600'ü bu olanağa kavuşuyor.
Ülkemizde, 211'i Sağlık Bakanlığı'na bağlı toplam 480 diyaliz merkezinde, kronik böbrek hastalarına diyaliz hizmeti veriliyor.
Ancak diyaliz hizmetleri, böbrek hastaları için geçici bir tedavi şekli iken, bu hastalar için nihai iyileşme, böbrek nakliyle sağlanabiliyor. Türkiye'de yeterli sayıda Organ Nakli Merkezi ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamadı. Organ bağışı, tedavileri süren hastalar için yaşam umududur. Türkiye'de, 12 kalp, 17 karaciğer, 21 kemik iliği, 25 böbrek nakli merkezi ile 11 göz bankası faaliyet gösteriyor. Organ ve doku nakli hizmetlerinde yaşanan en önemli sorun, organ ve doku bağışı. Ülkemizde, organ nakli bekleyen vatandaşların 6 bin 501'i böbrek, 3 bin 635'i kornea, 351'i karaciğer, 191'i kalp, 64'ü kalp kapağı, 65'i pankreas, 277'si kemik iliği hastası. ölüden organ nakli yapıyoruz da kendi rızası ile organ bağışlayanın organını bağışlama arzusu neden etik olmuyor anlamak zor değil mi sizce de?

TOKİ NE ALEMDE!

CHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, TOKİ'nin 2012 yatırımlarıyla ilgili yanıltması istemiyle TBMM'e soru önergesi göndermiş. Gazeteler böyle yazıyor. Yani yerel gazeteler. Haberde "CHP Milletvekili Koç, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin 2012 planını maddeler halinde bir bir Bakan Bayraktar'a sordu ve detay istedi. Bunun yanı sıra ise Samsun ile ilişkili sorulara yer verdi. Koç, Samsun'un deprem riski olan iller arasında olup olmadığını irdeledi ve eğitim ve spor alanında herhangi bir yatırım planlanıp planlanmadığını sordu.
Koç önergesinde ilk olarak, AK Parti İktidarı döneminde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin kaç konut inşaatı bitirdiğini, bunların ne kadarını satıldığı ve ne kadarının boş durumda olduğunu, yapılan konutların il bazlarında nerelerde olduğunu, konut inşaatları için ne kadar para harcandığını, yapılan satışlardan ne kadar kar elde edildiğini, 2012'de TOKİ'nin nerelere konut yapmayı planladığını, bu konutların arasında hangilerinin kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacağını ve bu inşaatların hangilerinin ülkede kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacağını sordu." deniyor.

CHP Milletvekili Koç, sorularına şöyle devam etmiş "Samsun deprem riski olan iller arasında yer almakta mıdır? Böyle bir risk varsa Samsun'da yıkılması planlanan bölge var mıdır? TOKİ 2012 ve önümüzdeki yıllarda Samsun için herhangi bir proje planlamış mıdır? TOKİ konut dışında yurt ve okul hastane yapmış mıdır? Yapmışsa hangileridir? Önümüzdeki yıllarda yapımı planlanan yurt ve hastaneler nerelere yapılacaktır. 4+4+4 eğitim sistemi çerçevesinde okul yapımı planlanıyor mu? Planlanıyorsa nerelere yapılacaktır? TOKİ, önümüzdeki yıllarda futbol stadı yapmayı planlamakta mıdır? Böyle bir plan hangi iller için vardır? Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nda yenilenecek olan statlar arasında mıdır?"

YANILGI
 
Bektaşi babası bulunduğu bir mecliste bir kişiyi övmeye başlar.
Aralarından biri der ki: "- Baba efendi siz onu o kadar övüyorsunuz ama o sizin aleyhinizde söylenmedik  şey bırakmıyor."
Baba cevaplar: "-İhtimal ki her ikimizde yanılıyoruz."

UĞUR KÜÇÜK HABERİ BÜYÜK

Gazeteci Uğur Küçük. Haber gazetesindeyken birlikte çalıştığımız gencecik, pırıl pırıl, tıfıl (1) bir muhabirdi. Acar ve cevval.. Sonra..ağabeyi Adil Küçük'ün izini sürdü, İstanbul'a kapağı attı. Türkiye Gazetesi Ekonomi servisinde çalışıyor. Az önce gazetelerde haberini gördüm.MÜSİAD tarafından bu yıl 12.cisi gerçekleştirilen Ekonomi Basını Başarı Ödülüne layık görülmüş.Sevgili Uğur 730 doların altında isyan ateşi yanıyor! başlıklı habere Tülay Dur arkadaşı ile birlikte imza atmış. Ben bu ödülün Sevgili Uğur'da alışkanlık yapacağına inanıyorum. Uğurcuğum başarılarının devamını diliyor, gözlerinden öpüyorum. İyi ki Samsun'dan kendini kurtarmışsın diyorum

ŞEHİDİMİZ VE HABERCİLİK

Konya'da önceki gün eğitim uçuşu sırasında düşen uçağın pilotu şehit Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer'in cenazesi, Konya'da düzenlenen törenin ardından memleketi Samsun'a gönderildi.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları 134'üncü filoya ait tek kişilik NF-5 tipi uçağının Konya'da eğitim uçuşu sırasında düşmesi sonucu şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer'in (31),cenazesi Durakbaşı Köyü Alagir Camisinde kılınan cenaze namazının ardından Alagir Mezarlığına defnedildi.

Ben önceki gün şehit haberini ilk kez Samsunanaliz.com haber sitesinde gördüm. Sonra dakikakalarca diğer haber sitelerini taradım ama birinde habere rastlamadım. Demek ki neymiş, habercilikte ilk kural hızlı ve doğru habercilikmiş. samsunanaliz.com dakika 1 gol bir derler ya futbolda öyle yaptı işte. Daha 9 Mart'ta yayına girdi. Şimdi takvimlerinize bakın daha Mart'ın kaçını gösteriyor. Biz falanca yaşımızdayız. Biz ilkiz öndeyiz diyenlere duyurulur. Bu iş gazetecilik işidir. Piyasa kötü diyenlerin işi değil! Başarılar alışkanlık yapsın arkadaşlar

Ruhun şad olsun şehidimiz Ümit Özer. Size de Allah sabır ve dayanma gücü versin Setenay bacım.

MEYDAN GÜMBÜR GÜMBÜRDENİR!

Atakum Meydan Muharebesi iyice kızıştı. AK Parti İl Başkanı önceki gün Çalar Saat olduğunu açıklayınca Metin Burma durur mu? O da jet hızıyla "Benim performansın hep yüksekti. Ona da bu anlamda çok teşekkür ediyorum" demiş. Vee. "Sadece yeni fark etmiş" sözlerini eklemiş. Burma "şimdi Kavga Yok, Uzlaşma Var" ifadelerine yer vermiş. Bu gidiş Atakum Meydan Muharebesi'nin daha çok süreceğinin önemli bir göstergesi. Yani dostlar, meydan gümbür gümbürdenmeye devam ediyor. Kim mi kazanacak dersiniz? Çok yakında, az sonra falan dememizi beklemeyin meydan kazanacak, meydan!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR