Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Çocuk Hakları Günüydü

Dün Dünya Çocuk Hakları günüydü. Değerli Cem Şahan'dan açıklama geldi. "Gün  geçmiyor ki  Samsun'da  çocuklara  yönelik  tecavüz, istismar, ihmal  haberleri  yerel ve  ulusal  basında  yer  almasın. Daha  geçtiğimiz   yaşanan  çocuklara, çocuklarımıza  yönelik  ahlak  ve  insanlık dışı  istismar  olayları  hafızalarımızdadır. Samsun  Valiliğinin  yayınladığı SAMSUN İLİ SUÇ HARİTASI VE ANALİZİ 2011  RAPORU'na  göre : 2010  yılında. 53  cinsel  saldırı 81  çocukların  cinsel  istisimarı, 91  reşit  olmayan  cinsel  ilişki, 120  cinsel  taciz 400  aile  içi  kötü  muamale  rapor  edilmiştir.Biz  bilimsel  olarak biliyoruz. Tek  bir olgunun  bile,  insana  ait  manevi birikimler  içerdiğini. Ve  biz  bilimsel  olarak  biliyoruz ki,  çocuk  ihmal  ve  istismar  olguları  Türkiye  gibi  ülkelerde  ancak  onda  biri  oranında  adli  makamlarla  paylaşılmaktadır. Malesef  bu  kentte,  toplumsal  yaşam  sosyal  açıdan  zaman  zaman  cinnet noktasına  gelmiştir. Şiddet, uyuşturucu, yüksek  suç  oranları, yüksek  intihar, depresyon  sayıları, cinayet  sayılarının  artması  karşısında  herhangi  bir  politika  oluşturulamaktadır." diyordu. Ve tabi çözüm önerileri de sunuyordu Sevgili Cem, her zaman olduğu gibi :"1-Samsun  Çocuk  İhmal  Ve  İstismarı Acil  eylem  Planı oluşturmalıdır. 2-Samsun  kamu yönetimi  ''Piyasa''  zihniyetini  değil,  çocukları  toplumun  ilgi  odağı  haline  getiren  projeleri  öncelemelidir. 3-Bu  konuda  Samsun'da  sosyal  hizmet  servisleri  oluşturulmalıdır.  4-Çocuk  İstismar  ve  ihmali  konusunda  Milli  Eğitim  Müdürlüğü  tarafından  tüm  eğitimcilere  bilimsel  eğitim  programı  verilmelidir. 5-Samsun'da  sayısı  çok  az  olan  Çocuk  Psikiyatri  Uzmanı  yetersizliği  hızla  giderilmelidir. 6-1.basamak  sağlık  hizmeti  veren  sağlık  personeli  eğitimden  geçirilmelidir. 7-Anne-Baba  olma  eğitimleri  yaygınlaştırılmalıdır. 8-Evlilik  ve  eş  danışmanlığı  hizmetleri  oluşturulmalıdır.  9-Çocuk  İhmal  ve  istismarı  konusunda  acil  telefon  hattı  ve  krize  müdahale  birimi  oluşturulmalıdır. 10-Çocukların  korunmasında  yerel  olarak  sorumlu  olan  sosyal  hizmet  kuruluşları  kamu oyununda  baskısı  ve  ilgisiyle  bilimsel  tedbirler  almaya  zorlanmalıdır. 15-Samsun'da  çocuk  sağlığı  hizmetlerinin  örgütlenmesinde  kamusal  yetersizlik giderilmelidir.  Yıllık  5000'den  fazla  çocuğa  acil  hizmet  veren  Çarşamba, Bafra, Vezirköprü  Devlet  hastanelerine  Çocuk  acil  Servisleri  açılmalıdır.  Samsun'da  çocuklara  yönelik  acil  psikiyatrik  destek  birimleri  yoktur."

N.Ç'LER EKRANI DOLDURDU

Ne yapsak, ne etsek, kadına şiddetin çılgınca artışına engel olamıyoruz.
Geçen hafta yine, emniyet güçlerinin korumaya almakta geç kaldığı kadınların sokak ortasında öldürüldüğüne tanık olduk. Tüm bunlar yaşanırken bir yandan da tecavüz mağduru N.Ç.'ye reva görülen sözde 'adalet' insanın iyice kanını donduruyor. Ne yazık ki tersine tecelli eden sözde adalet; kadın dövmeyi, bıçaklamayı, kurşunlamayı 'erkeklik' sanan gafilleri cesaretlendiriyor.
Ancak kadına şiddeti gündeme taşıyayım derken, bu olayı bilerek ya da bilmeyerek 'sıradanlaştıran' televizyon dizilerinin de bu artıştan sorumlu olduklarını düşünüyorum.
Ekranlar itilen, kakılan, sürekli dayak yiyip aşağılanan, tecavüze ya da tacize uğrayan kadından geçilmiyor.
Fatmagül'den İffet'e, Feriha'dan Bahar'a kadar ekranda mutlu mesut yaşayan kadın görmek neredeyse imkansız hale geldi. Dizi setlerinde makyözler; morarmış göz, patlamış dudak, kanayan burun boyamaktan yorgun düştü.
Evet, hiçbir suç gizli kalmamalı. Kadına şiddet afişe edilmeli. Ama durum giderek bu toplumsal yaradan, sülük gibi reyting emmeye gelip dayandı.
Kadına şiddet, gazete sayfalarında ve televizyon haberlerinde 'gerçeklik' olarak karşımıza çıktığında, bunu bir yere kadar doğru algılayabiliyoruz. Ama neredeyse her dizide ayrıntılı, teatral ve 'olmazsa olmaz bir ilişki biçimi' gibi gösterdiğiniz zaman, şiddet 'normalleşiyor', yıkıcı etkisi daha da artıyor. Yani kadına şiddeti dizi yoluyla teşhir etmek, aslında çözüme değil, soruna katkı sağlıyor.
Yüksel Aytuğ

Günün Fotoğrafı

GÜZEL SÖZ

İnsanın Kendisinden Yüz Çevirmeye, Dünyada Olup Bitenleri Görmemezlikten Gelmeye Hakkı Yoktur."
Fyodor Dosteyevski

SEFERLERİ İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Başbakanlık Toplu Konutlarına ulaşımı sağlayan otobüsleri seferden kaldırmış.Gerekçe hafif raylı sistemin zarar etmesiymiş. Başbakanlık (Pelitköy) Toplu konutları ile çevresinde bulunan yerleşim yerlerinin ulaşımını sağlayan 19 hat numaralı otobüsler Başbakanlık Toplu Konutları başta olmak üzere Eras Sitesi, Gülşehir Sitesi ve Büyük Oyumca mahallesi'nde oturan 7 binden fazla yurttaşın yararlandığı bu seferlerin iptal edilmesi doğal olarak büyük sıkıntı yaratıyor. Vatandaş da haklı olarak bu yaratılan sıkıntının kime zevk verdiğini merak ediyor. Belediyeler hayatı zorlaştırmak için mi görev yaparlar? Büyük şehrimizin başkanı binlerce kişinin tepkisine kulak veririr mi dersiniz?

TEMEL İLE FADİME

İSTANBUL'a yeni göçen Temel, karısı Fadime'yi de almış, sinemaya gitmiş...
Kuyrukta beklerken insanlar;
“-Romeo ve Juliet'e 2 bilet...”
“-Kerem ile Aslı'ya 2 bilet...” deyince, Temel de parayı uzatmış;
“-Temel ile Fadime'ye 2 bilet...”

Nostalji

BİLİN KİTAP KAZANIN-ÇAĞDAŞ KİTAP PAZARLAMA

Dün bir soru sormuştuk. "Bir erkek çocuğun erkek kardeşleri sayısınca kız kardeşi vardır. Çocuğun kız kardeşlerinin sayısı, kız kardeşlerinin erkek kardeşlerinin sayısının yarısı kadardır. Bu ailede kaç kız, kaç erkek çocuk vardır?" diye. Herkese Kafa Lazım adlı kitaptan alınan bu sorunun cevabı 4 erkek 3 kız idi. Doğru cevabı verenler o kadar çok oldu ki, isim isim yazamıyoruz. Gelip Kitaplarını bizden alabilirler. Ulugazi Mahallesi İstiklal Caddesi Muharrem Kefeli Apartmanı B Blok Kat.5'teyiz. Yani Öğretmenevi'nin karşısı oluyor

Şu kadarını söyleyelim; çam sakızı çoban armağanı olacak kitabımız. Ve çocuklar çok beğenecek. Bunun için bugünkü sorumuz: Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önde Mustafa Kemal Atatürk'ün annesinin adını bilin kitap armağanımızı kazanın ÇAĞDAŞ KİTAP PAZARLAMA Osman Ölçer katkılarıyla yapacağımız kitap armağanımız için bekliyoruz. Adresimiz: [email protected]. [email protected].. Haydi çocuklar bekliyoruz. Kitaplar size gelsin.

Tansu Tekin'in Objektifi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR