Büyükşehir Yolları Taştan..

Siz bu yazıyı okurken CHP samsun Kongresini gerçekleştirmiş olacak.. Benim tahminim İhsan Kalkavan"ın CHP samsun İl Başkanlığı"na oturacağı yönünde.. Çünkü Haluk Koç Samsun"da kaybederse  Genel Başkanlık yarışında çok ciddi yara almış olur.. Bu yüzden seçime çok ağır bir isimle ile girerek işi şansa bırakmak istemedi.. Gazete haberlerini bakınız, İhsan Kalkavan"ı Haluk Koç"un arkadaşı olarak takdim ediyorlar..
İhsan Kalkavan Samsun"un tanıdığı bir isim.. Deniz Baykal ile arasındaki soğuk rüzgarlar sebebiyle 2002 Genel Seçimlerinde listeye seçilemeyeceği sıradan girdiği için kazanamadı.. 2007 seçimlerinde ise küskünleri oynadığını söyleyenler oldu.. Ancak   önemli bir görüş ise Büyükşehir"e aday olacağı için milletvekilliği seçimlerine girmediği yönünde idi.. Bu bana da makul geliyor..
Şimdi, Kalkavan İl Başkanlığını alarak Büyükşehir yolunda elini güçlendirmiş bir şekilde seçimlere, arkasında güçlü bir teşkilat ve (olursa) kendisine tam destek bir genel başkan ile girecek..  Bu hesap tutarsa önümüzdeki seçimlerde Büyükşehir"de Yusuf Ziya Başkan"ın karşısında güçlü bir rakip göreceğiz demektir.
Ak Parti"nin Genel Seçimlerde olduğu gibi Yerel Seçimlere de eksik performans ile gireceğini düşünüyorum.. Çünkü, Parti"nin çok dağınık, çok agresif ve çok başlı görünümü seçim sathı mahalline toparlanacağı yönünde hiçbir emare yok..
Geçtiğimiz ayda basında yer alan ve MHP İl Başkanı"nın “ kriterlerimize uyarsa olabilir” şeklinde verdiği cevaptan yola çıkarak Yusuf Ziya Yılmaz"ın başka bir partiden aday olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak devam edelim..
İhsan Kalkavan, Büyükşehir"i doldurabilecek ve zorlayabilecek bir isim.. MHP adı geçen transfer ile sıkı bir atak yaparsa seçimin üç parti arasında kıyasıya geçeceğini öngörmek zor bir tahmin olmaz..  Ak Parti, Genel Merkez desteği ve Tayip Erdoğan rüzgarı ile hangi isimle girerse girsin (yine) seçimlerin en önde aktörü konumunda olacaktır.. Şu var ki Samsun"da Ak Parti Büyükşehir için isim bulmakta geçtiğimiz dönemde olduğu gibi bu sefer pek fazla zorlanmayacaktır.. Hatta isimler arasından aday belirlemekte zorlanacaktır.. Neden diyeceksiniz, şöyle ki; eğer İlkadım ile Gazi Belediyeleri birleşerek bir ilçe olacaksa bu belediyelerin başkanlarından birisini Büyükşehir aday heveslisi olarak göreceğimiz kuvvetle muhtemel.. Buna diğer alt kademe belediyelerden taliplileri de eklersek durum kaosa doğru yelken açıyor olacaktır..  Büyükşehir rüyaları gören hali hazır vekillerimizi de ekleyelim mi bu kaosa..
Peki, Ak Parti içinde, yerel seçimleri yönlendirmeye yönelik kaç farklı klik etkin durumda siyaset yapıyor dersiniz? Bunun cevabını ararken, hem parti içinde, hem yerel yönetimlerde ve hem de milletvekilleri arasındaki güçler ayrılığına dikkatinizi çekmek isterim.. Bunlara bir de  seçimi kaybetmiş olanların "geldim işte buradayım, ben bu işte ustayım" şeklinde  çıkışlarını da ekleyelim mi, evet, pek tabi ki..
Bunlara bir de mevcut sıkıntı ve problemler yetmiyormuş gibi diğer partilerde siyaset yapıp da bu seçimlerde Ak Parti"de boy göstermeye yeltenecek (bir örnek; Suna Vidinli, üstelik başörtüsü savunucusu olarak girizgah yapıyor ) olanları da ekleyelim mi, evet, pek tabi ki..
 
“Siyasette bir saatin çok uzun, bir günün ise çok kısa” olduğunu söyleyen ünlü Türk büyüğüne katılmamak elde değil.. Yukarıda çizmeye çalıştığım çok ihtimalli haritanın kırımızı çizgileri an be an değişim gösterebilir..
Ak Parti"nin bir türlü kent soylu hale  getiremediği tarz-ı siyaseti ile, CHP"nin kent soylu tarz-ı siyaseti bırakarak taşra- kasaba esnaf rekabet dalaşına indirdiği koskoca geleneğinin düştüğü durumu, MHP"nin "rajon" kesme "jargonundan" kent soylu tarz-ı siyasete doğru yakaladığı ivme ile değerlendirmeye çalışalım..
Şimdiye kadar "yaşasın illegalite" naraları ile sandalyelerin havada uçuştuğu MHP kongrelerinin atsan atılmaz satsan satılmaz mirasını CHP devralmış, Ak Parti ise işi daha da ileri ve organize hale getirerek mahalle aralarına kadar taşımış durumda..
Bütün bu olup bitenleri özetleyecek bir soru ile bitirelim mi, neyi paylaşamıyorlar? Paylaşamadıkları bir şey yoksa ihtiras var; hepsi birer kifayetsiz muhteris..

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Yazgan Arşivi
SON YAZILAR