Suna Taşdemir Dündar

Suna Taşdemir Dündar

BEN UTANIYORUM YA SİZ?

 Pippa Bacca namı diğer 'Barış Gelini' Türkiye'de kaybolduğunda siz de benim gibi 'Eyvah, kim bilir kim tecavüz edip öldürmüştür' diye endişelendiniz mi? Üzerine gelinlik giyip insanları sevgiye ve barışa davet etmek isteyen bir kadının bizim ülkemizde 'aranan kadın' olarak algılanması beni hiç şaşırtmadı, ya sizi?
 Antalya' nın Alanya İlçesi'nde tecavüze uğradığı iddiasıyla jandarmaya başvuran Finli turist 47 yaşındaki Minna Eeva Kaarina Lehtovirta , olaydan bir gün sonra kaldığı evde ilaç içerek intihar etti. 'Sen hem kalk, tek başına tatil yapmaya bu ülkeye gel, hem erkeklerle tanışınca onlara arkadaşça davran, istediğini aldığı yetmezmiş gibi  üstüne bunu sindiremeyip intihar et. Ne kadar da çelişkili şu yabancı kadınlar değil mi?' diye düşünen erkek sayısı ülkemizde iki elin parmak sayısını geçmez deseler buna kim inanır?
ABD'li turist Sierra Sarai'nin kaybolduğunu duyduğumda Pippa da olduğu gibi içimi bir sıkıntı kapladı ve bununla beraber bir utanç.  Yine bir kadının, yalnız başına kocasını ve çocuklarını bırakıp İstanbul'a fotoğraf çekmeye geliyor oluşunu 'aranan kadına' bağlayan kendini kadının aramak için taa buralara kadar geldiği adam zanneden kim bilir hangi psikopata rastladı acaba diye karabasan gibi bir endişe geldi, oturdu yüreğime. Pazar günü aldık acı haberi. Hunharca öldürülmüş, cinayetin nedeni henüz belli değildi bu yazı yazılırken. Tecavüz var mı, bıçak mı, şiş mi, sadece kafasına aldığı darbe mi ölüm nedeni her gazete kendi düşüncesini yazmış sanki ama sonuç itibarı ile bir şeyi değiştirmiyor.  Bir kadın benim ülkemin vatandaşı olmasa da ülkemdeki kadına karşı şiddetten nasibini alıyor işte. Bunun için kadın olması yetiyor, çok şükür ki milliyetçilik ve ulusalcılık rüzgarlarının fırtınalar koparttığı bu güzel ve yalnız ülkemde kadına şiddet milliyetçilik filan tanımıyor, orada Türkü de Kürdü de Amerikalısı, İtalyanı  da eşitleniyor.
Kadına karşı oluşan şiddetin tavan yaptığı son yıllarda, her gün dövülen, dayak yiyen ve hatta öldürülen kadın haberi olmadan gün geçmezken, kadınlar ve bu konuda kadınları destekleyen erkekler var güçleriyle kadına karşı uygulanan şiddet için verilen cezaların arttırılması için uğraşıp çabalarken 01.02.2013 günü itibarı ile  Abdullah Gül tarafından imzalanarak bir yasa uygulanmaya kondu. Denetimli serbestlik yasası gereği kasten işlenmiş suçlarda üç, taksirle işlenmiş suçlarda ise beş yılın altında ceza almış hükümlüler tahliye edilecek. Yasa uygulamaya konuldu, tahliyeler başladı bile.
Keşke bu yasaya 'kadına karşı şiddet uygulayanlar hariç' diye bir istisna koysalardı. Keşke, yönetim kademesinde özellikle başbakana yakın onu etkileyecek birileri bu konuda başbakanı uyarsaydı (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma şahin çok uğraşıyor ama başbakanı ailelere dört çocuk yapın demek,  daha çok ilgilendiriyor sanki, henüz kadına şiddetin başbakanı etkilediğine dair bir emare görmüş değiliz) kim bilir belki Hakan Fidan için çıkartılan yasa gibi jet hızıyla bir yasa geçiverirdi ve bu şiddet bıçakla kesilmiş gibi kesilirdi.
Evet tahliyeler başladı. Bakalım kaç kadın bin bir güçlükle içeri tıkmayı başardıkları, kocaları ya da sevgilileri tarafından öldürülecek, kaç çocuk annesiz kalacak, kaç ana ve baba biricik kızlarının ardından ağıtlar yakarken kim bilir kaç psikopat 'nasıl olsa cezası yok' deyip kadına abasının altından sopasını gösterecek. Ve kim bilir daha kaç aydın, kültürlü, kendini geliştirmek için uğraşıp didinen yabancı kadınlar ülkemdeki azgın psikopatlar tarafından tecavüze uğrayacak. Ben çok utanıyorum, böyle insanlarla aynı havayı koklayıp aynı ülkede yaşadığım için, ya siz?

 

 

'Kadın Cinayetlerini Durduracağız' pl

Giuseppina Pasqualino di Marineo (9 Aralık 1974, Milano - 31 Mart 2008, Kocaeli) ya da daha çok bilinen adıyla Pippa Bacca, İtalyan sanatçı ve aktivist.
Pippa Bacca, sanatçı arkadaşı Silvia Moro ile beraber "Barış Gelini" adıyla, dünya barışı için düzenledikleri ve 8 Mart 2008'de Milano'dan başlayıp Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin güzergahından Tel-Aviv'de noktalanması planlanan bir yolculuk sırasında, Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı Köyü yakınlarında Ballıkayalar mevkiinde tecavüze uğramış ve boğularak öldürülmüştür.
 Sierra Sarai ölü bulundu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Suna Taşdemir Dündar Arşivi
SON YAZILAR