Belediyecilik ve muhalefet

İlkadım ilçesi , Orta Karadeniz Bölgesinin sağlık, turizm ve alış veriş merkezidir. Ayrıca Samsun  Büyükşehir hudutları içinde oturan halkın eğitim merkezidir. Özellikli liselerin ( Anadolu, meslek, güzel sanatlar, sosyal bilimler liseleri ) %80"i İlkadım ilçesindedir. Bu okullardaki öğrenci ve öğretmenlerin büyük bir kısmı İlkadım dışındaki ilçelerde ikamet etmekte olup, okulların açık olduğu günlerde sabahtan okula gelip, paydos saatinde ayrılmaktadırlar. Kamu kuruluşlarının çoğunluğu da İlkadım ilçesindedir. Dolayısı ile burada çalışanlar ile bu yerlerden hizmet alanlar İlkadımın gündüz saatlerindeki nüfusunu artırmaktadır.

2008 nüfus sayımına göre 310 bin nüfusa sahip olan İlkadım,  gündüz 500 binin üzerinde insan yoğunluğuna sahiptir. Büyükşehirin nüfusu ise 520 bin civarındadır. Görüldüğü gibi, İlkadım belediyesi Büyükşehirin nüfusuna yakın bir insan kitlesine hizmet vermektedir. Buna karşılık Devletten aldığı pay ise sayımdaki nüfusa göre olmaktadır.

İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş , borç batağı içersinde hizmet araçları hacizli olarak teslim almış olduğu belediyeyi bu durumdan büyük oranda kurtarmıştır. Ayrıca, 40 adet hizmet aracı almıştır. Bir yandan vatandaşa hizmet ederken, diğer yandan da devraldığı borçları ödemeyi bir plana bağlamıştır.

Seçim sathı mahalinde  uçuk vaatlerde bulunmamasına rağmen vatandaş N. Demirtaş"ı tercih etmiştir. En yakın iki rakibi daha önce Gazi Belediyesi Başkanlığı yapmış kişilerdi. İlkadımlılar MHP adayı N. Demirtaş"a güvenmişler ki, tercihlerini ondan yana kullanmışlardır. Sayın Demirtaş göreve geldiği günden itibaren, İlkadımlılara ve İlkadımdan hizmet alanlara layık olma gayreti içersinde olmuştur.

Samsun"un kalbi sayılan İlkadım Belediyesini elinden kaçıran AKP"li yöneticiler,  Belediye çalışmalarını azımsamaktadırlar.  AKP"li yöneticilerin dışındaki halk Belediye çalışmalarından memnun olduklarını çeşitli vesilelerle ortaya koymaktadır.

Tabii ki eleştiri de olacaktır. Yöneticiler de eleştirilerden payına düşeni alacak,  varsa yanlışları düzeltecek, noksanları tamamlama yoluna gidecektir. Yıllarca kamuda yöneticilik yapmış Sayın Belediye Başkanının da  eleştirileri dikkate alarak, çalışmalarında faydalanacağı muhakkaktır.

Belediyeler hizmet ederken ilgili kurumlarla bilgi alış verişinde olmalı, bir çok işte koordineli çalışmalıdırlar. Koordineli çalışacakları kurumların başında,  Büyükşehir Belediyesi, Telekom, Tedaş,  PTT ve benzeri kurumlar gelmektedir.  Bu kurumların hizmet , yetki ve görev alanları hukuki mevzuatta belirlenmiştir. Şehrin aydınlatılmasına yönelik hukuki mevzuat  “ Elektrik Piyasası Kanununun  geçici 17.maddesine” göre çıkarılan ve 10 Temmuz 2009  tarih, 27284 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan  “ Aydınlatma Yönetmeliği”dir. Bu yönetmeliğin 4. maddesi ile  cadde ve sokakların aydınlatılması Elektrik Dağıtım Şirketine verilmiştir. Dağıtım Şirketi aydınlatma işini; 12 metrelik direklerde sokağa dönük lambalarla yapmaktadır. Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce  belediyeler cadde ve sokakları diledikleri gibi aydınlatıyorlardı. Yönetmelik gereği aydınlatmayı Dağıtım Şirketi yaptığından  dolayı, önceden dikilen kısa direklerin sökülmesi zorunlu olmuştur. Sokak ve kaldırımları rahatlatabilmek için, İlkadım Belediyesi sökme  işini gerçekleştirmektedir.  Buna karşılık AKP İl Başkanı Sayın Adem Güney,  Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş"ı rencide edecek bir beyanda bulunmuştur. Beyanında “ oturduğun makam sıradan değildir” , devamında “ İlkadımın 5 yılı boşa gitmiştir. Sokaklar, caddeler pırıl- pırıl, ışıl- ışıl olsun. Bu husustan dolayı kendilerine tahakkuk edecek hiçbir enerji sarfiyatı bedeli olmayacak. Bunu hazine karşılıyor. Vb…” sözler sarf etmiştir.  Belli ki, sayın Güney bu yönetmelikten bihaberdir. Haberi olsaydı, bir cadde ve sokakta iki kurumun ayrı  ayrı aydınlatma yapmalarının mümkün olmadığını bilirdi. Ayrıca, bu Yönetmelik camiilerin aydınlatılması ve ısıtılmasında bile harcanan elektriğin parasının,  dernekleri veya Müftülük tarafından, Dağıtım Şirketine ödenmesini de öngörmektedir. Sayın Güney hangi beş yılın boşa gittiğini söylüyor? Anlaşılması zor. Geride kalan 5 yıl, 10 aylık zamanın AKP yönetimindeki ilk beş yılı mı? Öyleyse doğru olabilir belki. Ancak, o ifade de eski başkanlara hakaret olur. Onlar,  en az sayın Güney  kadar, oturmuş oldukları  makamların sıradan olmadığının bilincinde insanlardı. Sayın Demirtaş,  başkan olalı 10 ay oldu. Geride 50 aylık bir zamanı daha var. Sayın Demirtaş"la başlayan İlkadım Belediyesindeki yeni anlayış ve çalışmaların halkı memnun edeceğini düşünüyor, bunu bekliyor ve bu zor görevlerinde kendisine başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Akyüz Arşivi
SON YAZILAR