Künefe:Hatay Sofrası 3

Sıra dışı bir yazım olacak bu sevgili okurlarım. Bu buz gibi havalarda insanların içini biraz olsun ısıtalım dedim ve yolum şaş kaza Atakum"da bir mekana düştü. Mekanın adı HATAY SOFRASI 3"dü. Nedendir bilemiyorum oraya gelene kadar aklımda şehre inince bir mekana uğrayıp KÜNEFE yemek düşüncesi gezinip duruyordu. Hani derler ya gökte ararken yerde buldum diye benimkisi de öyle oldu. Atakum Belediyesi Düğün Salonundan Samsun Bafra İstikametinde Mimar Sinan Mahallesi Atatürk Bulvarında Carrefour yanındaki HATAY SOFRASI 3"ü gördüğümde körün istediği bir gözdü ama Allah verdi iki göz dedim ve mekandan içeriye girdim. Taze künefe peyniriniz var mı diye sordum hemen mekan sahibi künefe peynirimiz tazedir buyurun size ikram edelim dedi. Bir müddet bekledikten sonra künefe tatlım geldi. Künefe tatlısını yedikten sonra Samsun"da şimdiye kadar yediğim künefe tatlısı tatları geldi. İnanın bana sevgili okurlarım eğer bir gün canınız KÜNEFE tatlısı çekerse ki mutlaka yemek istersinizdir. O zaman hem diğer mekanlarda künefeyi tadın hem e geçtiğimiz günlerde benim yediğim ve tadı halen damağımda kalan KÜNEFE"den gidin tadın aradaki çok büyük farkı sizde ilk lokmada alacaksınız. Mekan sahibi olan Nadir Yılmaz .eşi Nesrin Yılmaz ile birlikte Hatay"dan gelerek Samsun"lulara Hatay"ın muhteşem yemek kültürleriyle hizmet etmek istediklerini ifade ettiler. Bunun için de kolları sıvadıklarını söylediler. HATAY SOFRASI 3"ün sahibi olan Nesrin-Nadir Yılmaz çifti, her yerin kendine has mutlaka yemek kültürleri vardır. Bizde kendi yöremizin yemeklerini HATAY Kırıkhan"da bulunan 2 mekanımızla sürdürürken bir  üçüncü mekanımızı da Samsun"da hem Samsunlulara hem de Samsun"da yaşayan hemşerilerimize tattırmak için geldik. Samsun"da gördüğümüz kadarıyla hep klasik kebap türleriyle hizmet veriliyor. Bizim hizmetlerimiz ise daha değişik alanlarda olacak. Özellikle HATAY"ın vazgeçilmezi KÜNEFE"yi Samsun"da tatmayan kalmayacak. Aradaki farkı mutlaka algılayacaklardır. Yöremize ait bir çok yemek çeşitlerimizle yaz gelmeden Samsun halkının emrine amade edeceğiz. Eşi ve kızı Beyza ile şimdilik küçük olan ilerleyen zamanlarda büyük bir alanda Samsunlulara hizmet verecek olan HATAY SOFRASI 3 lokantası sahibi ve ustası Nadir Yılmaz"dan yörelerine ait olan daha doğrusu Suriye"den ülkemize gelen KÜNEFE tatlısının püf noktalarını anlatmasını ve ayrıca bizde olmayıp yörelerinde olan yemek çeşitlerini anlatmalarını istedim. Bu arada minik kızları Beyza"nın da mekanda işlere yardımcı olduğunu gözlerimle gördüm. Nadir Yılmaz Künefe"nin püf noktasını bize şöyle anlattı:

“Künefenin peyniri Toroslarda yetişen keçinin  tuzlu peynirinden yapılır. Tuzlu peynirden tatlı olur mu diye soracak olursanız oluyor hem de çok lezzetli oluyor. O tuzlu peyniri biz 24 saat suda yatırıyoruz. 24 saat sonunda süzdükten sonra tuzu gidiyor ve çok güzel bir kıvama geliyor. Kıvama gelen peyniri rendeliyoruz. Rendelikten sonra çok ince yapılmış olan kadayıfı hazırlıyoruz. Künefe"de kullanılacak kadayıfı biz özellikle Hatay"dan istiyoruz.  Burada satılan kadayıflardan yapılan künefede bizim orada  yapılan künefenin tadını alamazsınız. Künefe"de EZE dediğimiz birde tepsiye yapışmamasını sağlayan ilacı vardır. EZE"yi künefe yapacağımız tepsiye yada tavanın her yerine yayıyoruz. Ondan sonra ince kıyılmış kadayıfı halsi tereyağıyla karıştırıp 1 cm kalınlığın da yaydıktan sonra preslemek için bastırıyoruz. Aynı işlemi tekrar yaptıktan sonra onu kısık ateşte sürekli çevirerek yanmadan pembeleşinceye kadar ateşte pişiriyoruz. Aynı anda şerbetini de kaynatıyoruz. İkisi de sıcak olacak şekilde  hazırlıyoruz. Mutlaka her iki malzememizde sıcak olmalı hem Künefemiz sıcak olacak hem de şerbetimiz sıcak olacak şekilde hazırlarız. Ateşten aldıktan sonra şerbetini ilave ediyoruz ve Antep fıstığını da ilave edip servis yapıyoruz. Künefe peynirimizi ben kendim bizzat Antakya"da Bekir Kaba isminde sırf bu işi yapan yurttaşımızdan alıp getirttiriyorum. Samsun"da künefe yerine kadayıf tatlısı satıyorlar bende tattım. Size birde Hatay"a has yemek çeşitlerimizi anlatmak istiyorum. İçli Köftemiz, Bumbar Dolması, Patlıcan kebabımız, Kağıt Kebabı, Hatay"ın Reyhanlı ilçesinin meşhur Tuzda Tavuk  ve Akdeniz salatalarımızla hafif ve doyurucu yemeklerimizle Samsun halkının hizmetinde olacağız dediler.   Bumbar ve Tuzda Tavuk Yemelerinin özellikle çok lezzetli olduğunu Samsun halkının bu lezzeti mutlaka tatmaları gerektiğini de altını çizerek vurguladı.    "Tavuğu kaya tuzu içerisine gömüyoruz. Kendi yağı ve buharı ile 1.5 saat fırında pişiyor. Piştikten sonra tokmakla kırdığımız tuz içerisinden tavuk tuzsuz olarak çıkıyor" diye konuştu.  Hatay sofrası 3"te bir şey daha var çok önemli hatta çok  çok önemli   Veteriner Hekim MEHMET (adaşım)  HATAY SOFRASI 3"te önlüğünü giymiş çok hijyen şartlarda saygılı tam bir beyefendi olarak müşterilere   binlerce yüz binlerce üniversite mezunu gibi  mesleği olan Veteriner Hekimliği değil başka ve önemli bir meslek Garsonluğu icra ediyor. Ağzının tadını bilenlere duyurulur arkadaş hem ekonomik hem temiz hijyen hem de lezzetli yemek  ortamı var bu mekanda. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR