AKP ve Anayasa değişikliği

Anayasa değişikliği, bir önceki yazımda da belirtmiş olduğum gibi, T.C. Anayasasında belirtildiği şekilde kanunla düzenlenir. Ancak, Anayasa değişikliği T.B.M.M. üye tam sayısının en az 1/3"ünün imzası ile teklif edilir. Kabulü ise diğer kanun tekliflerinden farklı olarak, nitelikli çoğunluğu gerektirir.

Kanun taslakları Hükümet tarafından yapılır ise adına “ Kanun Tasarısı” denir. Bir veya birden çok Milletvekili tarafından yapılırsa bu taslağa “ Kanun Teklifi” denilmektedir.

Anayasa değişiklikleri ile ilgili kanun taslağı teklif biçiminde olur. Yani, T.B.M.M"nin üye tam sayısının en az 1/3"ünün (184 Milletvekilinin)  imzası ile T.B.M.M"ne sunulur. Meclis İç Tüzüğü gereğince işleme alınır ve ilgili komisyona (Anayasa Komisyonu) sevk edilir. Anayasa Komisyonunda görüşülüp son şekli verilen değişiklik teklifi, T.B.M.M."nde T.C. Anayasasının 175. maddesinde belirtildiği şekilde görüşülüp oylandıktan sonra, yine aynı maddede belirtilen aşamalardan geçerek T.C. Anayasasının hükmü haline gelir.

Son günlerde T.B.M.M. içindeki ve dışındaki muhalefetin adına “AKP Anayasası” dedikleri ve Muhalefetin tabiriyle “ AKP"lileri kurtarma Anayasa Değişikliği Teklifi”, bilinen usullerin dışında bir yolla T.B.M.M."ne sunulmuştur. Muhalefetin iddia ettiği ve bu iddia sonucunda AKP"lilerin yeniden imzalayıp T.B.M.M."ne sunmasından da anlaşıldığı gibi, AKP Yönetimi Milletvekillerini hiçe sayarak bir uygulamayı gerçekleştirirken yakalanmıştır.

Anayasa değişikliği ile ilgili metnin altına birkaç yönetici ve Milletvekilinin imza atması yeterli bulunmuş, diğer imzalar önceden boş kağıda attırılmış olup, metnin arkasına eklenmiştir. Bu durum, Milletvekillerine ve onları T.B.M.M."ine gönderen halka hakarettir.

Peki, muhalefet, Milletvekillerine hakaret niteliğini taşıyan bu çirkin olayı nasıl yakalamıştır? Anayasa Değişiklik Tekliflerinde tarafsız olma durumunda bulunan T.B.M.M. Başkanı M.Ali Şahin"in de imzası bulunuyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere değişiklik teklifine eklenen imza listesi Sn. Şahin"in T.B.M.M. Başkanı olmasından önce, boş kağıda atılmış imzaların listesidir.

AKP Milletvekillerine soruyorum ;

Siz ne zaman adınıza layık olacaksınız?

Siz milletin vekili misiniz, yoksa Başbakan ve onun tayin ettiği grubun (yöneticilerin) kölesi misiniz?

İmzanızın değerini bilemeyecek derecede aciz iseniz, millete nasıl vekillik yapacaksınız? Bu sorular, aynı davranışları gösteren diğer partilerin milletvekilleri için de geçerlidir.

Siz ve uyuyan bazı vatandaşlarımız ne zaman uyanacaksınız? Bugün şehitlerin cenaze törenlerine MEDYAYI almayan zihniyetin, şehitler için tören yaptırmadığı zaman mı uyanacaksınız? Bu gidişe bakılırsa biraz zor görünüyor. Teröristlerin kahraman gibi karşılanmasına “ AÇILIM” diyen zihniyete ve şehit cenaze törenine MEDYAYI almayan yönetime köle gibi riayet eden vekilleri millet affetmeyecektir. Bu böyle biline.

Allah (CC) milletimizi her türlü kötü yöneticilerden ve vekillerden korusun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Akyüz Arşivi
SON YAZILAR