Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Gizli Elektrik Tüketimi..!

Aaa..!Demeyin.Evlerimizde, işyerlerimizde veya elektrikli aletlerin kullanıldığı her yerde mutlaka  gizli bir elektrik tüketimi vardır.

Bir istatiğe göre kapanmayan elektrikli aletlerin “Gizli Elektrik Tüketimi” dünya elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde ikisine denk düşüyormuş. Ve bu rakam baz alındığında sadece Avrupa kıtasındaki elektrikli aletlerin bir yıllık “Gizli Elektrik Tüketimi” altı nükleer santralı, bir yıl boyunca çalıştırabilecek kapasitede. Yanlış  okumadınız altı santralı.

Bu işi anlamak çok kolay. Test edelim. Kullandığımız tüm elektrikli aletlerin bir yıllık “Gizli Elektrik Tüketimi” altı nükleer santralı, bir yıl boyunca çalıştırabilecek kapasitede. Yanlış okumadınız altı santralı.

Bu işi anlamak çok kolay. Test edelim.Kullandığımız tüm elektrikli aletleri kapattıktan sonra elektrik sayacına bakalım, döndüğünü fark edeceksiniz. Önce nedenini yazıp anlatayım, sonra çözümünü.

Örneğim; Kullandığımız, özellikle her yerde kullandığımız bilgisayarı ele alalım.Bilgisayar işlem yaparken yaklaşık 140 Watt, işlem yapmazken 27 W, kapalıyken 5 W elektrik tüketir.Bilgisayarlar işlem yaparken ve kapattıktan sonrada enerji tüketmesinin nedeni, “stand by” durumunda olmasından kaynaklanıyor.Bilgisayarı her an hemen çalıştırmak için sürekli stand by durumunda bırakmak gerekebilir ama çoğu cihazda böyle olmayabilir.

Yıllar önce evlerimizde ve iş yerlerimizde bu kadar çok elektrikli alet yoktu. Tabiki o zamanlar gizli elektrik tüketimi diye de bir şey yoktu. Söz konusu bile edilmezdi.Ama birde bu günümüze bakalım. Elektrik ve elektronik dalında buluşlar ve yeniliklerin sonu gelmiyor ki. Teknoloji devamlı gelişiyor.

Bilgisayarlar, fax, telsiz telefon,radyo-çalar saatler, müzik setleri, televizyon, video, kahve makineleri vs.

Bu cihazların bir kısmını uzaktan kumanda ile yönetip, onunla açıp kapatıyoruz.Yani cihazlar sürekli “Satand by” durumunda kalıyor.Cihazlara uzaktan hükmetmek, kullanıcı açısından büyük bir kolaylık ama bununla birlikte elektrik tüketimini de fazlasıyla etkilemiştir.

Kapatıldıktan sonra da “Gizli Elektrik Tüketimini” sürdüren elektrikli alet sayısının önemli oranda artması, tüketimi de çok ciddi boyutlarda arttırmıştır.

“Gizli Elektrik Tüketimi”nin dedenlerini, çok kısada olsa, anlayabileceğiniz dilden yazayım. Elektrikli aletler kapatılmalarına rağmen, gizli elektrik tüketmelerinin nedeni, çalışma prensiplerinin röle"ye olan benzerliğidir. Elektronik devreler, düşük gerilimle -5 volt- çalışırlar. İşte cihazlarda bulunan transformatörler röle gibi görev yapar. Çalıştırma –kapatma anahtarları veya kumandaları bu prensiple çalıştığından, içlerindeki transformatörler röle gibi görev yapar ve kapatıldığında dahi transformatör gerilim altındadır. Tüketim azda olsa elektrik sayacı dönmeyi sürdürür.

Aslında bu aletlerin yapım şeklini değiştirmek kolay olmasına kolayda, kim değiştirecek? Hazır üretimde olan bir malzemeyi hangi üretici kalkıp da yeniden düzenleyip üretecek. Ulusal bir problem ve ulusal bir yasal zorunluluk olması lazım.

Gizli Elektrik Tüketimi yapan elektrikli cihazlardan bir kısmının tüketimini, Elektrokent Perpa Dergisinden aldığım rakamlarla size ulaştırayım.

Video; 1-30 Watt, TV:1-22 W, Uydu Anten receiver; 5-17 W, Kablolu TV; 3-23 W,  Kahve Makinesi; 1-1,5,Bilgisayar; 27 W

GİZLİ ELEKTRİK TÜKETİMİ"nin nedenini yazdık, çözüm ne? Çok kolay; ÇEK FİŞİNİ PRİZDEN.

Hayat fişinizin, yaşama takılı kalması dileğimle..!

Her şey gönlünüzce olsun..!

SEVGİLERİMLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR