BELEDİYE BAŞKANLARI VE NOEL KUTLAMALARI

Bugün iki konuya değinmek istiyorum... Bunlardan biri geçtiğimiz hafta sonu Ak partinin Kızılcahamam da yaptığı toplantı ile ilgili yazılıp, çizilenlerdir. İkinci konu ise yaklaşan yılbaşı neden ile yapılacak olan Noel kutlamaları olacaktır. 
 Yerel seçimlerden sonra üç yıla yakın bir zaman geçti. Belediye Başkanlarının performansı üç aşağı, beş yukarı ortada, teşkilatların durumu da aynı şekilde, herkes tarafından kimin ne olduğu da bilinmektedir. Sadece bilinmekle de kalmamakta bazı siyasetçilerin eşleri ile yaptıkları kavgalar sonucunda karakollarda tutulan tutanaklardan tutun da zamparalıklarının hesabı yapılmaktadır. Kızılcahamam’da yapılan toplantıda Belediye başkanları ile ilgili yazılıp çizilenlerin gerçeklik payı çok, hatta bana gelen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Büyükşehir Belediye Başkanına: “en çok şikayet senden geliyor” diye uyarmış. O da ilk iş olarak Belediyeye alınan yerel ve ulusal gazetelerin tamamını iptal etmiş ve gerekçe olarak da Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesini göstermiş ki bu doğru değil, çünkü Türkiye’nin her yerinde Belediyeler gazetelere sadece abone olmakla kalmıyorlar, bunun haricinde yaptırdıkları haberleri direk Basın İlan Kurumu üzerinden gönderip basına destek oluyorlar. Zaten bir gazetenin bugünkü maliyeti iki buçuk lira, satış fiyatı ise bir buçuk lira… Bu şartlarda abone yapmanın bir anlamı da aslında yok ama yapılan iş bir tavır olduğundan biz de bundan sonra Büyükşehir Belediyesinden gelen haberleri girmeme kararı aldık. Nasıl olsa onların böyyüük gazataları, tv’leri, dergileri var. Şehrin gündemini de onlar belirliyorlar sıkıntı yok. Ancak seçime çok bir zaman kalmadı bakalım o zaman bunlar ne yapacaklar çok merak ediyorum. Cumhurbaşkanı: “Kibir yok, tevazu var.” diyor ama kibrin alasıda bunlarda. Bizim için sorun değil biz zaten o belediyeye on iki yıl girmedik, dimdik ayakta durduk. On iki yıl daha girmesek sanki ne olur...
  Gelelim ikinci konumuza malumunuz son zamanlarda en çok gündemde olan konulardan birisi de Noel kutlamalarıdır. Noel nedir, neden kutlanır? Hatta ülkemizde ne zamandan beri kutlanıyor sorusuna cevap bulalım, ondan sonra da dini yönüne bakalım. Noel Hristiyanlık aleminin 25 Aralık tarihinde Hazreti İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyanlık bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. Kısacası Hazreti İsa’nın doğum gününün kutlanması olayıdır. Miladi takvimin başlangıcı da Hazreti İsa’nın doğum gününü, sıfır olarak kabul ederek, başlamakta olduğundan aralık ayının son gününü ocak ayının ilk gününe bağlayan gece kutlamalar yapılmaktadır. İnancımız gereği ilk peygamber ve insanlığın atası olan Hazreti Adem’den, son peygamber Hazreti Muhammed’e kadar gelip geçen bütün peygamberlere, Müslümanlar olarak iman etmekle mükellefiz. 
   Hazreti İsa’nın doğum gününe denk gelen yılbaşında bayram yapmak Hristiyanlara ait ritüeldir. Onlar on beş gün Christmas Bayramı yaparlar. Osmanlıda her tebaadan millet olduğundan Osmanlı azınlıkların haklarına saygı duyduğundan bu kutlamalar yapılırdı. Aynı mahallede veya beldede yaşayan Müslümanlar da Hristiyanlara saygı duymak adına onlar da zaman zaman bu etkinliklere yapılan davetlere icap ederlerdi. Ama buradaki amaç Hristiyanlara benzemek değil, onların saygı duyduğu Hazreti İsa’ya saygı duymaktı, yoksa Hristiyanlık dinine benzemek değildi. Evlere konulan çam ağaçları ise kış tatilinin yani Christmas Bayramının başlangıcını ifade etmektedir. Bu değişik milletlerde değişik de yorumlanmaktadır. Gelelim Dinimizdeki yerine… Aslında bu konu Diyanet İşleri Başkanlığının konusudur. Ancak Müslümanlar olarak bizim yapmamız gereken Hazreti Muhammed’in doğum gününü kutlamaktır. Kutlu doğum haftası her yıl kutlanmakta ancak burada kafama takılan bir soru oldu. Efendimizin doğduğu günü hicri takvime göre kutlamaktalar, hicri takvim de her yıl on gün öne geldiğinden bir bakmışsınız kutlu doğum mayıs ayında bir bakmışsınız nisan ayında, bir bakmışsınız başka bir aya denk gelmektedir. Bu durum bana göre zaman olarak sabitlenmesi gereken bir durum olmalıdır.
  Olayı tüm detayları ile sizlere arz ettim. Müslümanın yapması gereken nedir, Noel kutlanır mı kutlanmaz mı, kutlananlara kızılır mı kızılmaz mı siz karar verin diyerek sözlerime son veriyorum. Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR