Bayram halkın mıdır, devletin mi?

Bayramlar bilindiği gibi sevinç günleridir;eğlenme,gülme,kutlama,anma günleridir.Bu saydığımız özellikler ve sonucu olan davranışlar insanın içinden gelir, doğaldır, psikolojiktir, hissedilir ve kendiliğinden oluşur.Kamu düzenini bozmadıkça,kimseyi rahatsız etmedikçe yazılı kuralları, ve teamüller dışında bir programı yoktur.Kimse sizi şöyle ya da böyle eğleneceksin,böyle kutlama yapacaksın,şurada yapacaksın,şu saatte başlayacak, şu saatte bitireceksin dememelidir.Dini bayramlarda olduğu gibi,hatta en son 1 mayısta olduğu gibi organizatör halktır,tabandır.Bayramlar halk içindir ve tabanda halk arasında yapılır.Bu anlamda devlet bayramı, ya da resmi bayram bana biraz tuhaf geliyor,çünkü:

1-Devlet eğlenmez,resmi sistemin veya rejimin eğlenmesi,neşelenmesi,hoplayıp zıplaması garip olur .Çünkü karşınızda canlı bir organizma yok Ama devlet bürokrasisi eğlendiriliyorsa onu bilemeyiz.

2-Eğer devlet kurumları,biz bu kutlamaları,bayramları zaten halk için yapıyoruz, amacımız halka bayram yaptırmak,onları eğlendirmektir deniyorsa bu daha da gariptir. Çünkü hiç kimseye organizeli,güdülemeli,gündemli,zorlamalı,belli bir disiplin içerisinde bayram yaptırılamaz. Yaptırılırsa bu kendisi için olmaz,birileri için gösteri yaptırılmış olur. Bazı folklor gösterileri gibi,gazinolardaki sanatçılar gibi,resmi geçitlerdeki asker veya guruplar gibi, hep başkalarını eğlendirmek amaçlıdır.Burada bu işi yapanların eğlenebildiklerini hiç sanmıyorum.

            Bizde birçok bayram bu şekilde olmaktadır.23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, 19 mayıs gençlik ve spor bayramı ve diğer bazı bayramlar.Bu bayramlar tamamen resmi organizasyonlarla gerçekleştirilir. Gençler ve çocuklar, belirli bir gündemle ve iradeleri dışında hareket etmek, belirli mekanlarda,belirli üniformalarla,belirli müzik eşliğinde ve belirli hareketleri eşzamanlı yapmak  zorundadırlar.Bayılan,terleyen, sıkışan, susayan, üşüyen,ıslanan  programı terk edemez; saatlerce belirlenmiş kurallar içerisinde hareket etmek zorundadırlar.Onları seyredenler, özellikle protokol, emin ve rahat yerde gönüllerince eğlenmektedirler.Resmi program bitince çocuklar veya gençler işleri bittiği için serbest bırakılırlar.Ancak o zaman bir nefes alabilirler ve gerçek bayramları ondan sonra başlamaktadır. Nitekim Ankara 19 mayıs stadındaki 23 nisan törenleri bittikten sonra sahaya bayan bir şarkıcı çıkınca bütün çocukların(öğrencilerin), sanatçının etrafını nasıl sardıklarını, nasıl cıvıl cıvıl oynadıklarını gördük.Dünyaya yeni gelmiş gibiydiler Biz o kadar devletçi bir sistem olmuşuz ki, eğlenmemizi,bayramlarımızı bile devlet yaptırıyor. Adeta siz eğlenmesini bilemezsiniz,biz gösteririz; oynamayı,gülmeyi bize soracaksınız, demek istiyor. Zamanın Ankara valisi Tandoğan (Nevzat) ,” bu dışarıdaki  bağrışmalar nedir?” diye sormuş, “Efendim gençler komünizm için nümayış yapıyorlar” denince, “yahu bu ülkeye komünizm gelecekse onu da biz getiririz” demişti. Günümüzde hala aynı zihniyet devam ediyor  Hala halk seçmesini bilemez, onların yerine biz seçeriz,(bunu parti başkanları da yapıyor), halk inanmasını bilemez biz yönlendiririz,halk giyinmesini bilemez biz gösteririz, halk ticaret yapmasını bilemez biz yaparız (oysa hangi kurum özelleştirildiyse zarardan kara geçmiştir); halk Anayasa,kanun yapmasını bilmez biz yaparız ,o uyar; halk devlet yönetmesini bilemez,onların yerine biz yönetiriz, halk eğlenmesini de bilemez ,hele çocuklar,gençler,onu da biz yaptırırız. Bu böyle uzar gider. Devlet hangi kuruma müdahale etmemişse,elini çekmişse ,vatandaşın önünü açmışsa orada ilerlemeler ,gelişmeler olmuştur. Hangisine müdahale etmişse veya elinde sıkı sıkıya tutmuşsa,  o geri gitmiştir. Tamam, bu bayramları devlet kabul ve ilan etti;yıllarca da idare etti. Ama yap, işlet,devret diye dünyada bir uygulama var; hala zamanı gelmedi mi? Eğer bayram halkınsa, bırakalım o yapsın. Yani özelleşsin.Böylece devlet milyonlarca lira masraf ve günlerce boş mesaiden de kurtulmuş olur. Devlet sadece güvenliği sağlasın ve istiyorsa gözlemci  veya katılımcı olarak bulunsun ,organizatör olarak değil.. Bana bir faslı dedi ki,sizin namazınız bile askeri disiplin içerisinde uygulanıyor.İmam selam verdikten sonra bile cemaatı salmıyor. Tören disiplini, imam fatiha diyene kadar devam ediyor.Asker milletiz ya ! Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Özduman Arşivi
SON YAZILAR