ATAKUM VE İLKADIM

Bugün iki ilçenin seçim çalışmalarıyla ilgili yazacağız. Bu iki ilçemizin nüfusu şehrin merkezi nüfusunun yüzde yetmişine yakın bir nüfusu teşkil etmekte. Canik’le birlikte şehrin ilk merkez ilçeleri olan bu üç ilçede seçim çalışmaları hızla devam etmekte. Atakum’da üç parti kafa kafaya bir yarış yapmakta. Son genel seçimlerde Atakum’da CHP birinci parti, AK Parti ikinci parti, İYİ Parti ise üçüncü parti olarak bitirmişti. Genel seçimlerde vatandaş liderlere oy verir ancak yerel seçimlerde durum çok farklıdır. Vatandaş; ulaşabileceği, işini gördürebileceği simalara oy verir. Bu nedenledir ki yerel seçimlerde hiç beklenmedik sonuçlar çıkabilir. 2019 yerel seçimleri bunun en bariz örneğiydi, kanaatimce bu seçimde de durum farklı olmayacak. Atakum’da CHP adayı sevilen bir sima. Dosyaları var, hakkında iddialar var dendi, araştırdım, kitap fotokopisi çektiğinden ceza almış. Bunun seçilmesi yönünde en ufak bir sakıncası yok, bir de daha önce kiracı olduğu bir mülkün tahliyesiyle alakalı alacak verecek konusu var, bunun da seçimle ilgisi yok. Bunun dışında bana ulaşan bir belge yok. Serhat Türkel’le konuştum, cana yakın bir yapısı var, siyasete uygun bir sevecenliği var, Atakum’da iş yapar.

Özlem Hanım yaklaşık yirmi yıldan beri tanıdığım bir siyasetçi. AK Parti kurulduğu günden beri partinin çeşitli kademelerinde görev almış, son olarak il başkan yardımcılığı görevinden istifa ederek belediye başkan adayı olmuş. Mimarlık ofisinin yanında yapı denetim firması da olan cana yakın yapısıyla etrafına pozitif enerji veren bir arkadaşımız. İYİ Parti’den aday olan Adem Bektaş’la bir dönem büyükşehir meclisinde beraber çalıştık, serbest piyasadan gelmenin verdiği rahatlıkla çözüm odaklı çalışmayı seven bir arkadaşımız. Yaşadığım sıkıntılı dönemlerde arayıp sormadığından kırılmıştım kendisine ama gelip adayım deyince de hayırlı olsun demekten başka yapacak bir şeyim kalmadı, kendisine başarılar diliyorum. Atakum’da üçlü bir yarış var. MHP oyları AK Partiye mi İYİ partiye mi gider kestirmek zor. Adem Bektaş’ın AK Parti’den oy alıp almayacağını önümüzdeki günler gösterecek.

İlkadım’a gelince; burada da durum Atakum gibi, üçlü bir yarış var. AK Parti, İYİ Parti ve CHP arasında bir yarış var. AK Parti’nin 80 bin oyu var, CHP’nin 51 bin oyu var, İYİ Parti’nin 30 bin oyu var, MHP’nin 27 bin oyu var, YRP’nin de 8500 oyu var. Zafer Partisi, Memleket Partisi, BBP, TİP oylarının toplamı da 12 bin civarında. Görünüşe bakılacak olursa Cumhur İttifakı’nın seçimi açık ara alması lazım ama 2019’da da durum aynı olmasına rağmen seçimi Necattin Başkan almıştı. Diyeceksiniz ki şimdi CHP ayrı aday çıkardı, eyvallah bu durumu çok değiştirir. MHP de seçime daha çok sarılmış durumda ancak benim tanıdığım MHP’lilerden AK Parti’ye oy verecek kimseye rastlamış değilim. Bir de Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Artvin seçmeni İhsan Kurnaz’a oy verecek mi bu çok önemli. Bunu belirleyecek olan İhsan Kurnaz’ın tavrıdır, şu ana kadar bu bölgenin insanlarını kucaklayacak bir çalışmasını göremedim. Bir de SKM açılışına katılıp yanıma gelenlerin tamamı etrafında bulunanların daha önce AK Parti’ye karşı çalışan itici tipler olduğunu, onları uzaklaştırmazlarsa oy vermeyeceklerini söylediler. Bunlara emeklinin haklı isyanını da eklediğimizde karşımıza en az on bin AK Partilinin sandığa gitmeyeceği gibi bir pozisyon çıkıyor. Yeniden Refah Partisi adayı olan arkadaşı tanımıyorum ama o da sevilen bir isim, alacağı on oyun yedisini Ak Parti’den, üçünü İYİ Parti’den alır.

Bu seçimde 65 bini geçen ipi göğüsler, üç aday da bunu yakalama şansına sahip. Necattin Başkan partisinin oyu ile MHP’nin oyunun bir kısmını ve CHP’den de hatırı sayılır bir oy alırsa şanslı. İhsan Kurnaz, partisinin oyunu koruyabilirse o da şanslı ama yukarıda dediğim gibi sıkıntıları var. Murat Şenel de iyi bir isim, partisinin oyuna on on beş bin oy ekleyebilirse o da şanslı olur. Ancak tüm bu dediklerim seçmene ulaşarak olacak işler. Seçmene nasıl ulaşılacağını siyaset yapan herkes bilir. Basın, teşkilatlar, meclis üyeleri ve hepsinden önemlisi başkan adayının ikili ilişkileri seçmenin tavrını belirleyecek unsurlardır. Vatandaşın gönlünü alamayan, mütevazı davranmayan, insanlara yukarıdan bakan adayların partileri ne kadar oy alırsa alsınlar seçimi almaları mümkün olamaz. Bir de 2019 seçimlerinde bazı medya kuruluşlarına parayı basıp uyduruk anketlerle önde olduğu söylenen adayların seçimi nasıl kaybettiklerini de hep birlikte gördük. Sanırım matlup hasıl oldu, bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

NOT: Havza'da liste başı yapılan Kemal Certel'le ilgili çok büyük bir tepki var. Havza'dan arayanların söylediklerini önümüzdeki yazılarda sizlerle paylaşacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR